Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган губи Истанбул

istanbul

Управляващата в Турция партия на президента Реджеп Ердоган е на път да загуби за първи път кметските постове в Анкара и Истанбул. Според все още неокончателните данни от местните избори, опозиционната Народнорепубликанска партия печели столицата, а нейният кандидат води и в най-големия град в югоизточната ни съседка.

От партията на Ердоган заявиха, че ще оспорят преброяването в Анкара и Истанбул.

Генералният секретар на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието Фатих Шахин изрази убеденост, че резултатът ще се обърне в тяхна полза след обжалванията. Той посочи, че са забелязани редица пропуски и фактически грешки в протоколи в столицата Анкара и че междувременно продължава броенето на бюлетини в Истанбул.

Председателят на избирателния съвет Сади Гювен каза по-рано днес, че „изборният процес е завършил и отсега-нататък до утре в 15 часа партиите могат да се внасят жалби“. „Висшият избирателен съвет има два дни, в които да вземе решение по тях“, добави той.

Кандидатът за кмет на Истанбул от опозицията Екрем Имамоглу от своя страна благодари на Висшия избирателен съвет, че успокоил хората, съобщавайки резултатите. Той допълни, че иска процесът на обжалвания да приключи възможно най-скоро, за да започне службата си за Истанбул и Турция да започне да се нормализира. Той подчерта, че сега спорни са 290 000 бюлетини, докато през 2014 г. опозицията се е оплаквала от нередности в над 420 000 бюлетини

Избирателната активност на вчерашните избори в Турция беше около 84,5%. Общият брой на невалидните бюлетини в страната е 1 395 233 или 3,2% от всички подадени гласове. Само в града край Босфора невалидните бюлетини са малко над 290 000.

В национален план коалицията между Партията на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие печели общо над 51,5% от гласовете. Опозиционният алианс на Народнорепубликанската и Добрата партия е подкрепен от 37,5 на сто от турските граждани. Народнорепубликанската партия печели в крайбрежните области и Тракия, където традиционно се представя добре. 

Със 7% разлика кандидатът на опозицията е победител и в град Текирдаг, където турският външен министър Мевлют Чавушоглу направи изказването си за намеса в работата по българския закон за вероизповеданията, предизвикало скандал между двете страни. Партията на справедливостта и развитието води убедително в анадолските и черноморските провинции.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Два са пожарите в област Кърджали в сряда

Два са пожарите през вчерашния ден в областта, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали и уточниха, че няма материални загуби.  Около 2 декара сухи треви и храсти са горели снощи около 22,30 часа в района на село Сливарка. Екип на Пожарната в Крумовград загасил огъня, причинен от небрежна работа с огън.  Около 17,30 часа екип на пожарната..

публикувано на 18.07.24 в 10:11

Забранява се косенето на трева и почистването на храсти

От днес на територията на цялата страна се забранява косенето на трева, машинното почистване и почистването на храсти в постоянно затревените площи и обработваемите земи на територията на цялата страна. Причината са високите температури и повишения риск от пожари при ползването на земеделска техника.  Заповедта на земеделския министър не се отнася..

публикувано на 18.07.24 в 09:08

Продължава борбата с пожарите в страната

И днес продължава гасенето на големия пожар в крайграничната община Болярово. Частично бедствено положение е в сила за селата Воден, Шарково, Малко Шарково, Ситово и Крайново. Около 200 души - пожарникари, горски служители, жандармерия, военнослужещи, доброволци, тежка техника и военен хеликоптер се включиха в гасенето на огъня, който изпепели около 15..

публикувано на 18.07.24 в 09:03

Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски

На 18 юли се навършват 187 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Годишнината се отбелязва с тържествени и възпоменателни церемонии в цялата страна. В Кърджали честването е от 10 часа пред паметника на Васил Левски, където ще бъдат поднесени венци и цветя. Церемонията се организира от общинската администрация. Васил Иванов Кунчев..

публикувано на 18.07.24 в 08:57

Пореден ден червен код за много горещо време

Червен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за всички области на страната, с изключение на три, където кодът е оранжев Днес отново ще бъде предимно слънчево и много горещо, сочи прогнозата на НИМХ. В следобедните часове главно над Северна България и планинските райони на..

публикувано на 18.07.24 в 08:40

Страната ни с молба до Турция за съдействие в борбата с пожарите

Министерството на външните работи отправи молба до турските официални власти за оказване на логистично съдействие на българските огнеборци   във връзка с разразилите се пожари. От българска страна е изтъкната необходимостта от допълнителна противопожарна техника, която да послужи в борбата с огнената стихия. Външното ни министерство..

публикувано на 17.07.24 в 19:51

Нов голям пожар избухна в Свиленградско

Гори между селата Маточина и Варник. Във Варник има изгорели къщи. Огъня се движи посока село Сладун. Има силен вятър, който усложнява обстановката допълнително. Пожарът има вероятност да премине в съседна Турция. Областният управител на  Хасково  е уведомил валията на Одрин в телефонен разговор за опасността...

публикувано на 17.07.24 в 18:41