Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Милчо Енчев: Жегите са опасни, рязко свалят кръвното налягане

Рязко се е увеличило търсенето на лекарска помощ заради здравословни проблеми, причинени от горещините. В кардиологичното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" всички легла са заети. Само за ден са приети три случая на колапс заради жегите, същата вечер е постъпил и пациент с инсулт, пак заради жегите. Това каза за Радио Кърджали кардиологът д-р Милчо Енчев. Той е категоричен, че топлото време, използването на климатици и рязкото излизане от студено на горещо и обратно повишават риска от сърдечни аритмии, инфаркт и инсулт.
Високите температури влияят предимно на кръвното налягане, тъй като има тенденция при повишаване на температурите кръвното налягане рязко да спада. Всички хора, които имат някакви заболявания, са застрашени от жегите. Специално внимание можем да обърнем на неврологично болните, които са прекарали инсулти и на хипертониците, хората, които са прекарали инфаркти - това са най-рисковата група, която е застрашена при различните температурни влияния, като излагане на студ, излагане на топлина, коментира д-р Енчев.
Когато времето е горещо, не трябва рязко да се излагаме от студено (климатик) на топло. Необходим е период на адаптация на тялото, за да не изпадне организмът в стрес и се избегнат неразположенията и евентуален колапс. Не е препоръчително да се стои на слънце, дори сянката в горещото време не е добър вариант. последствията от неразумното излагане в горещото време могат да бъдат опасни.
Д-р Енчев е категоричен, че при евентуални неразположения не е добре да се прибягва до самолечение. Моят съвет при топлинен удар или неразположение е да се потърси компетентна помощ при джипи или в спешните звена, казва той. Категорично е против и газираните напитки в горещото време. Те не разхлаждат, нито хидратират организма, а добрата хидратация е задължителна в жегите, когато човешкото тяло губи много течности. Добър вариант е чистата вода или соленият айран.

Цялото интервю на Станислава Георгиева с д-р Милчо Енчев може да чуете в прикрепения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Георги Димитров

Георги от "Паисий" участва в международно състезание по английски

Петнадесетгодишният Георги Димитров от Кърджали ще участва в престижното международно състезание по английски Kangaroo Global Linguistics. Той е един от четиримата български ученици, успешно преминали втория кръг на надпреварата, класирани за големия финал в Солун, Гърция. Ученикът от СУ "Отец Паисий" Кърджали ще има възможност да покаже знанията..

публикувано на 04.10.24 в 12:23
Беркант Барзат

РИК назначи всички СИК, веднага започнаха замени

Две са подадените жалби в Районната избирателна комисия в Кърджали от началото на предизборната кампания. Те са от една и съща политическа формация и се отнасят за неправомерно поставени агитационни материали. Това потвърди за Радио Кърджали председателят Беркант Барзат. Жалбите са проверени от членове на РИК, очаква се на следващо заседание..

публикувано на 03.10.24 в 18:06

Дискутират психичното здраве на подрастващите в Кърджали

Нараства употребата на наркотични вещества сред младите хора в Кърджали , смята д-р Сезгин Бекир. Те се използват като стратегия за справяне с тревожността и депресията. Проблемът е, че се синтезират н ови и нови синтетични вещества, които са общодостъпни, коментира той.  За съжаление, центровете за лечение на зависимости са далеч от..

публикувано на 03.10.24 в 11:33

Иванка Караколева: КНСБ настоява Конвенция 190 да бъде ратифицирана

КНСБ настоява Конвенция 190 да бъде ратифицирана и да се въведат нейните изисквания в текущото българско трудово законодателство. Конвенцията е на международната организация на труда и е за премахване на насилието и тормоза в областта на работното място.  "До момента ние нямаме ясна дефиниция за насилие и тормоз на работното място. Тоест..

публикувано на 02.10.24 в 16:02

Беркант Барзат: Трудна задача ще се окаже назначаването на СИК

РИК-Кърджали регистрира кандидат за депутат от листата на парламентарно представена политическа партия, на който по-рано отказа регистрация. Това стана след намесата на ЦИК.  "Отказахме регистрация заради това, че не е живял в последните 18 месеца в България - такава информация излезе в справката, която направихме. Те обжалваха и ЦИК отмени нашето..

публикувано на 30.09.24 в 18:01

Мисия екскурзовод: Веселина Кючукова и съпругът й - от студентската любов до туристическите маршрути

Веселина Кючукова и съпругът й Георги са от малкото сертифицирани екскурзоводи в областта.  Запознават се като студенти по време на археологически разкопки.  Любовта им прераства в семейство с двама сина. По повод 27 септември, обявен за Световен ден на туризма, с Веселина Кючукова си говорим за туризъм, достатъчна ли е рекламата,..

публикувано на 27.09.24 в 15:57