Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-обичаното мецосопрано в света Елина Гаранча ще пее в НДК

Оперната певица Елина Гаранча, признатата в цял свят, притежателка  на уникален тембър и чувствен глас, ще пее в зала 1 на НДК на 23 септември. Поканата идва от Софийска филхармония, а концерта на красивото мецосопрано ще дирижира един от най-обичаните съвременни диригенти Карел Марк Чичон.
За почитателите на класическата музика събитието с участие на звезда от ранга на Гаранча е истински празник. Неповторимото мецосопрано идва у нас в разцвета на своята кариера. Само преди няколко месеца Елина откри сезона на Метрополитън опера с новата продукция на “Самсон и Далила” под палката на Яник Незе-Сеген.  Красивата визия, изключителната техника и искреност на  изпълненията ѝ осигуряват чести гостувания във Виенската Щатсопера, Берлинската Щатсопера, Баварската опера в Мюнхен, Карнеги Хол в Ню Йорк и Уигмор Хол в Лондон, участия в различни гала вечери и фестивали във всички точки на света. Любими на публиката са съвместните ѝ концерти с руското сопрано Анна Нетребко, с която в момента са най-популярните женски оперни вокали в света.
За концерта си в София Елина Гаранча е подготвила репертоар с любими оперни арии на Верди, Пучини и Чилеа, както и песни на Гардел, Гасталдон и други. Професионалният и услужлив глас на певицата позволява тя да изпълнява и най-сложния репертоар с лекота и изящество, излъчвайки абсолютна женственост и оставяйки публиката без дъх.
В света на операта не е рядкост сцената да събере двама души и в живота, както се случва с Елина Гаранча и британския диригент Карел Мария Чичон, с когото имат щастлив брак и две дъщери. Семейството продължава да концертира заедно, както ще се случи и на сцената на НДК на 23 септември.
Гаранча е родена в музикално семейство в Рига, Латвия. Учила е в Латвийската музикална академия, където преподавател е нейната майка. Тя печели международния конкурс за певци “Мириам Хелин” през 1999, а през 2001 е финалист в престижния “BBC Cardiff Singer of the World Competition”.
Гаранча започва професионалната си кариера през 1999 като гостуващ артист  в Щатсопера Майнинген, където изпълнява  много главни роли. След това тя става чест гост на операта във Франкфурт.
За кратко време Елина се утвърждава като една от най-големите оперни звезди в света с участието си в главните роли на много престижни сцени и изпълненията си с най-добрите симфонични оркестри. Тя завладява сърцата на публиката с красивия си глас, интелигентност, музициране и въздействащи сценични превъплъщения.
През септември 2005 Гарача подписва ексклузивен договор с Deutsche Grammophon. Нейният първи самостоятелен звукозапис “Aria Cantilena” е издаден през март 2007, а  отзвукът от него е изцяло положителен. Албумите ѝ също печелят адмирациите на критиката и почитателите на оперното изкуство. Те ѝ носят ECHO Klassik award - за “Romantique”  през 2012 и за “Meditation” през 2015.  
Последният албум на Елина Гаранча ”Revive” беше издаден в края на 2016 и единодушно похвален от критиката: “Вълнуващ диск, с изобилие от разкошно качество.“ - пише за албума The Telegraph.
През май 2013 Виенската опера удостоява Елина Гаранча с почетната титла "Камерзингерин”, с която се награждават изключителни оперни гласове. Елина е един от най-младите носители на наградата, почетена заради отдадеността й на Виенската Щатсопера, нейните над хиляда и четирисет изпълнения и 11 оперни роли на сцената на Операта от дебюта й през 2003.
Концертът на оперната прима Елина Гаранча ще е поредното предизвикателство, с което националния ни филхармоничен оркестър ще докаже професионализма си и световното си ниво. Само преди няколко месеца, отново по покана на Софийска филхармония, гостува легендарното сопрано Анджела Георгиу, която остана впечатлена от българския диригент Найден Тодоров, филхармониците ни и топлото посрещане на българската публика.
Билетите за музикалното събитие на 23 септември вече са в продажба на касите на НДК, зала „България“ и в мрежата на Eventim.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21