Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Посланиците на народната музика - формация "Родопска песен"

Фолклорна формация "Родопска песен"Фолклорна формация „Родопска песен“ гостува в предаването „Полет над Родопите“.

Тази година формацията отбелязва четири години от основаването си. Тя е съставена от четирима млади и даровити изпълнители. Техен ръководител е Делян Тодев, гайдар. Роден в Тракия, в Димитровград, но интереса към родопския инструмент се заражда в духовната семинария през 2007 година, когато вижда неговия по-голям съученик  Лазар Керемедчиев да свири на гайда.

Неговото изпълнение беше много пламенно, обсебващо и ме завладя на момента. Тогава реших, че това е народният инструмент с които ще се занимавам, разказва Делян.

Гайдарството му е хоби и втора работа на Делян Тодев. Той е преподавател в Пловдивската духовна семинария по Църковнославянски език и четене докторант в Богословския факултет към Софийски университет „Свети Климент Охридски“. Делян Тодев и Владимир Владимиров

Изкуството да свирят на родопския инструмент двамата гайдари във формацията Делян Тодев и Владимир Владимиров дължат на гайдаря Стефан Янев. Те са част и от гайдарски състав „Големите гайди“ от Асеновград, с ръководител Стефан Янев. 

Владимир Владимиров е най-малкия член в групата. Родом от село Вишнево, община Баните. Още от детска възраст той е закърмен с родопската музика, защото в семейството му, баща му и дядо му са музиканти – свирят на акордеон. Родопчанинът свири на гайда от седемгодишен. Владимир Владимиров

Солистки във формацията „Родопска песен“ са Антония Макавеева и Златка Пандева.

Антония Макавеева е от Асеновград. Учи в музикалното училище „Добрин Петков“ в град Пловдив.  Любовта към народната музика се заражда в семейството, когато баба ѝ още четиригодишна и пее родопските песни. По-късно в училище  класната ѝ ръководителка Гергана Тоскова забелязва дарбата ѝ да пее,  и я свързва с диригента Стойчо Каранлъков, който е главен художествен ръководител във фолклорно сдружение „Детска песен - Надежда Хвойнева“.

Златка Пандева е от Асеновград. Тя тръгва по пътя на народното пеене от втори клас, когато Стойчо Каранлъков посещава училището в което учи за да направи подбор за сформирането на певческа група. Днес Златка Пандева е помощник ръководител на тази певческа група. Средното образование завършва в „Св. Св. Кирил и Методи“ в гр. Пловдив с музикален профил – народно пеене, завършва и музикалната академия „Асен Диамандиев“ в града под тепетата. Днес продължава в степен магистратура с профил начална и предучилищна педагогика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски".

Младата формация „Родопска песен“ се стреми да изпълнява автентични песни, най-вече от родопската фолклорна област. Групата работи по един проект с който са решили да изненадат почитателите си, пиеса различна от родопския стил, но повече за това решиха да споделят при следващо гостуване в предаването „Полет над Родопите“.

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл.

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram 


Вижте още
с. Давидково

Давидково от миналото до днес

Село Давидково е едно от големите в община Баните. Днес е с около 600 жители, но в миналото е било по-многолюдно. Разположено край левия бряг на Давидковска река, на около 64 км от град Смолян и на 76 км от Кърджали. Надморската височина на селото варира от около 860 м до  1120 м.н.в. В селото има детска градина и училище, читалищната деиност..

публикувано на 23.10.20 в 16:10

Златен лъв за математика Вълчо Милчев от Кърджали

Той е от тези, които срещаш веднъж в живота си. Благ, внимателен, задълбочен, кротък, готов да отстъпи, но ако трябва и да тръгне на революция. Която направи в математиката в България и изведе десет свои ученици до световните върхове. Казва се Вълчо Иванов Милчев и вече е Златният лъв на Кърджали. С наградата вчера, за Деня на Кърджали, го удостои..

публикувано на 23.10.20 в 13:46

Елитните спецчасти на България гостуваха в Кърджали, генералът им е преборил и ковид-19

Видят ли ги, тоест застрашат ли Живота им, противникът няма избор. Защото въпросът е само един: "Аз или той?" А тук има само един възможен отговор: - Елитната спецчаст! Те са невидими. Помнят се винаги от онези, които са спасили. Разпознават ги в следващите животи. Готови са буквално на всичко, защото винаги са от страната на Най-добрите. Пазят..

публикувано на 23.10.20 в 13:31

Модерен поминък: Професия влогър

През последните години в платформите за видео споделяне място заемат не само музикалните видео клипове. Съдържанието им вече изобилства от новинарски репортажи, документални поредици, филми и др. Особено място обаче заемат "влоговете". Казано по-просто "влоговете" са цифрово разказване на истории, извършвано от хора, известни като..

публикувано на 23.10.20 в 11:37

Полицаите в Кърджали излизат на протест

Полицаи от Кърджали се готвят да протестират. Утре, 23 октомври служителите на реда ще се съберат пред сградата на ОД на МВР в областния град под формата на мирен протест. Те ще изразят недоволството си от това, че остават извън списъка на служителите, които ще получат допълнителни възнаграждения заради това, че са на първа линия в борбата с..

публикувано на 22.10.20 в 16:06

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, Вие сте с мен, Радка Петкова и най-цветното предаване в ефира на радио Кърджали - "Вкусен следобед"! Времето навън е нито топло, нито студено, което означава, че и на нас ни е добре на душичките и сърцата, и само очакваме да си пуснем радио Кърджали. В първата част н а предаването ще ви поканя на изложб а. За първи път, н асред пандемията,..

публикувано на 18.10.20 в 18:31

Художниците добавят цвят в Деня на Кърджали

Насред пандемията в Кърджали, точно преди Деня на Кърджали , 21 октомври, ще станем свидетели на едно цветно събитие, което да ни изкара от стресиращата реалност на КОВИД-пандемията. Художниците на Кърджали ни подготвят есенна изложба, в която ще видим реалността в багри, различни от делничните. А Кърджали - през техния поглед . Това е..

публикувано на 18.10.20 в 15:53