Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ердоган губи Истанбул

istanbul

Управляващата в Турция партия на президента Реджеп Ердоган е на път да загуби за първи път кметските постове в Анкара и Истанбул. Според все още неокончателните данни от местните избори, опозиционната Народнорепубликанска партия печели столицата, а нейният кандидат води и в най-големия град в югоизточната ни съседка.

От партията на Ердоган заявиха, че ще оспорят преброяването в Анкара и Истанбул.

Генералният секретар на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието Фатих Шахин изрази убеденост, че резултатът ще се обърне в тяхна полза след обжалванията. Той посочи, че са забелязани редица пропуски и фактически грешки в протоколи в столицата Анкара и че междувременно продължава броенето на бюлетини в Истанбул.

Председателят на избирателния съвет Сади Гювен каза по-рано днес, че „изборният процес е завършил и отсега-нататък до утре в 15 часа партиите могат да се внасят жалби“. „Висшият избирателен съвет има два дни, в които да вземе решение по тях“, добави той.

Кандидатът за кмет на Истанбул от опозицията Екрем Имамоглу от своя страна благодари на Висшия избирателен съвет, че успокоил хората, съобщавайки резултатите. Той допълни, че иска процесът на обжалвания да приключи възможно най-скоро, за да започне службата си за Истанбул и Турция да започне да се нормализира. Той подчерта, че сега спорни са 290 000 бюлетини, докато през 2014 г. опозицията се е оплаквала от нередности в над 420 000 бюлетини

Избирателната активност на вчерашните избори в Турция беше около 84,5%. Общият брой на невалидните бюлетини в страната е 1 395 233 или 3,2% от всички подадени гласове. Само в града край Босфора невалидните бюлетини са малко над 290 000.

В национален план коалицията между Партията на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие печели общо над 51,5% от гласовете. Опозиционният алианс на Народнорепубликанската и Добрата партия е подкрепен от 37,5 на сто от турските граждани. Народнорепубликанската партия печели в крайбрежните области и Тракия, където традиционно се представя добре. 

Със 7% разлика кандидатът на опозицията е победител и в град Текирдаг, където турският външен министър Мевлют Чавушоглу направи изказването си за намеса в работата по българския закон за вероизповеданията, предизвикало скандал между двете страни. Партията на справедливостта и развитието води убедително в анадолските и черноморските провинции.Вижте още

40-годишен софиянец в Районното в Ардино заради агресия към полицай

40-годишен софиянец е задържан в Районното управление в Ардино , след като обиждал, ругал и ударил полицейски служител, изпълняващ задълженията си по опазване на обществения ред. Хулиганските действия били извършени на разклона за село Падина. Мъжът слязъл от лек автомобил и проявил агресия към полицай от Ардино. Това наложило намеса на втори екип от..

публикувано на 22.01.20 в 17:50

Кърджали отбеляза 142 години от освобождението си от османско владичество

Кърджали отбеляза 142 години от освобождението си от османско владичество. С поднасяне на венци и цветя, слово и музика, пред паметника на „Руския воин“ в градинката пред църквата „Св. Георги“, ученици и преподаватели в СУ „Петко Рачов Славейков“, както и граждани отдадоха почит към освободителите.    На 22 януари 1878 година отрядът на..

публикувано на 22.01.20 в 15:00

СЕМ избра Андон Балтаков за генерален директор на БНР

Съветът за електронни медии избра днес Андон Балтаков за нов генерален директор на БНР. Това стана с 4 гласа "за" и един "въздържал се". В надпреварата участваха шестима кандидати: Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев. На първото гласуване нито един от тях не събра необходимото мнозинство..

публикувано на 22.01.20 в 14:17

Никола Чанев: Ако действията ми защитават интересите на местните жители, да, виновен съм

Веднага след огласяване на позицията  на кметовете на общини от Област Кърджали пред Радио Кърджали  областният управител Никола Чанев каза "Ако действията ми защитават интересите на местните жители, да, виновен съм". Той припомни, че мотивът за обжалване на приетите в края на декември по-високи данъци е липсата на яснота как ще се използват..

публикувано на 22.01.20 в 13:19

Кметовете на общините в Кърджали искат спешна среща с премиера Бойко Борисов

Кметовете от ДПС на седемте общини в област Кърджали и председателите на местните съвети поискаха спешна среща с премиера Бойко Борисов. Поводът са обжалваните в Административния съд от областния управител Никола Чанев решения на пет Общински съвета да повишат местните данъци и такси. В своя позиция представителите на ДПС заявяват, че това е..

публикувано на 22.01.20 в 11:42

В Тракийския дом в Кърджали отбелязаха Деня на родилната помощ

Традиционно за поредна година в Тракийския дом в гр. Кърджали „Тракийско дружество "Димитър Маджаров“, съвместно с НЧ „Тракия 2009“ организираха празнуването на Деня на родилната помощ. Древният ритуал "Бабуване" отново беше пресъздаден от акушерката Атанаска Андреева при  АГО в кърджалийската болница и “родилката“ Кристина Димитрова, а..

публикувано на 22.01.20 в 10:48

До 29 февруари тютюнопроизводителите ще получат малко над 76 млн. лева преходна национална помощ за кампания 2019

За първи път тютюнопроизводителите ще получат средствата по преходната национална помощ за кампания 2019 г. по-рано от обичайното - в седмицата от 20 до 29 февруари 2020 г. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на заседание на Консултативния съвет по тютюна, който се проведе в МЗХГ.  Тя  призова бранша за..

публикувано на 22.01.20 в 10:41