Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям култов комплекс е открит в крепостта Родостица

Диана Овчарова: Археологическа сензация се роди край ивайловградското село Хухла

Археолози от Националния исторически музей откриха мощен духовен център при разкопки на късноантична и средновековна крепост в местността „Балък Дере“ край ивайловградското село Хухла. Центърът е съществувал успоредно с вила „Армира“ край Ивайловград и е бил част от един голям комплекс, обслужвал региона около Адрианопол - днешен Одрин.

Повече за археологическите обекти разказва кметът на община Ивайловград Диана Овчарова в интервю на Валентина Иванова:

За антична вила „Армира“ правим нов проект за обновяване на целия комплекс, превръщайки го в археологически паметник. Процедурите по офериране и по избор на фирма - изпълнител в момента текат. Колегите в общинската администрация извършиха огромен обем работа.

Едно неизвестно падна. По време на разкопките това лято беше открит голям култов комплекс – светилище. Според Ивайло Кънев от НИМ, ръководител на разкопките, той е обслужвал района на Адрианополис, днешен Одрин. Това, на което са се натъкнали изследователите, е фрагмент от надпис на древногръцки език върху мраморна колона. Текстът е разчетен от Николай Шаранков и гласи „На добър час, господарю А…“. Остава загадката на кого е бил храма – дали на Асклепий, или на Аполон.

Всички мащаби, които има на крепостта Родостица, навяват на мисълта, че не става въпрос за един храм, а за голям храмов комплекс. Разкопките на Родостица говорят за изключителен аристократизъм. Той лъха от архитектурата, нехарактерна за такива планински крепости. На Родостица има улици с канализация, мощни зидове, измазани с фин бял хоросан. Последните открития са датирани от изследователите за II – III век. Това означава, че преди построяването на крепостта през IV век, в нея откриваме находки от II – III век. Проучването на култовия комплекс може да предизвика още по-голям туристически интерес не само в България, но и в Гърция и Турция, чиито гранични области някога са влизали в района на светилището. Граничният пункт за Гърция е на около километър от светилището, Одрин е на 30 км, така че археологическата находка може да привлече повече туристи в Ивайловград от Гърция и от Турция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какво трябва да знаем за портативните радиостанции?

Портативните радиостанции, познати повече като уоки-токи, са за безплатна комуникация за свободното време или професионални дейности. Лесни за използване по време на лов, водни и планински спортове, колоездене и други.  Какво трябва да знаем, преди да си закупим радиостанция? Кои модели са за свободно ползване и за кои трябва да имаме..

публикувано на 20.06.24 в 13:06

Милко Багдасаров: Едва ли някой лидер ще жертва цялата си партия, за да се съгласи на компромиси

Това разделение в момента, което го има и във всичките процеси, които текат в България, едва ли някой лидер ще жертва цялата си партия, за да се съгласи на компромиси, които видимо няма на този етап как да се получат . Въпреки че те са задължителни, ако искаме нещо да постигнем, да се направят компромиси от всички. Това коментира за Радио Кърджали..

публикувано на 20.06.24 в 11:15

Слави Василев: Президентът е на ход

Петдесетото народно събрание не започна с необходимата доза оптимизъм, че изведнъж нещата ще се отпушат и ние ще тръгнем по едно светло политическо бъдеще. Констатацията направи в ефира на Радио Кърджали политическият анализатор Слави Василев. „ Попарата", която политическата класа си е надробила, дойде ред да бъде изядена и много често, тя не се..

публикувано на 20.06.24 в 01:33

Нова книга разказва за лечебни и ритуални практики и защитни накити от Източните Родопи

В четвъртък, 20 юни, от 17.30 ч., в Регионалния исторически музей в Кърджали ще бъде представена книгата "Лечебни и ритуални практики. Символи и апотропеи."  Сборникът разглежда научно, но в същото време и достъпно, някои устояли във времето лечебни практики, традиции и ритуали в Източните Родопи. Автори на статиите са Лидия Кирилова, уредник в отдел..

публикувано на 18.06.24 в 14:57
Георги Георгиев

Георги Георгиев: В новия парламент „Възраждане“ ще даде по много от същото – ще отстояваме досегашните си позиции

module="Media" entry="Audio" title="Георги Георгиев" url="http://82.119.84.123/storage/RadioKardzhali/2024/Other/06/170624 ГС Георги Георгиев.mp3" download="false" class="" tpl="index.html" ] ПП „Възраждане“ направи една активна кампания, за разлика от другите партии и затова увеличи с един депутатите си в новия парламент. Това каза в ефира на Радио..

публикувано на 17.06.24 в 20:14
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Оптимист съм, правителство ще има, планирайте си отпуските

На тези избори ГЕРБ в Кърджали успя да запази мястото си на втора политическа сила след ДПС, но в тази партия, както и при останалите, също имаше чувствителен отлив на  гласове. На какво се дължи това и дали партиите оставиха на ДПС да се шири безпрепятствено в 9-ти избирателен район? Отговорите търсим от областния координатор на ГЕРБ в..

публикувано на 17.06.24 в 16:33
Мариела Велева

"Златоградски захарни етюди" представиха в родопския град

Арт-декоратори представиха своето изкуство в Златоград в специална изложба под надслов: „Златоградски захарни етюди“. „Радвам се, че шеф Мария Озтюрк прие моята покана и дава възможност на жителите и гостите на Златоград да се насладят на уникални захарни творби“, написа във фейсбук профила си кметът Мирослав Янчев. Изложбата бе част от..

публикувано на 16.06.24 в 14:19