Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арда с историческа промоция в елита

Арда Кърджали спечели за първи път в историята си промоция в Първа лига на българския футбол, след като отстрани в директен бараж Септември (София) с 1:0 след продължения. Мачът беше оцветен с три червени и общо 12 жълти картона, а единственото попадение вкара ветеранът Ахмед Осман в 112-ата минута. Така Арда при втория си опит след 30 години успя да се класира в елита на българския футбол.

Двата отбора напълно очаквано започнаха предзпазливо, като първият опасен удар беше в 22-ата минута на Дарко Глишич от Септември, който обаче прати топката край гредата. В края на първата част се откри шанс за кърджалийци, но Лукас Мартинс не успя да овладее добре топката и тя беше изчистена от бранител на Септември.

Второто полувреме не се различаваше особено от първото. А в 71-ата минута Иван Коконов беше изведен очи в очи с вратаря на Септември Валентин Галев, но пропусна златен шанс да открие резултата за втородивизионния отбор. Подаването беше на Ивайло Найденов. В последните минути септемврийци се активизираха, като създадоха две добри атаки след 80-ата минута. И в двете ситуации обаче Здравко Димитров стреля неточно.

В 1-ата минута на продължението софиянци останаха 10 на терена, след като младежкият национал Асен Чандъров получи втори жълт картон за фаул и трябваше да напусне терена. С човек повече кърджалийци вдигнаха оборотите и на два пъти бяха близо до гол, но Деян Лозев пропусна.

В 112-ата минута грешка в защитата на Септември сбърка. След хвърлен тъч от ляво топката попадна в Митко Плахов, който нахлу до аутлинията и върна топката назад. Алексиев се размина с топката, но от 10 метра резервата Ахмед Осман вкара с помощта на гредата- 0:1.

Минута по-късно двата отбора останаха с по един човек по-малко, след като Ахмед Осман събори Борис Галчев при спринт назад. Галчев го удари и така двамата трябваше да поемат към съблекалните. До края септемврийци опитаха стихиен щурм, но изпадат след два сезона в елита.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Минимален ръст на цените на някои от основните храни отчита ДКСБТ

Минимално поскъпване на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната през седмицата отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повиши с 0,01 на..

публикувано на 25.08.24 в 08:53

1030 лева е средната пенсия за стаж и възраст през юли

1030 лева достигна средната пенсия за осигурителен стаж и възраст през месец юли тази година, отчете Националният осигурителен институт. Нарастването е с 13,6 процента спрямо година по рано. Преди осъвременяването на пенсиите от първи юли средният размер на тази за стаж и възраст през юни е 910 лева.  Така ефектът от увеличението на пенсиите,..

публикувано на 25.08.24 в 08:47

38° може да достигне температурата в Кърджали.

Жълт код за горещо време обяви НИМХ за повечето области в страната, сред тях е и Кърджали. Ще бъде предимно слънчево днес в цялата страна. След обяд над Източна България и планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще..

публикувано на 25.08.24 в 08:40

Арда надигра ЦСКА-София

ЦСКА - София продължава с катастрофалното си представяне от началото на сезона. Днес "червените" загубиха с 1:2 гостуването си на Арда от 6-ия кръг на efbet Лига, Головете за домакините от Арда бяха дело на Чинонсо Офор в края на първото полувреме, а през втората част Иван Тилев удвои актива на Арда, за да може пет минути преди края на..

публикувано на 24.08.24 в 21:13

Фестивалът на храната и изкуствата „Вкус Фест“ гостува на Кобиляне

При голям интерес премина пътуващият фестивал на храната и изкуствата „Вкус Фест“ в кърджалийското село Кобиляне.  Над 20 изявени готвачи от областта се включиха в кулинарния фест с вкусни ястия, тестени изделия и сладкиши. Кулинарните изкушения бяха изложени пред местното читалище „Н.Й.Вапцаров“ и посетителите имаха възможността да опитат от тях...

публикувано на 24.08.24 в 16:26

Илияна Йотова: Шипка е енергията на нашата памет

Чествания по повод 147-годишнината от епичните августовски боеве при Шипка бяха организирани на историческия старопланински връх. С военни почести и заупокойна молитва на историческия връх Шипка беше почетена саможертвата и паметта на героите, загинали по време на епичните августовски боеве по време на руско турската война. От върха прозвучаха и..

публикувано на 24.08.24 в 16:06

Жълт код за горещо време

През нощта ще бъде ясно с разкъсана висока облачност. Ще бъде и почти тихо. Утре ще бъде предимно слънчево.  След обяд над Източна България и планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в София..

публикувано на 24.08.24 в 15:59