Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Милчо Енчев: Жегите са опасни, рязко свалят кръвното налягане

Рязко се е увеличило търсенето на лекарска помощ заради здравословни проблеми, причинени от горещините. В кардиологичното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" всички легла са заети. Само за ден са приети три случая на колапс заради жегите, същата вечер е постъпил и пациент с инсулт, пак заради жегите. Това каза за Радио Кърджали кардиологът д-р Милчо Енчев. Той е категоричен, че топлото време, използването на климатици и рязкото излизане от студено на горещо и обратно повишават риска от сърдечни аритмии, инфаркт и инсулт.
Високите температури влияят предимно на кръвното налягане, тъй като има тенденция при повишаване на температурите кръвното налягане рязко да спада. Всички хора, които имат някакви заболявания, са застрашени от жегите. Специално внимание можем да обърнем на неврологично болните, които са прекарали инсулти и на хипертониците, хората, които са прекарали инфаркти - това са най-рисковата група, която е застрашена при различните температурни влияния, като излагане на студ, излагане на топлина, коментира д-р Енчев.
Когато времето е горещо, не трябва рязко да се излагаме от студено (климатик) на топло. Необходим е период на адаптация на тялото, за да не изпадне организмът в стрес и се избегнат неразположенията и евентуален колапс. Не е препоръчително да се стои на слънце, дори сянката в горещото време не е добър вариант. последствията от неразумното излагане в горещото време могат да бъдат опасни.
Д-р Енчев е категоричен, че при евентуални неразположения не е добре да се прибягва до самолечение. Моят съвет при топлинен удар или неразположение е да се потърси компетентна помощ при джипи или в спешните звена, казва той. Категорично е против и газираните напитки в горещото време. Те не разхлаждат, нито хидратират организма, а добрата хидратация е задължителна в жегите, когато човешкото тяло губи много течности. Добър вариант е чистата вода или соленият айран.

Цялото интервю на Станислава Георгиева с д-р Милчо Енчев може да чуете в прикрепения звуков файл.

Вижте още
Бойка Арабаджиева, дългогодишен учител

Учител: Наложителна е промяна на механизма „защитено училище“

Държавата спешно трябва да преразгледа механизма на организиране е работа на т. нар. „защитени“ училища, защото за разлика от времето, когато беше създаден, сега той вече не работи. Това мнение защити в ефира на сутрешния блок на Радио Кърджали дългогодишният учител Бойка Арабаджиева. За мен всяка учебна година започва по същия начин –..

публикувано на 24.09.21 в 13:53
 Даниел Киряков

Експертът: Говоренето "по махленски" от трибуната на НС девалвира политическото послание

Няколко са причините 46-тото народно събрание да си иде с почти никаква свършена работа, коментира в предаването на Радио Кърджали, „На чаршията, в чата“, експертът по комуникации Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации. „Сложната конфигурация, която се повтори от 45-то към46-то НС, с едно изключение „Има такъв народ“ станаха..

публикувано на 24.09.21 в 00:25

Кметът на Кърджали Хасан Азис след годишната среща на НСОРБ

На 19 и 20 септември в к.к. „Албена“ се проведе XXXIV Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България. Програмата на събитието включваше Икономически форум,  посветен на новите перспективи пред партньорството между държавните институции, местната власт и бизнеса, дискусия по проблемите на финансовата децентрализация и Форум..

публикувано на 22.09.21 в 20:21

Родители оспорват миналогодишната заповед на образователния министър за носене на маски от ученици

Гражданско сдружение „Свободата е отговорност - гражданите в действие“ е внесло жалба, подписана от над 2500 души от страната до ВАС миналата година, за да оспори заповедта на тогавашния министър на образованието Красимир Вълчев за задължителното носене на маски от учениците (публ. 18.11.2020 г.). Делото е насрочено за 1 октомври 2021 г. в..

публикувано на 22.09.21 в 13:35

На почивка в Турция, въпреки коронавируса

На почивка в Турция, въпреки коронавируса. Как южната ни съседка посрещна второто си Ковид-лято, с какво привлича туристите по Егейското и Средиземноморското крайбрежие, има ли много атракции или повече са забраните и здравните изисквания, спазват ли се те? И всъщност почивка ли е морето в Турция или притеснение? Не бих казала, че има нещо..

публикувано на 20.09.21 в 16:45

Засега няма да отстрелват еленчето край Кьосево, търсят му нов дом

Задържали сме разрешителното за отстрел . Имаме го, но не смятаме да го вкарваме в употреба. Търсим вариант да преместим някъде елена-лопатар, търсим му нов стопанин. Това каза за Радио Кърджали управителят на Ловно-рибарското дружество Васил Дончев. Пролетта ви разказахме за красивото горско животно в района на Кьосево , което пасе..

публикувано на 17.09.21 в 11:25

Синем Арслан: Изселническите дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми

Културните дружества на българските изселници в Турция действат като предствители на различни политически партии, за това нямат влияние сред общността.  Това твърди пред Радио Кърджали социоложката от Истанбул Синем Арслан. Според нея тези дружества използват за политически цели наслоените от близкото минало травми на нашите изселници. Синем..

публикувано на 16.09.21 в 17:37