Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците отново обезцениха званието "Почетен гражданин"

Коментар на Валентина Иванова


Званието Почетен гражданин се присъжда от 1977 година, като не всяка година е връчвано. За сметка на това има години, когато Почетни граждани стават двама или трима души. Първият носител на титлата е писателят Младен Исаев, дългогодишен народен представител от Кърджалийски многомандатен избирателен район. Интересен факт е единственото отнемане на званието, което се случва на Наим Сюлейманов, който е удостоен през 1984 година за спортните си успехи, но две години по-късно емигрира в Турция. Това не се харесва на тогавашната власт и му отнемат званието. Грешката е поправена през 2000 година, когато общинският съвет отново удостоява известния щангист.
До 2012 година то е връчвано при консенсус в общинския съвет. Но, както повечето кърджалийци си спомнят, 100 годишнината от освобождението на града бе белязана с огромен скандал, който едва ли ще бъде забравен някога. Тогава в последния момент ДПС отхвърли идеята званието „Почетен гражданин“ да се присъди на генерал Васил Делов, освободител на града, въпреки че предложението беше предварително одобрено. ДПС изтъкна, че има подписка от 300 граждани срещу кандидатурата на генерала, но така и никой не видя въпросната подписка. И до ден днешен причината за отказа на ДПС да подкрепи това предложение тъне в мъгла. И до ден днешен политиците така  и не намериха сили и достойнство да обяснят на електората своите действия.
Хората вместо да реагират, предпочетоха тихо да негодуват, както впрочем правят по всички въпроси. Това е българския манталитет.
Много време мина от 2012 година, но прецедентите около най-високото звание на община Кърджали продължиха и се задълбочиха. Политиците продължиха да неглижират и недооценяват важните постижения на своите съграждани, продължиха да огорчават достойни хора от различни сфери на обществения живот, като ги отхвърляха без аргументи. Недостойни за званието, освен генерал Васил Делов, се оказаха д-р Иванка Овчарова, основател на очното отделение в кърджалийската болница, волейболистът Динко Атанасов, участник в Олимпийски игри и други заслужили люде, прославили името на Кърджали.
И тази година за сетен път политическата конюнктура поднесе на гражданството една абсурдна кандидатура, която би обидила голяма част от мислещите хора в града. Не само обикновените граждани, не само хората от културата, науката, образованието... Почти всички спортисти са огорчени. Техният многогодишен труд и върховите им постижения никога не са били оценени дори в раздела „Спортист на годината. Да не говорим колко републикански и европейски шампиони са си заминали без една добра дума на признание.
Футболът е един колективен спорт, където не можеш сам да постигнеш нищо. Вероятно и съотборниците на Ахмед Осман, допринесли за класирането на отбора,  стискат зъби днес.
Но хората вместо да реагират, предпочитат тихо да негодуват, както впрочем правят по всички въпроси. Вече казахме, това е българския манталитет. На него разчитат и политиците. Днес те отново демонстрират късогледство и безпардонност. Даже нещо повече, този път политиците от всички партии са единни в това дело, няма управляващи, няма опозиция, всички яхнаха футбола, защото решиха, че е политическа ракета-носител. 
Званието „Почетен гражданин“ отдавна е обезценено точно от политиците, затова и жителите на Кърджали не го приемат на сериозно. Ахмед Осман стана обект на злъчни и шегаджийки коментари в социалните мрежи. Но той лично няма вина.
Интересно би било как ще реагира общинският съвет, ако постъпи подписка то 300 души, които не приемат номинацията на Ахмед Осман. Още повече, съгласно Правилника за удостояване със званието "Почетен гражанин", предложения могат се правят до два месеца преди тържествената сесия, а гласуването, както винаги да е тогава. Сега общинският съвет ще гласува през юни, с което ще наруши собствения си правилник, но ... това не се случва за първи път, нали?
Честито на Ахмед Осман, който се нареди до капитан Георги Георгиев, до писателя Николай Хайтов, до художника Джемал Емурлов- Джими и до щангиста Наим Сюлейманоглу, седемкратен световен шампион. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Доналд Тръмп на митинга в Пенсилвания преди стрелбата срещу него, 13 юли 2024 г.

Опитът за убийство на Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас.

Опитът за убийство на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп бе осъден от институции и политици и у нас. Дълбоко сме шокирани от yжасяващата атака над бившия президент Доналд Тръмп по време на събитие от кампанията му, се посочва в позиция на българското МВнР в социалната мрежа Х. Изказваме съболезнования за жертвата и пожелаваме пълно възстановяване на..

публикувано на 14.07.24 в 15:05

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията..

публикувано на 13.07.24 в 16:38

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон „Добрич” невзривен боеприпас. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът е..

публикувано на 13.07.24 в 13:28

Доброволци облагородиха двора на църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско

Преди 5 месеца членове на спортно-интелектуален клуб “Ахридос” - Кърджали решават да се заемат с каузата по облагородяване двора на църквата “Свети пророк Илия” в кърджалийското село Опълченско. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да убеди другите членове от клуба да се включат в кампанията. “Трагичен беше повода по който се роди..

публикувано на 12.07.24 в 13:00
Веселина Тихомирова

Започват Дни на приятелството в Кърджали

С масов лекоатлетически крос започва тридневният фестивал Дни на приятелството в Кърджали. Началото ще бъде дадено в събота, 13 юли, от 9:00 ч. пред Паметника на Васил Левски. Това съобщи зам.-кметът Веселина Тихомирова. "Идеята ни е да предложим на всички наши съграждани, наши приятели, няколко дни, в които всееки от тях да намери своето..

публикувано на 12.07.24 в 11:16

Мобилни екипи на ОДМВР Смолян започнаха срещи с жителите на 9 села

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян на срещи с жителите на 9 села през месец юли.  От 10 юли започнаха посещенията на мобилни екипи на ОДМВР-Смолян в община Смолян. Първите 3 срещи са с жителите на селата Лилеково, Острица и Богутево. Полицейските екипи ще се срещнат с населението на 9 села в общината. Ще бъдат обсъдени проблеми, относими към работата на..

публикувано на 11.07.24 в 12:27

Скандал между приятели прерасна в сбиване

Скандал между приятели, прераснал в сбиване, е завършил с ранен и задържан. Малко след 22 часа снощи в  Кърджали възникнал конфликт между 20-годишен и 30-годишен. В последвалата физическа саморазправа била счупена ръката на по-възрастния. На пострадалия е била оказана медицинска помощ. Извършителят на деянието е задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 11.07.24 в 11:29