Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Виктор Кирчев: Има реална опасност от заличаване на лекарски практики

Хиляди пациенти в област Кърджали може да останат без лични лекари. Има реална опасност от заличаване на лекарски практики в Източните Родопи след месец юни тази година. Тогава изтича крайният срок, поставен от държавата общопрактикуващите лекари в страната да придобият специалност по обща медицина. Това каза за Радио Кърджали д-р Виктор Кирчев, директор на Регионалната здравна инспекция в Кърджали. Задава ли се криза в доболничното здравеопазване, особено като се има предвид, че незаетите лекарски практики в региона са почти наполовина от необходимите сто и една. 
От 62-ма общопрактикуващи лекари, които работят в област Кърджали в момента, девет нямат все още диплома за обща медицина или евентуално детски болести или спешна медицина. Тези специално деветимата са зачислени, имат удостоверения, в момента учат, но нямат завършени модули и дипломи, каза д-р Виктор Кирчев. Той е категоричен, че има опасност от заличаване на практиките им, защото само двама от тях  са заявили, че през месец май ще си вземат дипломите. За тези двамата няма проблем, но останалите по закон би трябвало да бъдат заличени от списъците. Лошото е, че ще останат около 10 хиляди пациенти (средно по хиляда и петстотин на практика), които ще трябва да се прехвърлят при други джипита, коментира д-р Кирчев. 
Сред застрашените са една групова практика от трима лекари в Кърджали, другите са в Ардино, Черноочене, Момчилград, Крумовград и Кирково.
Според д-р Кирчев може да се говори за предстояща криза, особено като се има предвид броя на незаетите лекарски практики в областта, които са 39 и след юни вероятно ще се увеличат. По здравна карта в област Кърджали трябва да има сто и един общопрактикуващи  лекари, а заетите в момента места са 62. Джипитата са разпределени в 52 индивидуални и три групови практики.

Цялото интервю на Станислава Георгиева с д-р Виктор Кирчев може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още

Родители оспорват миналогодишната заповед на образователния министър за носене на маски от ученици

Гражданско сдружение „Свободата е отговорност - гражданите в действие“ е внесло жалба, подписана от над 2500 души от страната до ВАС миналата година, за да оспори заповедта на тогавашния министър на образованието Красимир Вълчев за задължителното носене на маски от учениците (публ. 18.11.2020 г.). Делото е насрочено за 1 октомври 2021 г. в..

публикувано на 22.09.21 в 13:35

На почивка в Турция, въпреки коронавируса

На почивка в Турция, въпреки коронавируса. Как южната ни съседка посрещна второто си Ковид-лято, с какво привлича туристите по Егейското и Средиземноморското крайбрежие, има ли много атракции или повече са забраните и здравните изисквания, спазват ли се те? И всъщност почивка ли е морето в Турция или притеснение? Не бих казала, че има нещо..

публикувано на 20.09.21 в 16:45

Засега няма да отстрелват еленчето край Кьосево, търсят му нов дом

Задържали сме разрешителното за отстрел . Имаме го, но не смятаме да го вкарваме в употреба. Търсим вариант да преместим някъде елена-лопатар, търсим му нов стопанин. Това каза за Радио Кърджали управителят на Ловно-рибарското дружество Васил Дончев. Пролетта ви разказахме за красивото горско животно в района на Кьосево , което пасе..

публикувано на 17.09.21 в 11:25

Синем Арслан: Изселническите дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми

Културните дружества на българските изселници в Турция действат като предствители на различни политически партии, за това нямат влияние сред общността.  Това твърди пред Радио Кърджали социоложката от Истанбул Синем Арслан. Според нея тези дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми на нашите изселници. Синем..

публикувано на 16.09.21 в 17:37

Мюмюн Топчу: Дружествата на българските изселници в Турция се занимават с политика, но не и с култура

Политизирането на културните дружества на българските изселници в Турция, доведе до неразумно политическо деление и противопоставяне в общността. Това противопоставяне влияе и на отношенията между България и Турция. Това каза за Радио Кърджали Мюмюн Топчу, главен редактор на излизащият в Бурса вестник „Мисион”. Според него десетките на..

публикувано на 15.09.21 в 13:22

Стартира учебната година за студентите във филиал "Любен Каравелов"

От 13 септември стартира учебната година във филиала на Пловдивски университет „Любен Каравелов“ в Кърджали. Занятията ще се провеждат хибридно – онлайн и присъствено. Лекциите и семинарните упражнения ще се провеждат онлайн, а лабораторните и практическите упражнения присъствено. Държавният прием за учебната 2021/2022 година е от 126..

публикувано на 14.09.21 в 10:50

Хората, които са давали храна на елена лопатар от Кьосево, са в основата на проблемите

За съжаление, единственият реалистичен сценарий за бъдещето на елена-лопатар от Кьосево, е да бъде отстрелян. Това смята Стефан Аврамов от Фондация "По-диви Родопи". Самият той е експерт по елените и един от хората, които подпомагат разселването и възстановяването на лопатари и благородни елени в Източните Родопи. Има теоретична възможност да бъде..

публикувано на 13.09.21 в 16:48