Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Терапевтът Кремена Станилова: Жената воин привлича отстояващи се мъжеА сега към темата 8-и март, и не само. Има доста стар спор в общественото пространство дали жените трябва да празнуват тази дата, и дали дори не са обидени от това някой да им даде подарък на този ден.
Част от привържениците на отрицанието са жени, които споменават, че 8-и март е комунистическа традиция.
Защо отричането на празника, няма как да сочи към нашето минало. По този въпрос и за генезиса на тази дата, разговарям с терапевта от Хасково Кремена Станилова.

ЗАЩО Е НЕЗРЯЛО ДА ПРИЕМАМЕ 8 МАРТ ЗА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ПРАЗНИК?

"Разбира се, всеки решава дали да празнува или не на 8 март, но аз предпочитам да гледам на този празник в контекста на историята, и за какво точно се е проявил. Може би много малко хора си дават сметка, че 8-и март е започнал с идеята, жените в края на 19-и и началото на 20-и век, са заявявали своите икономически, политически и обществени права през демонстрации и през социалистическото и комунистическото движение. Интересното е, че точно през 60-те години, втората феминистка вълна залива Европа и Америка и този празник става официален в цял свят. Не само в социалистическите страни. Аз всяка година получавам поздрави от мои  турски приятели от континентална Турция и за тях това е световен празник на жената. Не е социалистическият празник, както ние го натоварваме. За мен, все още българският народ не е изживял пубертета си, защото той не интегрира миналото умно, не взема от миналото умно неща, а предпочита да се бунтува, така както тийнейджърът се бунтува спрямо майка си и баща си, защото той е емоционално зависим. За мен този празник е символ на борбата на жените за права.

ПРАВАТА НА ЖЕНИТЕ И БЪЛГАРСКАТА СЛЕДА

Днес ние продължаваме да се борим за нашите права, говорейки за домашно насилие и как жените отстояват себе си, когато затворят вратата на апартаментите си. Как отстояваме себе си, когато примерно шефът на фирмата откаже да поднови договора, защото имаме малки деца".
Станилова ни разкрива доста интересен поглед към българска следа в празника. "Ние българките, е добре да знаем и да се гордеем, че този празник през 21-а година, е предложен да бъде празнуван, точно от българка, по време на конференция на жените-социалистки в Москва. Българката Ана Кръстева-Маймункова от град Хасково, предлага този празник да бъде световен ден за борбата на жените за равноправие".

МЪЖКА И ЖЕНСКА ЕНЕРГИЯ. ИМА ЛИ БАЛАНС?
И от темата за празника, съвсем естествено към това, което прави жената силна. Слаба или силна е женската енергия, и преминаваме ли към нова ера, в която половете ще открият все повече своята автентичност? "Аз смятам, че силата на жената се увеличава с това. Макар че повече се цени агресивността, пробивността, мъжката енергия, независимо дали в мъжете или жените. Но аз смятам, че именно поради този тип движения от 20-и век, започва да интегрира не само женската си енергия, но и мъжката, да се отстоява и да постига определени неща. Да, в наши времена стигнахме до крайности, защото започнахме да се състезаваме с мъжете. Но това е взаимно свързано с процеса на феминизация на мъжете. И това не е резултат на това, че жената еманципира мъжката си енергия, а че ние вървим по посока на оцялостяване, тоест да станем цели. И ние жените, водим с едни сто години, този процес, пътя към целостта. Нормално е когато една мъжка енергия е била с векове потискана, тя да избуи, да изгърми, както това става през 60-те в Америка и Западна Европа. При нас това малко закъсня. Но знаете ли, много интересно е, че в България т.нар. мъжка енергия, е била винаги подкрепяна от народопсихологията. Във филма "Матриархат" жените отговарят за абсолютно всичко - от болестта на юницата, до нещо голямо в селото. А мъжете през цялото време се крият зад чашката с ракийката. Даже смятам, че българската жена трябва повече да еманципира женската си енергия, отколкото мъжката".

