Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Политиците отново обезцениха званието "Почетен гражданин"

Коментар на Валентина Иванова


Званието Почетен гражданин се присъжда от 1977 година, като не всяка година е връчвано. За сметка на това има години, когато Почетни граждани стават двама или трима души. Първият носител на титлата е писателят Младен Исаев, дългогодишен народен представител от Кърджалийски многомандатен избирателен район. Интересен факт е единственото отнемане на званието, което се случва на Наим Сюлейманов, който е удостоен през 1984 година за спортните си успехи, но две години по-късно емигрира в Турция. Това не се харесва на тогавашната власт и му отнемат званието. Грешката е поправена през 2000 година, когато общинският съвет отново удостоява известния щангист.
До 2012 година то е връчвано при консенсус в общинския съвет. Но, както повечето кърджалийци си спомнят, 100 годишнината от освобождението на града бе белязана с огромен скандал, който едва ли ще бъде забравен някога. Тогава в последния момент ДПС отхвърли идеята званието „Почетен гражданин“ да се присъди на генерал Васил Делов, освободител на града, въпреки че предложението беше предварително одобрено. ДПС изтъкна, че има подписка от 300 граждани срещу кандидатурата на генерала, но така и никой не видя въпросната подписка. И до ден днешен причината за отказа на ДПС да подкрепи това предложение тъне в мъгла. И до ден днешен политиците така  и не намериха сили и достойнство да обяснят на електората своите действия.
Хората вместо да реагират, предпочетоха тихо да негодуват, както впрочем правят по всички въпроси. Това е българския манталитет.
Много време мина от 2012 година, но прецедентите около най-високото звание на община Кърджали продължиха и се задълбочиха. Политиците продължиха да неглижират и недооценяват важните постижения на своите съграждани, продължиха да огорчават достойни хора от различни сфери на обществения живот, като ги отхвърляха без аргументи. Недостойни за званието, освен генерал Васил Делов, се оказаха д-р Иванка Овчарова, основател на очното отделение в кърджалийската болница, волейболистът Динко Атанасов, участник в Олимпийски игри и други заслужили люде, прославили името на Кърджали.
И тази година за сетен път политическата конюнктура поднесе на гражданството една абсурдна кандидатура, която би обидила голяма част от мислещите хора в града. Не само обикновените граждани, не само хората от културата, науката, образованието... Почти всички спортисти са огорчени. Техният многогодишен труд и върховите им постижения никога не са били оценени дори в раздела „Спортист на годината. Да не говорим колко републикански и европейски шампиони са си заминали без една добра дума на признание.
Футболът е един колективен спорт, където не можеш сам да постигнеш нищо. Вероятно и съотборниците на Ахмед Осман, допринесли за класирането на отбора,  стискат зъби днес.
Но хората вместо да реагират, предпочитат тихо да негодуват, както впрочем правят по всички въпроси. Вече казахме, това е българския манталитет. На него разчитат и политиците. Днес те отново демонстрират късогледство и безпардонност. Даже нещо повече, този път политиците от всички партии са единни в това дело, няма управляващи, няма опозиция, всички яхнаха футбола, защото решиха, че е политическа ракета-носител. 
Званието „Почетен гражданин“ отдавна е обезценено точно от политиците, затова и жителите на Кърджали не го приемат на сериозно. Ахмед Осман стана обект на злъчни и шегаджийки коментари в социалните мрежи. Но той лично няма вина.
Интересно би било как ще реагира общинският съвет, ако постъпи подписка то 300 души, които не приемат номинацията на Ахмед Осман. Още повече, съгласно Правилника за удостояване със званието "Почетен гражанин", предложения могат се правят до два месеца преди тържествената сесия, а гласуването, както винаги да е тогава. Сега общинският съвет ще гласува през юни, с което ще наруши собствения си правилник, но ... това не се случва за първи път, нали?
Честито на Ахмед Осман, който се нареди до капитан Георги Георгиев, до писателя Николай Хайтов, до художника Джемал Емурлов- Джими и до щангиста Наим Сюлейманоглу, седемкратен световен шампион. Вижте още

Ученичка от Езиковата ще бъде посланик на страната ни в Австрия

Ученичка от Езиковата ще бъде посланик на страната ни в Австрия. Мария Тонева от десети клас спечели доверието да бъде посланик на България.  Националният конкурс "Посланик за един ден 2020" се организира от Британското посолство в София. В него имат право да участват младежи на възраст 14-18 години, които трябва да напишат есе или да направят..

публикувано на 22.01.20 в 11:13

Откриха официално реновираната сграда на ЕГ "Христо Ботев" и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий"

С инструментала на песента  "Де е България?" в изпълнение на фанфарния оркестър под ръководството на г-жа Мария Митрева към Езиковата гимназия Христо Ботев, днес в училищния двор на гимназията и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“ започна официалната церемония по откриване на обект "Основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност". На..

публикувано на 15.01.20 в 15:41

Кърджалийци скочиха срещу затварянето на покрития плувен басейн

Повече от 1400 граждани се подписаха в знак на недоволство от затварянето на покрития плувен басейн "Арпезос". Подписката бе внесена в община Кърджали и в областна администрация. Един от ползвателите на спортното съоръжение Владимир Попов тръгнал на 2 януари да поднови абонаментната си карта и с изненада разбрал, че няма да може да плува..

публикувано на 13.01.20 в 11:45

Край Града на Слънцето в Ангел войвода ще има археологически музей

Община Минерални бани ще реконструира бившето училище в село Ангел войвода за да го превърне в Археологически музей. Решението бе взето на последното заседание на местния парламент, като първата стъпка е преобразуване на сградата от публична в частна общинска собственост. Училището и детската градина в село Ангел войвода са престанали да..

публикувано на 02.01.20 в 15:41

БСП Кърджали ще зарадва деца от града

На 30 декември /понеделник/ от 10, 30 часа в клуб "Червеното" БСП Кърджали ще зарадва деца от града. Само два дни преди настъпването на 2020 година за най-малките жители на общината те са подготвили детско забавно утро. Ще има много музика, игри и добро настроение, обещават организаторите. Най-голямата изненада за присъстващите ще бъде посрещането..

публикувано на 29.12.19 в 15:53

Колко дни ще почиваме през 2020-а година?

136 почивни дни се очертават за средностатистическия работещ човек през новата високосна 2020 година. В цифрата влиза и традиционния платен 20-дневен годишен отпуск. От останалите 116 почивни дни, 104 са съботи и недели, а 12 са почивните дни заради официални празници. Ето кои са почивните дни: 1 януари – Нова година 3 март –..

публикувано на 29.12.19 в 11:42

Утре се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите

Утре - 26 декември, от 14 ч. до 20 ч. се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата в края на трите почивни дни за Коледа. Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни..

публикувано на 25.12.19 в 11:52