Антония Макавеева представя "Родопска песен"

Снимка: Личен архивФолклорна формация „Родопска песен“ участва в седмичната класация на предаването „Полет над Родопите“ с китка родопски песни -  "Димитро сино, Димитров" и  "Заборило Яне".

Фолклорна формация "Родопска песен" е основана през 2016 година. В нея се събират четирима млади музиканти и изпълнители – гайдарите Делян Тодев и Владимир Владимиров. Те са ученици на Стефан Янев, и са членове на гайдарски състав “Големите гайди” към Архиерейско наместничество в Асеновград.

Солисти в група са Златка Пандева и Антония Макавеева. Те са възпитанички на диригента Стойчо Каранлъков и членове на ДФ “Надежда Хвойнева” от Асеновград.

Младата формация набира все повече популярност. Участват на множество, конкурси и форуми за надпяване и надсвирване. Изпълняват песни главно от родопската фолклорна област, както говори самото име на групата.

През следващата 2020 година формацията продължава да работи върху нови песни, обмислят и заснемане на видеоклип на "Димитро сино, Димитров" и  "Заборило Яне".


Чуйте повече в прикачения звуков файл. 


Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram


Вижте още

Илия Луков отбелязва четвърт век на сцена с нов албум и концерт

На 6 декември един от най-обичаните български народни изпълнители и създатели на песни с фолклорно звучене Илия Луков издаде нов албум “25 години с песните на Илия Луков”. Заглавието излиза по повод 25 години концертна дейност на любимия на хиляди българи изпълнител. В него ще бъдат включени 17 съвсем нови песни, но вече станали желани за..

публикувано на 07.12.19 в 15:39

Денис Махуров представя новата си песен "За пустите пари"

Денис Махуров е на 20 години, роден Рудозем, но живе в Гоце Делчев. През 2018 година завършва Националното училище за фолклорни изкуства Широка лъка. Веднага след завършването си младият изпълнител започва да работи по създаването на първите си записи. Това са песните "Лиляно моме" и "Пусти очинки чоранки" и към двете песни е създаден..

публикувано на 07.12.19 в 13:10

8 декември - история на студентския празник

Наближава студентския празник 8 декември, но малцина от студентите знаят защо техният ден е точно на тази дата. Историята на студентския празник в България започва преди 111 години. На 8 декември през 1903 г. за първи път е отбелязан празникът на единствения тогава университет в страната - Софийския университет "Св. Климент Охридски"...

публикувано на 06.12.19 в 10:51

Все повече кърджалийци ходят за риба в Гърция

Риболовът в Гърция все повече се популяризира сред българските рибари, тъй като рибните видове, с които разполага Средиземно море с пъти надминават видовете обитаващи Черно море. Някои от рибите, на които може да се насладим по гръцките брегове са кефал, сарпа, зарган, ханос и др.  В Гърция обаче има язовири и реки, където риболовът е забранен за..

публикувано на 05.12.19 в 13:07

"След първото кафе" на 5 декември

В четвъртък, 5 декември, малко след 9 в сутрешния блок "След първото кафе" на Радио Кърджали  сме ви подготвили следните теми до 12 часа:  - Лятиф Расим е новият заместник председател на Общински съвет Кърджали. Той бе избран на предпоследната сесия за тази година на местния парламент. Ще чуем настроенията и позициите на групите общински съветници по..

публикувано на 05.12.19 в 06:56
Филип Синапов

Филип Синапов представя книгата си "Гърнати - кътче от рая"

Младият изпълнител на народни песни Филип Синапов събра в книга историята, бита, културата и фолклора на село Гърнати. Първите стъпки за събиране на информация за книгата са още когато постъпва в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.  В книгата „Село Гърнати – кътче от рая“ е събрана историята на селото..

публикувано на 04.12.19 в 11:30

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, от мен, Радка Петкова, това е епизод на предаването "Вкусен следобед" от 1 декември . Празниците вече чукат на вратата и навяват представи за сняг, сън на топло покрай камината, дядо Коледа от далечна Лапландия и подаръци . И колкото и да сме възрастни, всеки се надява добрият старец да остави следа в неговия празник, пък бил той и почивка..

публикувано на 02.12.19 в 08:55