Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Тодор Черкезов: Увеличените възнаграждения следва да повишат и качеството на медицинските услуги

Правителството отпуска 50 милиона лева допълнително за увеличение на цените на недофинансираните клинични пътеки за детско здравеопазване, пулмология и майчински грижи.
От 1 юли реално ще бъдат получени допълнителни средства за увеличение на работните заплати в общинските болници. Това обявиха здравният министър Кирил Ананиев и ръководители на столични и общински болници след спешна среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов. 
От 1 юни ще се повишат цените на клиничните пътеки за финансиране на майчиното и детско здравеопазване, каза Ананиев. Ще се увеличат парите и на другите клинични пътеки, които от доста време не са били изменяни. На срещата е станало ясно, че ще бъде променен моделът на финансиране на здравеопазването. 
Срещата при премиера беше и за да се отговори на въпроса какви са механизмите, по които лечебните заведения да получат обещаните милиони. Както знаете, става въпрос за 50 млн., които действително да се включат в здравната система, за да се осигури едно по-високо заплащане на медицинските специалисти. то е свързано с протестите, които специалистите по здравни грижи реализираха, но, разбира се, то е свързано и с потребността, която всички осъзнаваме, да се увеличат тези възнаграждения, да бъдат по-адекватни, тъй като в нашата сфера имаше едно значително изоставане по отношение на възнагражденията, коментира изпълнителният директор на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали проф. д-р Тодор Черкезов, който също присъства на срещата при премиера.
Прецени се, че единственият възможен механизъм е тези средства да преминат през актуализиране на цените на някои клинични пътеки, които бяха подценени в рамковия договор и традиционно са ниски, каза д-р Черкезов. Това са майчинското и детското здравеопазване и пулмологията. За пациента е важно, че ще има обслужване, което действително ще бъде при едни по-добри финансови параметри, смята той. 
Договорените увеличени възнаграждения на медицинския персонал би трябвало да увеличат ефективността на работния процес в лечебните заведения, както и да подобрят качеството на медицинските услуги за пациентите. Това ще доведе до по-малка неудовлетвореност в хората, които ползват тези услуги. Все пак пак трябва да се зададе и въпросът срещу по-високите възнаграждения какво конкретно се върши и да се изисква и по-добро качество на медицинските услуги, а не просто да се дадат едни пари и нищо да не се променя, смята д-р Тодор Черкезов.
Пет милиона лева от обещаните 50 милиона допълнително финансиране ще се влеят в Многопрофилната болница "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали, каза д-р Черкезов. Според него, допълнителното финансиране е донякъде закъсняло, защото процесите се развиват от няколко години.
Но, има една поговорка - по-добре късно, отколкото никога. Сега ще се опитаме чрез този механизъм поне да запазим този механизъм, поне да запазим тези структури, да мотивираме хората и да увеличим приходите на лечебните заведения, откъдето ние виждаме един от възможните пътища за увеличение на възнагражденията, каза проф.д-р Тодор Черкезов. 

Това не е единственият път за увеличение на възнагражденията, който се обмисля в министерството, уточни той. По време на срещата при премиера Борисов, здравният министър Кирил Ананиев е предложил още два механизма. Единият е чрез методиката на субсидиране на лечебното заведение с държавно и общинско участие за дейностите, които са извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Има такива дейности, като например лечение на болни с туберкулоза, с полово-предавани болести, също така осъществяване на спешна помощ за пациенти, които не подлежат на хоспитализация, коментира д-р Черкезов.

Другата възможност за увеличение на заплатите е от генериран евентуален резерв на Здравната каса в края на годината, който да се разпредели към лечебните заведения, каза още той. 
Цялото интервю на Станислава Георгиева с проф.д-р Тодор Черкезов може да чуете в прикачения файл.

 

Вижте още

Синем Арслан: Изселническите дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми

Културните дружества на българските изселници в Турция действат като предствители на различни политически партии, за това нямат влияние сред общността.  Това твърди пред Радио Кърджали социоложката от Истанбул Синем Арслан. Според нея тези дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми на нашите изселници. Синем..

публикувано на 16.09.21 в 17:37

Мюмюн Топчу: Дружествата на българските изселници в Турция се занимават с политика, но не и с култура

Политизирането на културните дружества на българските изселници в Турция, доведе до неразумно политическо деление и противопоставяне в общността. Това противопоставяне влияе и на отношенията между България и Турция. Това каза за Радио Кърджали Мюмюн Топчу, главен редактор на излизащият в Бурса вестник „Мисион”. Според него десетките на..

публикувано на 15.09.21 в 13:22

Стартира учебната година за студентите във филиал "Любен Каравелов"

От 13 септември стартира учебната година във филиала на Пловдивски университет „Любен Каравелов“ в Кърджали. Занятията ще се провеждат хибридно – онлайн и присъствено. Лекциите и семинарните упражнения ще се провеждат онлайн, а лабораторните и практическите упражнения присъствено. Държавният прием за учебната 2021/2022 година е от 126..

публикувано на 14.09.21 в 10:50

Хората, които са давали храна на елена лопатар от Кьосево, са в основата на проблемите

За съжаление, единственият реалистичен сценарий за бъдещето на елена-лопатар от Кьосево, е да бъде отстрелян. Това смята Стефан Аврамов от Фондация "По-диви Родопи". Самият той е експерт по елените и един от хората, които подпомагат разселването и възстановяването на лопатари и благородни елени в Източните Родопи. Има теоретична възможност да бъде..

публикувано на 13.09.21 в 16:48

Колко опасни са кучетата около детските площадки?

Кучетата на детските площадки представляват опасност за здравето на децата. Годишно се изхвърлят над 350 000 тона кучешки изпражнения (данни за Великобритания). Над 100 души годишно във Великобритания, главно деца, се заразяват от очни заболявания след поглъщане на яйцата на тенията Токсокара (Toxocara). Яйцата се пренасят от кучешки..

публикувано на 09.09.21 в 14:51

Сезгин Бекир: Започна благотворителна кампания в подкрепа на хора със зависимости - "Розовата къща" в София

В Кърджали стартира благотворителна кампания в подкрепа на хора със зависимости - ,Розовата къща° в София. Тя се организира от Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център в. Кърджали. Кампанията ще продължи до 20 септември 2021 г. Всеки, който желае може да дари трайни хранителни продукти и хигиенни материали, като..

публикувано на 06.09.21 в 12:39

Милан Миланов: БСП зае национално отговорна позиция

БСП ще върне мандата  за съставяне на правителство във вторник, 7 ми септември. По неофициална информация Националният съвет е взел това решение. Повече по темата се очаква на брифинг на ръководството на БСП след края на заседанието. Тов а става след като нито "Изправи се БГ, Ние идваме", нито "Демократична България", нито от Има..

публикувано на 02.09.21 в 16:03