Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Родопски звън" - музикалната школа на село Дрангово

Детска фолклорна група "Родопски звън" с. Дрангово



Преди седмици детска фолклорна група "Родопски звън" при Основно училище "Васил Левски" село Дрангово се завърна от участие в Велико Търново, на 23-ти Старопланински събор "Балкан фолк", където спечели 5 медала.

Групата е създадена преди 26 години от Асен Михайлов и покойния Цветан Маринов. Детската фолклорна група е основана към Основно училище "Васил Левски" и от тогава е неизменна част във всички празници на селото, общината и областта. Днес неин ръководител продължава да е Асен Михайлов.

Групата има много изяви на регионално и национално ниво. С децата от групата сме участвали на много конкурси в страната, като „Орфеево изворче“ в Стара Загора, „Старопланински събор“ във Велико Търново, „Орфеева дарба“ в София. Групата е участвала и на националните фестивали в Копривщица и Рожен. Почти от всякъде е връщала с медали и награди. В началото на създаването си през 1993 година групата започна с 20 деца. А и тогава имахме голям избор, защото в училището имаше много деца и имаше избор и изявени деца, разказва Асен Михайлов 

През годините от детската фолклорна група своя музикален път са пели доста деца. Едно от които е Аделина Черкезова. Тя продължава своето обучение в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. И днес е студентка в София с изучаване на поп и джаз пеене. Днес децата, които пеят в групата са 15.

Едно от тези талантливи деца е Рая Хашимова, която печи златен медал от „Балкан фолк - 2019“ с индивидуалното си изпълнение на песните „Мила ми е мамо, драчка ми е“ и „Снощи бех торнал“. Рая е част от групата „Родопски звън“ от седемгодишна. Тогава тя се явява за първи път на  конкурса "Орфеево изворче" в Стара Загора на и печели златен медал. Рая ХашимоваКристияна СтояноваПламена Николова

Друго младо дарование на групата е Пламена Манолова на 12 години, която спечели сребърен и бронзов медал от последното участие на „Балкан фолк- 2019“ Велико Търново. Малката пламена впечатлява журито с песните „Рофинка болна легнала“ и „Абре юначе каматно“. Пламена е част от групата от две години.

Кристияна Стоянова на 9 години. Криси, казва за себе си, че пее от петгодишна. Първата й изява на сцена е била на един 24 май  пред родна публика в село Дрангово. Тя се завръща от „Балкан фолк – 2019“ със сребърен медал. Където се представя с две индивидуални изпълнения на песните „Сос ма караш майчинко“ и „Руска си вода налива“.

Искрен Михайлов е гайдаря на детската фолклорна група „Родопски звън“. Той свири на гайда от над 20 години. Той е самоук гайдар и казва, че човек може да се научи сам да свири на гайда, но трябва да знаеш песни.

За да свириш на гайда трябва да имаш мерак и както му казваме ние тук да имаш ищах, да ти идва отвътре. Тогава се получават нещата, казва гайдарят. 

Искрен Михайлов е успял да запали по свиренето с гайда две момчета от фолклорната група, които днес се обучават при гайдаря Тодор Кайков, ръководителят на гайдарски състава „Дельо хайдутин“ град Златоград.

При всеки празник на село Дрангово, децата от детската фолклорна група „Родопски звън“ огласят със звънливите си гласчета тази част на планината. Така съхраняват българския фолклор в селата. С мерак, любов иначе казано по родопски, да имаш ищах. 

Може да чуете цялото интервю в прикачения звуков файл. Асен Михайлов, ръководител на ДФГ Родопски звън и гайдаря Искрен Михайлов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Дружинци са готови и за "революция", но да спасят България

В Дружинци, вероятно най-задружното и мирно село у нас, са готови на революция, но да спасят България. Наш екип гостува на хората от кирковското село Дружинци. Красив патриотичен надпис „Дружинци“ се кипри в центъра на селото и посреща свои и гости. Чиста, подредена, озеленена детска площадка пък събира малчуганите във вечерните часове,..

публикувано на 24.08.24 в 12:27

Роса Соколова представя "Зоници и зунки" в родната Орловица

Новата си книга „Зоници и зунки“ ще представи до чешма в гората , близо до родната си махала Орловица на смолянското село Петково поетесата енергетик Роса Соколова.  Тя посвещава книгата на наследниците си, на корените си и на Бъднината ни. Книгата е един вид разговор с нейната внучка - за ценностите, за изконното, „с мисъл за смисъла“. „Внучката ми..

публикувано на 23.08.24 в 12:58

Внимателно: Електронни търговци предлагат стоки, опасни за здравето

Все повече страни основателно се замислят за рисковете от масовото разпространение на пазарите в цял свят на стоки, които не преминават задължителни предварителни тестове. Южнокорейското разследване твърди за токсични вещества в продукти, продавани през големи сайтове за електронна търговия, казва основателят на платформата "Ние,..

публикувано на 22.08.24 в 14:55

За първи път в Хасково ще се проведе състезание за скейтбордисти

На Малка Богородица Хасково  отбелязва своя празник. Всяка година в дните около 8 септември се провеждат множество културни събития, спортни и детски прояви, изложби, концерти и други под егидата на общината. До дни ще стане известна цялата програма за празника тази година. Вече е готов спортният календар. „Тази година община Хасково..

публикувано на 21.08.24 в 14:20

Първи фолклорен фестивал в с. Злато поле

В димитровградското село Злато поле ще се състои Първи национален фолклорен фестивал “Злато поле танцува и пее - Тракия люлее”. Фестивалът се организаира от читалище “Просвета - 1921” и ще се състои на 8 септември (неделя) в парка пред читалището. Откриването е от 9:30 часа. Фестивалът има за цел да запази и популяризира българския фолклор и традиции. В..

публикувано на 15.08.24 в 17:27

Парад на ретро автомобили за празника на Дружинци

Тази година селищния празник на кирковското село Дружинци започва няколко дни преди официалното откриване на 24 август (събота). Предвидени са спортни прояви и игри. Още на 18 август (неделя) стартира турнир по белот за “Купата на Дружинци”. На 23.08 (петък) ще се проведе футболна среща на детски отбори, а след това “Старите срещу “Младите” от..

публикувано на 14.08.24 в 15:00

Стара сватба показват в Чакаларово

В кирковското село Чакаларово ще се проведе втори празник на царевицата на 17 август (събота). По традиция гостите ще бъдат почерпени с варена царевица. Организаторите са подговили и богата културна програма. Ще бъде представена и традиционна сватба, каза кметът на село Чакаларово Иван Хайтов. "Това нещо се правеше есента, когато вече по къра приключи..

публикувано на 13.08.24 в 11:31