Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Посланиците на народната музика - формация "Родопска песен"

Фолклорна формация "Родопска песен"



Фолклорна формация „Родопска песен“ гостува в предаването „Полет над Родопите“.

Тази година формацията отбелязва четири години от основаването си. Тя е съставена от четирима млади и даровити изпълнители. Техен ръководител е Делян Тодев, гайдар. Роден в Тракия, в Димитровград, но интереса към родопския инструмент се заражда в духовната семинария през 2007 година, когато вижда неговия по-голям съученик  Лазар Керемедчиев да свири на гайда.

Неговото изпълнение беше много пламенно, обсебващо и ме завладя на момента. Тогава реших, че това е народният инструмент с които ще се занимавам, разказва Делян.

Гайдарството му е хоби и втора работа на Делян Тодев. Той е преподавател в Пловдивската духовна семинария по Църковнославянски език и четене докторант в Богословския факултет към Софийски университет „Свети Климент Охридски“. Делян Тодев и Владимир Владимиров

Изкуството да свирят на родопския инструмент двамата гайдари във формацията Делян Тодев и Владимир Владимиров дължат на гайдаря Стефан Янев. Те са част и от гайдарски състав „Големите гайди“ от Асеновград, с ръководител Стефан Янев. 

Владимир Владимиров е най-малкия член в групата. Родом от село Вишнево, община Баните. Още от детска възраст той е закърмен с родопската музика, защото в семейството му, баща му и дядо му са музиканти – свирят на акордеон. Родопчанинът свири на гайда от седемгодишен. Владимир Владимиров

Солистки във формацията „Родопска песен“ са Антония Макавеева и Златка Пандева.

Антония Макавеева е от Асеновград. Учи в музикалното училище „Добрин Петков“ в град Пловдив.  Любовта към народната музика се заражда в семейството, когато баба ѝ още четиригодишна и пее родопските песни. По-късно в училище  класната ѝ ръководителка Гергана Тоскова забелязва дарбата ѝ да пее,  и я свързва с диригента Стойчо Каранлъков, който е главен художествен ръководител във фолклорно сдружение „Детска песен - Надежда Хвойнева“.

Златка Пандева е от Асеновград. Тя тръгва по пътя на народното пеене от втори клас, когато Стойчо Каранлъков посещава училището в което учи за да направи подбор за сформирането на певческа група. Днес Златка Пандева е помощник ръководител на тази певческа група. Средното образование завършва в „Св. Св. Кирил и Методи“ в гр. Пловдив с музикален профил – народно пеене, завършва и музикалната академия „Асен Диамандиев“ в града под тепетата. Днес продължава в степен магистратура с профил начална и предучилищна педагогика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски".

Младата формация „Родопска песен“ се стреми да изпълнява автентични песни, най-вече от родопската фолклорна област. Групата работи по един проект с който са решили да изненадат почитателите си, пиеса различна от родопския стил, но повече за това решиха да споделят при следващо гостуване в предаването „Полет над Родопите“.

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл.

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram 


Вижте още

Да помогнем на нашата съгражданка Таня да живее!

А сега се обръщаме с вас с апел за помощ да отворите сърцата си за нашата съгражданка, която се нуждае от скъпоструващо лечение в чужбина. Това е Стоянка Тодорова, която всички нейни познати простичко знаят като Таня . Наближава празника 8 март, а след това и други светли дни. Нека отворим сърцата си за една добра кауза. В дните и нощите, когато..

публикувано на 22.02.20 в 18:49
Ансамбъл 'Еподай'

Гайдарски състав "Родопчани" възникнал в сърцето на Тракия се преобразува на фолклорен ансамбъл "Еподай"

От близо осем години в сърцето на Тракия, в Пловдив един гайдарски състав развива своята дейност.  Създаден от възпитаници на Детско-юношески фолклорен ансамбъл Смолян и ученици на големия гайдар и ръководител на „101 каба гайди“ Костадин Илчев. Основател и ръководител на състава „Родопчани“ е гайдаря Веселин Козарев. През годините в..

публикувано на 22.02.20 в 13:20

Доброволците на БЧК в Кърджали са дарили 3 658 часа безвъзмезден труд за 2019-а

Успехите и предизвикателствата пред БЧК в Кърджали бяха обсъдени днес в конферентната зала на кърджалийската многопрофилна болница . Това стана по време на отчетно събрание на областната организация. Гости на събитието бяха зам.-председателя на НС на БЧК инж. Стойчо Стойчев, зам.областния управител Севда Камбурова, директори и началници на..

публикувано на 20.02.20 в 19:05

Кукери ще гонят злото в Широка лъка

Традиционният кукерски празник Песпонеделник тази година ще се проведе на 1 март , като проявите ще започнат още от 27 февруари. Част от тях са посветени на националния ни празник 3-ти март. Селото е съхранило през годините бита и родовите традиции. Кукерските игри са включени и в Националния културен календар, припомни кмета на селото Васил..

публикувано на 20.02.20 в 16:36
Родопската теснолинейка

Родопската теснолинейка отново кани на пътуване за 3-ти март

От гражданско сдружение "За теснолинейката" продължават да популяризират малкото влакче, като за пета поредна година приканват хората да се включат в празничното пътуване до Якоруда навръх Националния ни празник 3-ти март. Пътуване което се е превърнало в традиция, точно на 3-ти март българи от цялата страна да се съберат в..

публикувано на 20.02.20 в 15:26

Радио Кърджали събира книги за българчета в Перуджа

Преди месеци в Перуджа, Италия българската общност открива неделно училище, в което се учат 16 деца. Следващата стъпка която предприемат е да отворят и библиотека към училището. Инициатор е Николай Николов, той е инициатор и за създаването на центъра и неделното училище в Перуджа. Част от екипа, затова там,  да имат българска памет и да не..

публикувано на 20.02.20 в 14:40

Анелия Крумова с първа награда за есе посветено на 147 години от гибелта на Васил Левски

По повод 47-годишнината от гибелта на Васил Левски, Регионална библиотека “Никола Й. Вапцаров” и вестник “Нов живот” организираха  конкурса за есе на тема „Саможертвата". Вчера на официалналната церемония по поднасяно на венци и цветя пред паметника не Левски в Кърджали бяха наградени и победителите в конкурса. Един от тях е Анелия Крумова..

публикувано на 20.02.20 в 10:52