Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нациите, които имат голяма раждаемост, почти не познават рака на гърдите

Проф. Иван Гаврилов: Профилактиката е разковничето в борбата с рака

Проф. Иван Гаврилов
Снимка: Валентина Иванова


Професор Иван Гаврилов е хирург, началник на Торакална клиника в Специализираната болница по Онкология.в София, прави около 400 операции годишно. Разговаряме с него за онкологията, която е бичът на съвремието ни, за мястото на България по брой заболели от рак на гърдата, защо нациите, които имат голяма раждаемост, почти не познават тази болест и колко е важна профилактиката. Сбъркана ли е системата на българското здравеопазване? Докога медици ще напускат страната, има ли шанс за реално увеличение на заплатите в сектора, В звуковия файл чуйте интервюто на Валентина Иванова с онкохирурга професор Иван Гаврилов:
Професор Иван Гаврилов: България стои в челните редици на европейските страни, на 100 хиляди души заболелите у нас са 84-87, в бившите заподно-европейски държави - 124, а в САЩ - 163. Онкологията е бичът на съвремието. Колкото повече се отдалечаваме от природосъобразния начин на живот, колкото повече се обездвижваме и ядем храни, които не са пълноценни, т.нар. ГМО-продукти, консумираме вода и въздух, които са замърсени, толкова повече си плащаме за това. Има и един друг, много страшен момент. Това е раждаемостта. Нациите, които имат голяма раждаемост, почти не познават тази болест, рак на гърдата.
Около 4050 са новозаболелите от рак на гърдата в България, а около 27 000 са боледуващите годишно и, за съжаление, 1 380 са умиращите. Световната здравна организация оповести едни страшни цифри, че до 2030 година в света ще се разболяват 20 милиона души и ще умират 10 милиона от рак на гърдата. За миналата година статистиката показа, че умиращите са 9 милиона при 18 милиона и 100 хиряди заболели. 
Основното разковниче си остава т.нар. профилактика.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33