Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мая Бежанска: Театърът ми е всичко!

снимка: Theater,bg

Днес в "Хоризонти" празнуваме Международния ден на театъра. Какво казва за театъра една от звездите на съвременната българска сцена, актрисата Мая Бежанска:

"Той ми е всичко - и любов, и болка, и остров, и сън, и вдъхновение, и вълшебство, и дете, и учител, и път...".

"Обичам всичките си роли," - допълва актрисата - "а последната в която се влюбих е "Колекционерката", моно - спектакъла на театър "199". 

"Бих изиграла всичко, обичам да се хвърлям в дълбокото...Не бих играла в спектакъл, който е далеч от днешната тема, от това да вълнува и докосва..." - споделя Бежанска.

"В кариерата си съм обичала да работя с различни хора, които отключват в мен различни неща. В общи линии съм екипен играч".

"Човекът който е много близък до мен като чувствителност и с когото обичам да работя е Катя Петрова, с която заедно направихме "Колекционерката" - много чувствителен човек, много работещ, много търсещ...". 

Цялото интервю с Мая Бежанска чуйте в аудио файла.Вижте още

Хиляди хора вярват в чудотворната и лечебна сила на иконата на Св. Георги в Хаджидимовския манастир

На 6 май - Гергьовден, хиляди хора от страната всяка година посещават манастир „Св. Георги Победоносец“ в гр. Хаджидимово, най-западната част на Родопите. Смята се, че чудотворната икона на Св. Георги в манастира изцелява болни и слепи хора, а също и безплодие. Още на 5 май вярващите пристигат и пренощуват в църквата за изцеление. Манастирът е..

публикувано на 06.05.21 в 09:00

Културен шок: Езикът от парламентарната трибуна удари дъното

Нивото на политическият език спадна доста и това е очевиден факт за всеки. Въпреки това обаче, ще избегнем да квалифицираме еднозначно, защото виждаме примери от едната крайност до другата. Все пак няма как да не подчертаем дебело, че към този момент езикът от парламентарната трибуна на 45-тото НС доказа, че има още по-дълбоко дъно от..

публикувано на 07.05.21 в 05:00
Радостина Йорданова БМЧК

Само за няколко часа 15 доброволци към БМЧК набраха над 1700 лв. за фонд "Милосърдие"

Само за няколко часа 15 доброволци към БМЧК набраха над 1 700 лв. за фонд "Милосърдие". Акцията се провежда за 11 поредна година на Цвентица, съобщи Светломира Димитрова, специалист младежки дейности и безвъзмездно кръводаряване в Секретариата на Областния съвет на БЧК в Кърджали. "Наши доброволци от четири клуба в областта проведоха..

публикувано на 03.05.21 в 17:49
Родната къща на полк. Владимир Серафимов в с. Свежен, общ. Брезово

В Свежен отвори врати къщата - музей на полк. Владимир Серафимов - освободителят на Средните Родопи

През Балканската война (1912 - 1913) Владимир Серафимов е командир на 21-ви средногорски полк. Освобождава Централните Родопи. Навсякъде е посрещнат сърдечно от българското население. Така е и в селата Карлуково, Петково, Давудово, Горно Дерекьой. Удържа натиска на силни османски части край Алами дере на 21 октомври, въпреки че има заповед за..

публикувано на 03.05.21 в 13:35

Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ ще се проведе за 55-и път в Хасково

 Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ е духовната емблема на Хасково. Съборът се доказа като вдъхновител на самодейните таланти и възможност за изява на творци, които съхраняват и ценят автентичното народно творчество. Националният събор „Китна Тракия пее и танцува“ е носител на отличието „Златна роза“ от..

публикувано на 01.05.21 в 15:45

"Мост между поколенията" е първият самостоятелен албум на Валентин Стефанов

Изпълнителят на родопски песни Валентин Стефанов издаде първия си самостоятелен албум „Мост между поколенията“. Албумът съдържа 11 песни и е посветен на Валентин Вълнев, дядо на младия изпълнител. „Това ми беше една мечта, която осъществих. Албума е посветен на дядо ми Валентин Вълнев, защото на него дължа любовта към народната музика и..

публикувано на 01.05.21 в 15:30

Гайдарски състав “Дeльo хaйдyтин” кани на концерт в Златоград

Гайдарски състав “Дeльo Xaйдyтин” ще изнесе концерт на 8 май, на мегдана в стария Златоград пoд нaдcлoв “Гaйдaтa – oт тpaĸитe дo днec”. Началото е oт 11 чaca. В концерта ще вземат участие и тaнцoв cъcтaв „Oпa-Иxa“ от Pyдoзeм c xyдoжecтвeн pъĸoвoдитeл Eĸaтepинa Лaзapoвa, индивидyaлни изпълнитeли oт HЧ „Xpиcтo Бoтeв – 2000“ гp. Pyдoзeм c xyдoжecтвeн..

публикувано на 01.05.21 в 14:40