Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Стоян Петков: Има хроничен недостиг на общопрактикуващи лекари в област Кърджали

Незаетите лекарски практики и текучеството на медицинските специалисти са само малка част от проблемите, пред които са изправени лекарите в Кърджалийско. Сега на дневен ред излиза и опасността от заличаване на лекарски практики след началото на месец юни тази година. Казусът не е само за нашата област, но и за цялата страна. Причината - това е крайният срок, в който общопрактикуващите лекари трябваше да придобият специалност по обща медицина, детски болести, вътрешни болести или спешна медицина, за да продължат да практикуват. Доколко реална е тази опасност и колко големи са заплахите за пациентите? 
Българският лекарски съюз няма информация за дипломите на лекарите. При нас колегите идват за удостоверения и е достатъчно да са членове на БЛС. От това, което знаем и имаме като косвена информация, джипитата без специалност не са много. Това няма да се отрази съществено върху общата картина на обслужването, коментира за Радио Кърджали председателят на регионалната колегия на БЛС в Кърджали д-р Стоян Петков.
По новата здравна карта, която е в сила от 2018 година, за област Кърджали са необходими 100 практикуващи лекари, ние имаме 58, което значи, че половината липсват, каза още д-р Петков. Според него терминът "незаети практики" не е актуален. Става дума по-скоро за липса на общопрактикуващи лекари. Много са вероятно причините - и обективни и субективни. Такава е била картината на практиките буквално от 2000 година, когато се сключи рамковият договор. Още оттогава има една тенденция на голям брой незаети практики, твърде много общопрактикуващи лекари дойдоха от вътрешността, ние нямахме собствени, една част от тях напуснаха. Така или иначе един хроничен недостиг на общопрактикуващи лекари е налице. Завършващите колеги всички искат да специализират някъде - в големи болници, в големи градове, дори в чужбина. Струва ми се, че интересът е все повече и повече нататък и интересът към общопрактикуващите лекари сякаш намалява, каза още д-р Петков.
Няма да има криза в обслужването на пациентите от общопрактикуващите лекари след юни тази година, когато е крайният срок, който държавата даде на джипитата да придобият специалност, за да продължат да практикуват. Тези пациенти, които останат без личен лекар, заради заличена практика, ще се прехвърлят при друго джипи, е неговото мнение

Това, че не достигат лекарите, съвсем не означава, че има необхванато население. Всички хора имат общопрактикуващ лекар. Само за миналата година, не съм съвсем сигурен в числото, но около 162 хиляди души са направили избор за личен лекар. Но не бива да забравяме, че от тия 160 хиляди, 43 хиляди души са неосигурени. Много по-голям проблем, струва ми се, че представлява нарастващият или постоянно задържан брой на неосигурените  пациенти, отколкото броя на общопрактикуващите лекари. Нашите общопрактикуващи лекари се приспособиха към тези обстоятелства. Вярно, че се оформиха големи практики на места, но те пък имат възможност да наемат допълнително лекари, медицински специалисти. Аз поне отдавна не съм чувал да има оплаквания от хора примерно, че им е отказано медицинско обслужване заради това, че не са намерили личния си лекар или че нямат такъв, коментира още д-р Стоян Петков.


Цялото интервю на Станислава Георгиева с председателя на регионалната колегия на БЛС в Кърджали д-р Стоян Петков може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още

На почивка в Турция, въпреки коронавируса

На почивка в Турция, въпреки коронавируса. Как южната ни съседка посрещна второто си Ковид-лято, с какво привлича туристите по Егейското и Средиземноморското крайбрежие, има ли много атракции или повече са забраните и здравните изисквания, спазват ли се те? И всъщност почивка ли е морето в Турция или притеснение? Не бих казала, че има нещо..

публикувано на 20.09.21 в 16:45

Засега няма да отстрелват еленчето край Кьосево, търсят му нов дом

Задържали сме разрешителното за отстрел . Имаме го, но не смятаме да го вкарваме в употреба. Търсим вариант да преместим някъде елена-лопатар, търсим му нов стопанин. Това каза за Радио Кърджали управителят на Ловно-рибарското дружество Васил Дончев. Пролетта ви разказахме за красивото горско животно в района на Кьосево , което пасе..

публикувано на 17.09.21 в 11:25

Синем Арслан: Изселническите дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми

Културните дружества на българските изселници в Турция действат като предствители на различни политически партии, за това нямат влияние сред общността.  Това твърди пред Радио Кърджали социоложката от Истанбул Синем Арслан. Според нея тези дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми на нашите изселници. Синем..

публикувано на 16.09.21 в 17:37

Мюмюн Топчу: Дружествата на българските изселници в Турция се занимават с политика, но не и с култура

Политизирането на културните дружества на българските изселници в Турция, доведе до неразумно политическо деление и противопоставяне в общността. Това противопоставяне влияе и на отношенията между България и Турция. Това каза за Радио Кърджали Мюмюн Топчу, главен редактор на излизащият в Бурса вестник „Мисион”. Според него десетките на..

публикувано на 15.09.21 в 13:22

Стартира учебната година за студентите във филиал "Любен Каравелов"

От 13 септември стартира учебната година във филиала на Пловдивски университет „Любен Каравелов“ в Кърджали. Занятията ще се провеждат хибридно – онлайн и присъствено. Лекциите и семинарните упражнения ще се провеждат онлайн, а лабораторните и практическите упражнения присъствено. Държавният прием за учебната 2021/2022 година е от 126..

публикувано на 14.09.21 в 10:50

Хората, които са давали храна на елена лопатар от Кьосево, са в основата на проблемите

За съжаление, единственият реалистичен сценарий за бъдещето на елена-лопатар от Кьосево, е да бъде отстрелян. Това смята Стефан Аврамов от Фондация "По-диви Родопи". Самият той е експерт по елените и един от хората, които подпомагат разселването и възстановяването на лопатари и благородни елени в Източните Родопи. Има теоретична възможност да бъде..

публикувано на 13.09.21 в 16:48

Колко опасни са кучетата около детските площадки?

Кучетата на детските площадки представляват опасност за здравето на децата. Годишно се изхвърлят над 350 000 тона кучешки изпражнения (данни за Великобритания). Над 100 души годишно във Великобритания, главно деца, се заразяват от очни заболявания след поглъщане на яйцата на тенията Токсокара (Toxocara). Яйцата се пренасят от кучешки..

публикувано на 09.09.21 в 14:51