Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нациите, които имат голяма раждаемост, почти не познават рака на гърдите

Проф. Иван Гаврилов: Профилактиката е разковничето в борбата с рака

Проф. Иван Гаврилов
Снимка: Валентина Иванова


Професор Иван Гаврилов е хирург, началник на Торакална клиника в Специализираната болница по Онкология.в София, прави около 400 операции годишно. Разговаряме с него за онкологията, която е бичът на съвремието ни, за мястото на България по брой заболели от рак на гърдата, защо нациите, които имат голяма раждаемост, почти не познават тази болест и колко е важна профилактиката. Сбъркана ли е системата на българското здравеопазване? Докога медици ще напускат страната, има ли шанс за реално увеличение на заплатите в сектора, В звуковия файл чуйте интервюто на Валентина Иванова с онкохирурга професор Иван Гаврилов:
Професор Иван Гаврилов: България стои в челните редици на европейските страни, на 100 хиляди души заболелите у нас са 84-87, в бившите заподно-европейски държави - 124, а в САЩ - 163. Онкологията е бичът на съвремието. Колкото повече се отдалечаваме от природосъобразния начин на живот, колкото повече се обездвижваме и ядем храни, които не са пълноценни, т.нар. ГМО-продукти, консумираме вода и въздух, които са замърсени, толкова повече си плащаме за това. Има и един друг, много страшен момент. Това е раждаемостта. Нациите, които имат голяма раждаемост, почти не познават тази болест, рак на гърдата.
Около 4050 са новозаболелите от рак на гърдата в България, а около 27 000 са боледуващите годишно и, за съжаление, 1 380 са умиращите. Световната здравна организация оповести едни страшни цифри, че до 2030 година в света ще се разболяват 20 милиона души и ще умират 10 милиона от рак на гърдата. За миналата година статистиката показа, че умиращите са 9 милиона при 18 милиона и 100 хиряди заболели. 
Основното разковниче си остава т.нар. профилактика.

БНР подкасти:

Вижте още
Васил Визев

Васил Визев: Футболът на Световното е на много високо ниво

Днес и утре в Катар предстоят да се изиграят последните четири осминафинала от световното първенство по футбол. Досега Мондиал 2022 предложи страсти, емоции, изненади. Какво още виждат специалистите в играта и тактиката на отборите, устремили се към световната титла?  "От това, което видяхме досега, футболната игра е качена на много високо ниво...

публикувано на 05.12.22 в 16:37

Безплатни прегледи за три вида рак организира РЗИ-Кърджали за хора без здравни осигуровки

Регионалната здравна инспекция в Кърджали организира скринингова кампания за диагностика на онкологични заболявания при здравно неосигурени лица. До 15 декември желаещите от цялата област, които нямат здравни осигуровки, могат да се запишат с телефонно обаждане в РЗИ за безплатните профилактични прегледи.  Те ще са ранно откриване на рак на маточната..

публикувано на 01.12.22 в 13:29
Черни лешояди вече кръжат на свобода в българското родопско небе

Испанските черни лешояди вече се чувстват у дома си в небето над Източните Родопи

Преди десетина дни в дивата природа на Източните Родопи полетяха на свобода 14 черни лешояда - най-голямата и тежка граблива птица в Европа. Карталите, както още са известни тези птици, идват от Испания. Те бяха пуснати на свобода след период на адаптация в специално изградена за тях волиера. Инициативата е екип на Българското дружество за защита на..

публикувано на 24.11.22 в 17:08
Васил Визев

Васил Визев: Футболът не може да се купи

Вече няколко дни светът е футбол. В неделя започна световното първенство в Катар. То се провежда в едно малко нетрадиционно време, но емоцията, която носи, не зависи от времето.  "Още от самото начало се знаеше, че това ще бъде различно първенство. Играе се през зимата, но в Катар времето позволява да се покаже хубав футбол", коментира за Радио..

публикувано на 23.11.22 в 16:47
Радостина Лулова на Световното първенство по екипировъчен трибой в Дания

Радостина Лулова: Винаги искам повече

Състезателката по силов трибой от Кърджали Радостина Лулова извоюва сребърен и бронзов медал в движенията клек и мъртва тяга на Световното първенство по екипировъчен трибой. В многобоя в категория 63 кг нашето момиче остана четвърто след най-силните жени. Шампионатът се проведе във Виборг, Дания, от 14 до 19 ноември и се излъчваше на живо по Евроспорт...

публикувано на 21.11.22 в 11:54

Д-р Надежда Чаушева: Хроничната обструктивна белодробна болест често се открива късно

Днес е световният ден за борба с ХОББ. В световен мащаб болестта заема 4-6 място между причините за смъртност. Според различни оценки 4 - 6% от населението над 40-годишна възраст в Европа страда от ХОББ като честотата на заболяването нараства стръмно с възрастта. Основен рисков фактор за развитието на болестта е тютюнопушенето. В повечето..

публикувано на 16.11.22 в 12:52
Синем Муса от Кърджали спечели бариста шампионата на България

Синем от Кърджали ще представя България на бариста-шампионат в Италия

Кърджали има бариста шампион. Синем Муса спечели първото място на републиканския шампионат в сериозна конкуренция с майстори по приготвянето на кафе от цялата страна. Съревнованието се проведе в София в края на октомври и се организира след двегодишно прекъсване заради пандемията от коронавирус. Любопитното е, че освен първото място на Синем Муса,..

публикувано на 10.11.22 в 18:36