Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алекс Алексиев: Последствията са пагубни, не пробвайте наркотици!

Валентина Каролева: Всяка зависимост отнема от душата ти, превръща те в друг човек

Валентина Каролева и Алекс Алексиев
Снимка: Валентина Иванова


Срещаме ви с двама от актьорите, участвали в българския игрален филм "Доза щастие". Той е създаден по истински случай и разказва историята на една жена и майка, която, търсейки малко щастие в днешния напрегнат живот, попада в омагьосания кръг на наркотиците. Една зависимост, която пречува човешките съдби и оставя след себе си празнота и нещастие, не само за хората, които са посегнали към наркотика, но и за хората, които са до тях и ги обичат. История за силата, необходима, за да се изтръгнеш от този зловещ капан. Филмът е по книгата на журналистиката Весела Тотева "Падение и спасение", в която тя разказва за собствената си съдба - как попада в света на наркозависимостта и как успява да се спаси с цената на огромни усилия и жертви. Весела Тотева почина през миналата година, но успя да види екранната реализация на своя роман. Филмът беше представен в Кърджали в рамките на традиционния Месец на Америка, а за среща с публиката в града на река Арда пристигнаха Валентина Каролева, дъщеря на Весела, която играе ролята на майка си, и актьорът Алекс Алексиев. Той е и продуцент на лентата. Чуйте в звуковия файл разговора с тях на Красимир Ангелов.

Валентина Каролева: Показваме една много искрена история и смятаме, че тя говори сама за себе си.
Алекс Алексиев: Идеята е да предизвикаме дискусия, да провокираме хората да говорят по темата "Зависимости". Всичко стартира с прочита на романа на Весела Тотева "Падение и спасение", който режисьорката Яна Титова реши да визуализира. Аз съм продуцент на филма и участвам в него. Колкото повече влизахме в тази история, толкова повече осъзнавахме, че се захващаме с една огромна кауза, в която Весела Тотева ни събра. Чрез филма се опитваме да сме част от превенцията и информираността сред децата.
В.К.: Всеки вид зависимост отнема от душата ти, от твоето си и те превръща в един друг човек, не си себе си.
А.А.: Наркотиците носят скръб на близките, дават смърт. Има един огромен егоизъм, колко много нараняваш хората около себе си. Хем се бориш, хем то е по-силно от теб. И затова не трябва да се стига изобщо до момента да пробваш. Последствията са пагубни, както за самия човек, така и за хората, които го обичат.

В.К.: Дозата щастие е в малките неща, а не в онова голямото щастие, към което всички се стремим.

А.А.: Не трябва да приемаме нещата за даденост, а да ценим това, което имаме. Дозата щастие е нещо, към което трябва да се стремим. Може би не е толкова важно да го имаме, а стремежът към него да е постоянен.

А.А.: Филмът не е комерсиален, обаче се превърна в най-гледаният за 2019 година и е осмият най-гледан български филм след 1990 година. Единственият по-тежък филм е в тази класация. Другите са или исторически, или комедии, които винаги се гледат повече. "Доза щастие" направи революция, което означава, че сме създали един качествен продукт със стойностно съдържание и хората го харесват. Близо 100 хиляди зрители има, което за България е едно феноменално число.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Туристите към клуб "Ахридос" ще опишат редките билки и растения по известни маршрути

Община Кърджали заедно с Туристическия информационен център по идея на спортно-интелектуален клуб "Ахридос" започнаха кампании в рамките на инициативата „Аз обичам Кърджали". Само преди дни в първата се включиха 150 ученици, учители и доброволци.  Маркирани са пет туристически маршрута, като единият от тях от туристическата секция на..

публикувано на 21.05.24 в 13:24

110 години светско училище в Крумовград (ОБНОВЕНА)

Започнаха тържествата, посветени на 110-та годишнина от създаването на СУ "Васил Левски" в Крумовград, което поставя началото на светското образование там.  Тази вечер (21.05.2024) факелно шествие ще премине по улиците на града. То започва в 20 часа от основната сграда на училището и ще завърши пред сградата, където се обучават децата от началния..

публикувано на 21.05.24 в 13:07
Областна ученическа конференция

Младежи от страната ще обменят опит като доброволци в Кърджали

Започва първата национална младежка конференция за доброволци под надслов "Аз съм млад млад и избирам живота". Домакин на събитието е Общински съвет по наркотични  вещества и Превантивно информационен център (ПИЦ) Кърджали. Участниците в нея са от 11 Превантивно информационни центрове в страната. Това съобщи д-р Сезгин Бекир, председател на..

публикувано на 20.05.24 в 10:00
Петя Цонева

Петя Цонева представя новата си стихосбирка в Кърджали

Премиера на стихосбирката на Петя Цонева - "Люлката на живота" събира средства за за издаване на сборник на английски език на поета Ивайло Балабанов. Поетичната книга на младата авторка, излезе миналата година с финансовата подкрепа на община Ивайловград. " Люлката на живота е една книга,  която е вдъхновена от  посещението ми в село Хухла,..

публикувано на 17.05.24 в 11:00
д-р Димитър Димов

Педиатърът д-р Димов: Най-уязвими при коклюш са кърмачетата, ваксината е важна

Спад в заболеваемостта от остри респираторни заболявания наблюдава в последните дни педиатърът д-р Димитър Димов. Това не е изненадващо за края на зимния сезон и пролетта. Няма ръст и на заболеваемостта от коклюш, посочи още в ефира на Радио Кърджали специалистът с дългогодишна практика.  „ За съжаление в началния стадий коклюшът не се отличава..

публикувано на 13.05.24 в 23:40
Алириза Юсуф, кмет на с. Гургулица и с. Момина сълза

Алириза Юсуф - кмет на 50 души от две села

Гургулица е село в община Момчилград, разположено на западен склон на Източнородопския рид Стръмни рид. Къщите изградени от камък, каменни дувари ограждат дворовете. Еднолентов асфалтов път води до селската чешма, в центъра на селото. От там тесни пътечки водят до всяка къща. В селото някога е имало училище. Днес само сградата напомня за това. Къщите..

публикувано на 13.05.24 в 12:07

Възстановиха стар ритуал за гадаене около вековния дъб в Житница

Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско.  Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..

публикувано на 06.05.24 в 12:24