ПРИВЛИЧА ЛИ МЪЖКАТА ЕНЕРГИЯ У ЕДНА ЖЕНА МЪЖЕТЕ?

"Мъж, който се страхува от силни жени, не е на "ти" с мъжката си енергия. Това е мъж, който не може добре да се отстоява. Ако един мъж се чувства достатъчно силен, достатъчно справящ се, достатъчно на център, той не се страхува от жена, която е пробивна, която може да се отстоява. Тя е един вид равностоен партньор. Подобна жена, би могла да привлече мъже, които са свръхпасивни, което е недобрата тенденция. Но в същото време възможно е да отблъсне пасивни мъже, защото ще им покаже всичко това, което те не могат. Така че за мен проблемът е, доколко мъжът е на "ти" с бащината си енергия, с това да може да се отстоява, да може да бъде последователен".

Чуйте разговора на Радка Петкова с Кремена Станилова.

Вижте още

"Вкусен следобед" - забавлението продължава

"Вкусен следобед" навършва днес 4 години. На 19 януари, от 14 часа, прозвучава пилотният епизод в ефира на радио Кърджали. Първата анкета е на тема: "Кой е най-вкусният следобед", а музиката е само от неизлъчвани автори, заради ограниченията на Мюзикаутор. Но, за добро, защото песните се оказват много добро допълнение към темите в..

публикувано на 19.01.21 в 17:57

Фолклорния танцьор Виктор Николов: Локдаунът беше спирачка за всички ни

Ограничителните мерки срещу Ковид-19 изкара на протест хората на изкуството в някои градове на България. Демонстрацията в столицата беше пред сградата на здравното министерство и премина под наслов „Изкуството е живот” Исканията им са да отворят танцовите школи, музикалните зали и фитнесите. Четири организации настояват за..

публикувано на 19.01.21 в 06:00

Продължава целевата помощ за ученици при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка

Агенция Социално Подпомагане продължава приемането на заявления-декларации за месечна целева помощ за семейства с деца до 18-годишна възраст при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка. Припомняме, че помощта бе въведена в края на 2020 година с оглед на извънредната епидемична обстановка.  Размерът на..

публикувано на 18.01.21 в 08:17

Празничен "Вкусен следобед"!

Здравейте, в този хубав зимен ден, вие сте с мен Радка Петкова и предаването "Вкусен следобед". Днес най-цветното предаване на радио Кърджали празнува своя рожден , защото преди 4 години на 19 януари , прозвучаха първите гласове от пилотния епизод. А първата анкета беше на тема "Кой е най-вкусният следобед?". За този период..

публикувано на 17.01.21 в 19:19

Община Кърджали реализира Проект “Заедно – За щастливо детство”

На 27.04.2020 г. Кметът на Община Кърджали д-р инж. Хасан Азис  подписа Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M20P001-3.011-0001-С01 за реализирането на проект „Заедно – за щастливо детство“, който ще се финансира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., процедура..

публикувано на 15.01.21 в 13:27

Боян Кехайов: Ситуацията след проливния дъжд в община Неделино е овладяна

Ситуацията след проливния дъжд в община Неделино е овладяна. Възстановено е електрозахранването в село Кундево. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали кметът на Неделино Боян Кехайов. Подпорните стени в село Средец, за които вчера съобщихме, че са паднали са частни и не касаят общинската инфраструктора, каза още Боян Кехайов:  "Сутринта имаме един..

публикувано на 13.01.21 в 11:39

Никола Чанев: В област Кърджали няма сериозни щети от дъжда

До 100 литра на квадратен метър достигна количеството на дъжда в Източните Родопи през последните дни. Това е два пъти над нормата за януари, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Обстановката в района постепенно се нормализира. В област Кърджали няма сериозни щети от дъжда, съобщи в ефира на Радио Кърджали областният..

публикувано на 13.01.21 в 11:11