Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорна палитра от Родопите и Тракия представиха самодейци на Тракийския събор в Кърджали

5
Фолклорна група от село Градина, общ. Първомай
Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали



В Кърджали се проведе XXI Национален тракийския събор. Участие взеха близо 600 самодейци от цялата област Кърджали, съседните Смолян, Хасково и Пловдив, а също и от Бургас и Варна. На сцената в парк „Простор“ бяха показани багрите на  Тракия и Родопите вплетени в народни носии и фолклор.

За първи път на събора участваха и Представителен хор за акапелно пеене при НЧ "Селска пробуда - 1927" с. Крепост, общ. Димитровград.

Тракийският фолклор беше представен и от фолклорната група от НЧ "Селска пробуда – 1896“ село Градина, общ. Първомай.

Родопският фолклор на тракийския събор „Кърджали 2019“ беше представен от състави от Черничево, Аврен, Егрек, Малък Девесил, Голям Девесил и село Припек. В Основно училище "Паисий Хилендарски" в село Припек имат певческа и танцова група. Танцовата група е сформирана по-малко от година, а тракийския събор в Кърджали им беше първа изява.

Чуйте повече в музикалния репортаж в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Георги Кулов: Двата лагера в ДПС вървят към разцепване на Движението

“Последните събития показват, че нещата са наистина необратими. Както казват и от двата лагера, те вървят към едно разцепване на ДПС”, коментира напрежението в ДПС журналистът и историк Георги Кулов.   “Вече определено отчетливо след като са изключени от парламентарната група на ДПС седемнадесетте депутати, които застанаха зад Доган, след като..

публикувано на 11.07.24 в 14:48

Д-р Гюлестан: Процесите в ДПС ще отприщят демократичните рефлекси на хората

“Като човек на години и човек, който е видял много неща в ДПС, моля Делян Пеевски да си отиде с мир. За негово добро и за доброто на ДПС”, призова в ефира на Радио Кърджали общественикът д-р Фикри Гюлестан.  Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС Пеевски с отговор на призива на Доган: Не съм предател...

публикувано на 11.07.24 в 14:13

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18