Вяра и живот

„Вяра и живот” е седмично магазинно предаване на Радио „Кърджали” за християнството и исляма, които традиционно се изповядват от хората в Източните Родопи. В различните издания се търсят както корените на тази вяра, така и нейното отражение в настоящето – като начин на живот и като наследена култура. За това спомагат и отделните рубрики на предаването - „Стълб на вярата”, „Дела на вярата”, „Единство в различието” и „Памет за древна Ахрида”. Естествено, сред събеседниците в предаването са не само представители на двете изповедания от района, но и от цялата страна, което позволява християнството и ислямът да бъдат представени в тяхното многообразие у нас.

Всяка неделя неизменна рубрика на предаването е „Неделната проповед”, в която свещеник Боян Саръев от църквата „Успение Богородично” в кърджалийския квартал „Гледка“ ни предлага размисли върху конкретния евангелски текст, който се чете на неделната литургия.

С другата ни постоянна рубрика „Религиозен календар” Ви предлагаме информация в аванс за религиозните празници, които предстоят през настъпващата седмица.

Екипът на „Вяра и живот” – авторът и водещ Горан Благоев, редакторът Валентина Апостолова и музикалният редактор Ангел Чавдаров – ви очакват всяка неделя в ефира на Радио „Кърджали” на честота 90 мегахерца след новините в 9.00 сутринта.Ася Николова

Ася Николова: Ботев не е бил атеист и безбожник

Директорът на Националния музей "Христо Ботев" в Калофер Ася Николова разбулва натрупаните с  десетилетия неистини около личността на гениалния поет и революционер, представящи го като атеист и безбожник. Пред Радио Кърджали тя казва, че Ботев е една..

публикувано на 04.06.19 в 14:55
Пламен Сивов

Сборник търси отговори на въпроси за вярата

Сборник с беседи на един от най-известните православни духовници на ХХ век - митрополит Антоний Сурожки, вече е по книжарниците. За слушателите на "Вяра и живот" специално го представи Пламен Сивов от сайта Православие.БГ и издателство "Омофор"...

публикувано на 17.04.19 в 16:45

Благовещение е истинският празник на майката

Днес християните по света празнуват един от най-големите църковни празници - Благовещение. Според Светото писание Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че ще роди Спасителя на човечеството - сина Божий Исус Христос. Празникът е утвърден..

публикувано на 25.03.19 в 14:50

Укривани с векове икони се пазят в Кърджали

В Регионалния исторически музей в Кърджали се пазят икони, укривани с векове. Експозицията, която е една от най-богатите в България, е подредена в приземния етаж на Градската галерия. "Тази сбирка показва едно непрестанно развитие на християнската..

публикувано на 18.03.19 в 10:44
Архиепископ Христо Писаров

Архиепископ Христо Писаров: Християните трябва да могат да прощават всичко

И в трите монотеистични религии има прошка в името на Бог, но само християните вярват, че тя се е случила още с изкупителната, кръстна смърт на Спасителя. Това каза в предаването "Вяра и живот" архиепископ Христо Писаров от Вселенската съборна..

публикувано на 12.03.19 в 10:38

Поетът Калин Михайлов: Християнската лирика може да доведе човек при Бога

Предаването "Вяра и живот" ви среща с един от известните и нестандартни съвременни български автори на християнска тематика. Това е Калин Михайлов - поет, писател, литератор, преподавател в Софийския университет. В ефира на радио "Кърджали" той..

публикувано на 05.03.19 в 15:58

Почитането на 3 март от християните е своеобразно спазване на петата Божия заповед

  На националния празник в предаването "Вяра и живот" гостува един от младите духовници на Българската православна църква. Според архимандрит Дионисий 3 март има също и религиозен, църковен характер, защото "за християните, честването на тази дата е..

публикувано на 05.03.19 в 15:34

Доц. Дамянова: Истинското поклонение е преди всичко духовно преживяване

Завърши първото поклонническо пътуване до Светите земи, организирано от Поклонническо-информационния център "Св. Йоан Рилски" към Софийската митрополия. Групата, в която имаше и българи от Щутгарт, посети всички места, свързани със земния живот на..

публикувано на 25.02.19 в 14:47

Доц. Димо Чешмеджиев: Почитта към светите братя Кирил и Методий е донесена у нас от техните ученици

Няколко дни след 14 февруари, когато църквата чества успението на св. Кирил Славянобългарски, "Вяра и живот" посвети предаването на личността му и на почитта към него. Поводът е 1150 г. от успението на първопросветителя. Според доц. Димо Чешмеджиев..

публикувано на 18.02.19 в 10:49

Свещеник Ангелов: Изконното най-човешко чувство е да обичаме

В навечерието на 14 февруари, който у нас се свързва с Деня на влюбените, предаването "Вяра и живот" предложи християнската гледна точка към любовта. Разговорът по темата е със свещеник Ангел Ангелов от столичния храм "Св.София". От него разбираме..

публикувано на 11.02.19 в 11:10