Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Димитър Кермедчиев възпя в песен делото на родопски войводи


Народният певец Димитър Керемедчиев възпя песен за родопските войводи Христо и Иван Караманджукови. 

Автор на текст е Мария Тенева - Белчилова. Тя живее в Пловдив, но не губи връзката си с родното Чокманово, по професия е медицинска сестра, но пише и стихове, и така създава стихотворението "Караманджук войвода". По-късно писателката се допитва до родственик на Карамандук войвода, като двамата решават да направят песен. Георги Караманджуков и Мария Белчилова предлагат изпълнител на песента да бъде народният певец Димитър Керемедчиев. Самият изпълнител създава музиката към песента, аранжиментът е на Виктор Йорданов - Кардама. След създаването на песента, екипът решават да заснемат и клип към нея. Снимачна площадка е именно Чокманово -  родното място на революционерите Иван и Христо Караманджукови. 

В клипа участват от сдружение "Родопски хайдути", гайдарят Петър Янев, на кларинет свири Дичо Ников, акордеон - Владимир Георгиев и  Валентин Михайлов на клавир. 
Така излиза на бял свят песента "Згадай майчо". 

Песен която възпява делото на Христо и Иван Караманджукови, български революционери участвали в национално-освободителните борби. 

Кой е Христо Карамандуков?

Христо Караманджуков е роден на 14 декември 1876 година в село Чокманово. Той е най-големия син на Иван Карамандуков, революционер, четник на Капитан Петко войвода.  Христо завършва  четирикласното българско училище в Одрин през 1895 година. След което учителства в Карловско, през 1898 - 1899 година завършва Серското българско педагогическо училище. Като ученик в Сяр става член на Българското тайно революционно братство, а по-късно се присъединява към ВМОРО.


Може да чуете песента и думите на Димитър Керемедчиев в прикачения звуков файл. 

Вижте още

Еленът лопатар от Кьосево замени кравите с кошути край морето

Младият елен лопатар от Кьосево вече тича сред кошути край морето, вместо да пасе с кравите от кърджалийското село, сред които израсна. Той се е адаптирал бързо към новите условия и е бил приет от дивите животни в защитената местност, където бе откаран. Преди близо два месеца ви направихме съпричастни на последната част от одисеята на тригодишния..

публикувано на 26.11.21 в 08:30

Повишен интерес за имоти в кирковското село Домище

Все повече хора се ориентират да си закупят къщи на село. Последните две години пандемията от ковид-19 засили това търсене. Интересът към закупуването на имоти в пограничните  кирковски села, покрай граничния пункт Маказа е голям. Освен, че са в планината, плажовете на Бяло море са на около половин час път.  В село Домище, което се намира на 3 км..

публикувано на 24.11.21 в 09:45

Отец Боян Саръев: Постещите да не се възгордяват

Започнаха спасителните рождественски пости, които са вторите най-дълги пости след великденските. П остът започва на 15 ноември и продължава до 24 декември, Бъдни вечер. Православните християни се подготвят да посрещнат м атериализираното Божие слово -  Исус Христос. Това е време на смирение, молитви, покаяние и въздържание. Хората трябва..

публикувано на 19.11.21 в 09:30

Шест двойки от Момичловци отбелязват златна сватба в Деня на християнското семейство

От близо 15 година в Момчиловци отбелязват Деня на християнското семейство - 21 ноември „В село Момчиловци отново ще почетем двойките, които празнуват 50 години брак или „златна“ сватба и новородените бебета през тази година“, това каза кмета Сийка Суркова. Тъй като датата 21 ноември – Въведение Богородично съвпада с балотажа за..

публикувано на 19.11.21 в 09:30
Гергана Вакарелова, Руси Петков, Ивана Зидарова

Студенти в Германия: Живеем "новото нормално"

Как се живее в условия на Ковид 19 в Германия, разказват трима студенти от Кърджали в провинция Северен Рейн-Вестфалия. За това как се промени живота им в последните две години, промениха ли те самите, какво е отношението към ваксините в Германия, има ли антиваксърски настроения и усеща ли се вече коледния дух в популярните коледни немски базари,..

публикувано на 16.11.21 в 16:35

В Тихомир избирателната активност е слаба

Много слаба избирателна активност отчитат в село Тихомир. До 2 следобед, в двете секции са гласували общо 131 човека от имащите право на глас, които са близо 1000. Габриела Манкова, председател на едната секционна избирателна комисия коментира, че традиционно по-висока е избирателната активност преди обед и 1-2 часа след обяд. Слаба активност..

публикувано на 14.11.21 в 16:28
Участниците в артателието

Млад режисьор провокира българчета от Перуджа

Провокация към творческото мислене и възможности на възпитаниците на българското неделно училище „Кап. Петко Войвода“ в Перуджа, Италия, отправи младият режисьор Любомир Колаксъзов. Това се случи в поредното куклено ателие с децата от българската общност, проведено по повод Деня на будителите. Малките творци са се запознали с различни..

публикувано на 11.11.21 в 22:56