Калинка Згурова: За мен ансамбъл „Пирин“ си остава първата ми любов

Снимка: БГНЕСКалинка Згурова е родена е на 25 септември 1945 г. в село Дебелт, Бургаско. За голямата сцена я открива странджанският народен певец Сава Попсавов. Професионалният си път на певица започва в хора на ансамбъл „Пирин“ - Благоевград.

След 60-та година, аз завърших гимназия. Отидохме три момичета на конкурса на ансамбъл „Пирин“, но имаше само едно щатно място за „алт“. Тогава не ме приеха. Върнах се в тракийски ансамбъл към тракийско дружество „Антим I” където пях. На един концерт пристига Кирил Стефанов (Кирил Стефанов, главен художествен ръководител и диригент на хора в ансамбъл „Пирин“, б.р.). И той като ме чу как пея, ми каза: Згурова, вие не сте ли в държавен ансамбъл „Филип Кутев“?... Той ми каза на тази и тази дата имаме конкурс. Аз отидох, приеха ме и ме сложи на границата между първи и втори глас. Там се срещнах с незабравими певици Василка Караделиева, Лиляна Крумова, Руска Стименова.

Много съм благодарна на баща ми, че успя да укуражи майка ми, че малка се отделих от тях. Там се научих на дисциплина, хоровото пеене дава една друга култура. За мен ансамбъл „Пирин“ си остава първата ми любов, разказва с вълнение странджанската певица.

От 1973 година Калинка Згурова става  солистка на Ансамбъла за народни песни на Българското радио, известен по късно като „Мистерията на българските гласове“. Записва над 300 песни от Странджа за БНР и Балкантон, издава няколко дългосвирещи плочи и дискове, снима филми в БНТ.

Пее в много страни по света, а през седемдесетте години заедно с Руска Недялкова и Василка Дамянова създава вокално трио „Зорница“.

През 1993 година създава фондация „Кънев-Згурова“, чрез която подпомага млади народни певци, има своя школа и възпитаници за българско народно пеене.

Странджанската певица често е жури в фолклорни конкурси в страната и чужбина.

От две-три години съм жури в „Перлите на Ардиатика“. Това е фолк арт общество  България. Сега на 12-15 декември тръгвам за Виена на коледен концерт. Там журито е от пет души, аз отговарям за България. Там ще се съберат отличени деца от други държави, разказва Калина Згурова.  

Пожеланието към младите, които сега тръгват по пътя на народната музика Калинка Згурова казва, че първо трябва да имат музикален потенциал, да слушат старите изпълнители и да пеят песните на своя край. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл. 


Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram


Вижте още

Гайдарят Атанас Младенов отбелязва имения си ден с приятели и много родопско настроение

Гайдарят Атанас Младенов отбелязва имения си ден с приятели и много родопско настроение. „Къщата ми е отворена за гости. Посрещам и изпращам колеги и приятели цял ден. Случвало ми се е на този ден да работя, но няма как" , казва гайдаря. Атанас Младенов е роден в с. Баните, израснал в Пловдив, днес е ръководител на гайдарски..

публикувано на 18.01.20 в 17:44

Деси Николова: Щастлива съм защото се занимавам с това, за което сърцето ми копнее

Деси Николова е от китнoтo самоковско ceло Paдyил, намиращо се в подножието на Рила планина. Родена е през 1993 г. в гр. София. Детството си прекарва безгрижно в голямо и сплотено семейство, за което всеки празник е дух, традиция, любов и много веселие. През 2008 година младата изпълнителка е приета да учи в СУ "Георги Брегов" в Пазарджик с..

публикувано на 18.01.20 в 13:50

На 15 януари честваме 125 години от рождението на Гео Милев

През 20-те години на ХХ в. българското общество преживява дълбока социална криза. Именно в едно такова време твори видният поет Гео Милев. Време на противоречия, на дълбока човешка драма и криза на духа. И именно чрез експресивното си творчество авторът заявява своите обществени и духовни позиции. През живота си се занимава активно с публицистика в..

публикувано на 14.01.20 в 08:34

Какво ново очаква образованието през 2020

По-малко изпити за децата в четвърти клас и повече за учениците в 10-и клас, нови олекотени програми по математика за 5-и, 6-и и 7-и клас, по-високи заплати за учителите, но и повече изисквания към тях за разчупване на традиционното преподаване, първи независими оценки на част от школата у нас и т.н. Това са част от новостите, които очакват..

публикувано на 14.01.20 в 08:28

Станислав Луков: Общината трябва да възложи изработването на общ градоустройствен план, който да се спазва

Кърджали се презастроява, като междублоковите пространства почти изчезнаха. Въпреки, че апартаментите стоят празни строителство не спира, защото според архитектът Станислав Луков, търсенето е фрапиращо огромно а безлюдието в блоковете се получава заради изселниците, като жилищата са резонанс на инвестицията която упражняват гурбетчиите. Появяват..

публикувано на 06.01.20 в 08:23

Нови правила за застраховките „Гражданска отговорност“

През 2019 година с 30% средно поскъпна застраховката "Гражданска отговорност" за шофьорите, като в момента никой не може да каже какъв ще е ефектът от системата Бонус-Малус, защото тя е базирана на нарушенията на пътищата, а не на застрахователната статистика. Добрата страна на нещата е че ще се даде рестарт на застраховката „Гражданска..

публикувано на 06.01.20 в 06:58

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, няколко дни след настъпването на Новата 2020-а, отново сте с мен, Радка Петкова, в ефира на радио Кърджали. Предаването е "Вкусен следобед", което ви гарантира цели два часа свеж въздух в ефира на радио Кърджали. Надявам се да сте се адаптирали към работата, но това не е и нужно, когато сте на честотата на любимото радио. С..

публикувано на 05.01.20 в 18:26