Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Милко Багдасаров: Битката за кметския стол на Кърджали не е предрешена


На предстоящия вот БСП предложи Милко Багдасаров за кандидат за кмет на община Кърджали. Той е добре познат в Кърджали не само като политик, оглавяващ вече 20 години областната структура на социалистите, но и като директор на училище и президент на волейболния клуб Арда. За Милко Багдасаров това са третите  местни избори, в които той ще се съревновава за кметското място на Кърджали. Ще бъде ли честна битката за общината и ще предреши ли отново етническия вот крайният изход? Ще има ли наистина политическо съревнование или мачът вече е свирен? С Милко Багдасаров разговаря Красимир Ангелов.

За това как се е решил на трети опит да стане кмет на Кърджали Милко Багдасаров заяви: "Трети решаващ опит, естествено е, че това е едно голямо предизвикателство. Няма човек, който да се ангажира с едно такова участие, без да оценя и всички рискове, които ги има. Но все пак, през годините мисля че като достатъчно дълго време ръководил, и общинската и областната вече структура, над 23-4 години, аз съм с най-много стаж в България, трябва да си носим и своя ангажимент към партията. Мисля, че след европейските избори предизвикателствата пред нас са големи. Още повече, че БСП е единствената алтернатива в момента, на сегашното управление на национално равнище. А, и бих казал, след като виждаме как си партнират на национално равнище ДПС и ГЕРБ, доста неща и в местното самоуправление явно зависят от нас. Така че предизвикателството е голямо, и аз смятам, че този път обаче шансовете са много големи. Предполагам, че ще успея на тези избори да изведа нещата този път до победа".

Предрешен ли е изборът на кмет в община Кърджали?

"Да, има такава вече приказка, която е заляла града, че ДПС и ГЕРБ са се разбрали, че ГЕРБ няма амбиции да побеждават в нашия град. Но те изключват БСП. Изключват, в частност и моята кандидатура". "Мачът, някои смятат, че е свирен, но са забравили нас. Още повече че късното появяване на моята кандидатура, аз все пак като човек, който се занимава и със спорт им казах: "Добрите играчи дават аванс на останалите година-две, а след това отиват на мача, и побеждават". Така че нашата задачка сега, е да изведем нашия отбор до победа".

Кои са основните проблеми на местното управление: "Много са нещата, които на този етап ние ги виждаме като проблемни. Естествено, на първо място, това са чистотата и благоустройството и уличното осветление на града. Това е лицето на всяко едно местно самоуправление, аз мисля, че тук всеки един гражданин, вижда управлението според това, какво има пред неговата врата, в блока или къщата си. Това са неща, които създават и необходимата предпоставка за самочувствието на нашите съграждани.

На второ място Багдасаров очертава изключителният проблем с демографската криза. Нормално е да се търсят конкретни мерки за връщане на успелите, на младите хора в Кърджали и в общината. Младите и успели хора по света да потърсят своята реализация в Кърджали.
Вижте още
Проф. д-р Тодор Черкезов

Проф. д-р Тодор Черкезов: Да се научим да сме щастливи между ковид вълните

Трудна година изпрати МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали, каза директорът проф. д-р Тодор Черкезов. „Една година, в която 15% от общия брой приети пациенти, а това са 2114 човека, прекараха минимум по десет дни в лечебното заведение. За съжаление 17% от тези, които се лекуваха за COVID-19 , загубиха живота си, това са 341 човека, което за..

публикувано на 22.01.22 в 19:06

Психологът Марина Панайотова: Бърнаут е болестта на новото време

За много от нас работата е източник на непрестанен и дори хроничен стрес. Тези факти се установиха и доказаха през последните години и в редица направени проучвания. Според психологът Марина Панайотова пандемията допълнително влияе на „прегряването“ и води до още по високи нива на бърнаут. По думите на Панайотова синдромът може да се..

публикувано на 20.01.22 в 06:53
Биляна Църноречка, пресаташе на Бюрото на ЕП в София

Конференцията за бъдещето на Европа търси идеите на обикновените хора как да се развива ЕС

През 2021-ва Европа даде начало на нов амбициозен проект - Конференцията за бъдещето на Европа. В продължение на година да бъде осигурена възможност за хората от целия съюз да споделят своите идеи и да помогнат за оформянето на общото европейско бъдеще. Това може да става в специално изработена многоезична цифрова платформа, където всеки има..

публикувано на 18.01.22 в 16:09
Магистър-фармацевт Петър Буцев

Ел. рецептите забързаха тройно продажбата на лекарства

Липсват медикаменти на пазара, майки търгуват нелегално? Въвеждането на електронни рецепти и електронни рецептурни книжки забърза тройно процеса на отпускането на медикаменти . Това е констатацията на магистър-фармацевт Петър Буцев. Периодично обаче се получават сривове в системата (Националната здравно-информационна система, б. а.)...

публикувано на 17.01.22 в 15:07
Доц. Петър Шишков

Бум в продажбите на фойерверки за Новата 2022 година

Бум в продажбите на фойерверки е отчетен за тази Нова година, след кампанията на Фондация "Четири лапи". Часове преди празничната нощ много от кметовете в страната се присъединиха към призива на неправителствената организация и отмениха общинската заря. Данните представи пред Радио Кърджали доц. Петър Шишков, преподавател в Минно-геоложкия..

публикувано на 17.01.22 в 14:52

Димитър Димов: С протестите срещу зеления сертификат "Възраждане" трупат дивиденти

В Народното събрание повечето партии реагираха остро на ексцесиите по време на вчерашния протест пред парламента срещу зелените сертификати. Изостряне на тона в Народното събрание предизвика декларация на партия "Възраждане", с която бе заявено, че отговорността за вчерашните събития пред Народното събрание е на управляващата коалиция и..

публикувано на 13.01.22 в 17:47
Артистичен Директор на Фондация „Танцово изкуство – Илиев”, директор на „Танцова Работилница”

"Василица" събира любители на джаза и ромската музика

Първото издание на Ромския фестивал "Василица" събира тази вечер от 19.30 ч. в театър "Театро" любителите на джаза и ромската музика. Решихме да направим нещо, което е по-различно, което не се е случвало в България – фестивал, представящ ромската култура. Така обикновено описва необикновеното събитие, което предстои на 11 януари един от..

публикувано на 11.01.22 в 14:36
Подкасти от БНР