Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ася Николова: Ботев не е бил атеист и безбожник

Ася Николова


Директорът на Националния музей "Христо Ботев" в Калофер Ася Николова разбулва натрупаните с  десетилетия неистини около личността на гениалния поет и революционер, представящи го като атеист и безбожник. Пред Радио Кърджали тя казва, че Ботев е една сложна личност, но в никакъв случай не може да се твърди, че той отрича християнските ценности и вярата в Бога, въпреки оправдания си сарказъм към недъзите на православното духовенство. Николова припомня, че на козлодуйския бряг воеводата и четниците му са благословени от свещеник Сава Катрафилов, който също е част от четата. А последните думи, които Ботев написва в своето тефтерче, и които включва в речта си пред момчетата при слизането от Радецки са: "Доброто, което струвам на ближния, струвам го на Бога!". Още за отношението на Христо Ботев към християнството може да чуете в звуковия файл. 


Вижте още

Девет украинчета и две сирийчета са записани в български училища в област Кърджали

Девет деца на бежанци от Украйна и две деца от Сирия се обучават в училища в Кърджали през тази учебна година. Четири от украинчетата са записани още от миналата година, а петте, които от 15 септември влизат в българска класна стая, досега са учили онлайн в украински училища. Това съобщи за Радио Кърджали Ангелина Костова от Регионалното управление на..

публикувано на 21.09.22 в 17:01

Хората с увреден слух в Кърджали са притеснени как ще преживеят зимата

Хората с увреден слух в Кърджали посрещат Международната седмица на глухите с песимистични настроения. Като се съберат в клуба, си говорят само и единствено за това колко е скъпо всичко, как инфлацията топи средствата им и колко трудно ще изкарат зимата. Повечето от тях се отопляват на дърва, но и те поскъпнаха, казва секретарят на Териториалната..

публикувано на 19.09.22 в 09:40
СУ с природо-математическа насоченост

Отопление, Ковид и онлайн обучение - големите предизвикателства пред СУ "Отец Паисий"

Средно училище "Отец Паисий" в Кърджали ще посрещне учебната 2022-2023 година с около 1300 деца, 130 души колектив, който е подготвен и в готовност да започне новата учебна година, съобщи в ефира на Радио Кърджали директорът Златко Атанасов. Ремонтите са приключили, стаите са освежени, усъвършенствана е системата за видеонаблюдение, училището е..

публикувано на 12.09.22 в 21:03

Добра реколта и силни позиции за червената капия в община Кирково

Задоволство от протичането на първия Фестивал на плодородието в Кирково изрази кметът на общината Шинаси Сюлейман. "Бяхме с леки притеснения по отношение на организацията и по отношение на песимизма, който се усещаше в производителите поради пандемията, поради намаленото количество чушки", коментира Шинаси Сюлейман в ефира на Радио Кърджали, но..

публикувано на 12.09.22 в 16:40

Величко Карабоюков: Плуването в язовира е борба със себе си

Деветото преплуване на язовир "Кърджали" вече е в историята. Тази година 22-ма малки и големи плувци преодоляха дистанцията от малко над 4 километра от кораба Емона до отсрещния бряг и обратно. Малките пребориха страховете си в себе си да плуват в непознати и дълбоки води. Големите се изправиха пред предизвикателството да бъдат по-бързи от най-бързото..

публикувано на 31.08.22 в 14:27
Входът на парк Капитан Петко войвода в с. Аврен.

Наско Гелимачев продължава с инициативите си да слави името на капитан Петко войвода

Родолюбецът Наско Гелимачев продължава с инициативите си. За да се знае и помни делото на Капитан Петко войвода преди години той създаде музей на войводата в родното му село Доганхисар, днес Есими в Гърция. В селото има изграден паметник на Капитан Петко, а до музея е и Петковата чешма. Наско Гелимачев има идеята да дари и открие монументи на..

публикувано на 27.08.22 в 16:00
Кирил Добрев, председател на клуб

Булгакон 2022 събира феновете на фантастиката в Кърджали

От 3-ти до 6-ти септември Кърджали събира писатели, художници, учени и фенове на фантастиката от страната и чужбина на 22-то издание на Булгакон. Традиционният конгрес или конвент на фантастите се провежда за втори път в Кърджали след 2002 година, затова за града ни това събитие е юбилейно, казва с чувство за хумор организаторът на проявата Кирил..

публикувано на 25.08.22 в 15:50