Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Тодоров и Аглика Каменова за любовта към родопската каба гайда

Снимка: Личен архив



Оркестър „100 каба гайди“ е създаден през 1961 г. в гр. Смолян, с главен организатор и диригент Апостол Кисьов, а след 1965 г. и с концерт-майстор Анастас Иванов (бай Тасо). Наброявал е над 100 участници от Средните Родопи на възраст от 40 до 75 години. След дългогодишна дейност към Профсъюзен дом на културата в гр. Смолян, от 1992 г. оркестърът продължава своята дейност към читалище „Орфееви гори“ в смолянския квартал Райково. Първата ярка изява на оркестъра е на откриването на народния събор – надпяване „Рожен-61“. От тогава датира традицията всички „роженски“ събори на народното творчество да бъдат откривани с изпълнения на 100-те каба гайди, превръщайки се в емблема на радопския фолклор. След създаването си оркестърът започва активна концертна дейност в страната и осъществява турнета в Унгария, Русия и Чехия, откъдето носи много награди и отличия.

Днес главен художествен ръководител е Тодор Тодоров. 

Част от състава „100 каба гайди“ са и квартет „Аглика“, който е основан през 2006 година. В квартета участват Тодор Тодоров, двамата му сина и Аглика Каменова, която е дала името на квартета.

„От създаването на квартета се радваме на много участия, защото хората харесват съпровода на две или повече гайди, когато има глас. Звученето е по-различно. А в същото време това са солисти на „100 каба гайди“ концертираме на по-малки мероприятия, различни поводи, като семейни тържества, където не може да се събере целия състав. Нали си представяте, че в един ресторант или на една сватба няма как да се съберат 100 гайдари“, разказва Тодор Тодоров и продължава.

„Родопчанинът е закърмен с родопската песен. Родопската каба гайда е характерен инструмент за планината. Имаме си и музикално училище, което обучава млади гайдари. Така имаме попълнение и сме сигурни, че след нас остава нещо, което ще носи здраво гайдарското изкуство“, допълва ръководителя на „100 каба гайди“.

Най-малкият гайдар в състава „100 каба гайди“ е 6 годишен, а най-възрастния е Стою Чонгаров, който е 88-годишен.

Тодор Тодоров започва да се учи да свири на гайда още 11-12-годишен. Научава голяма част от песните от майка си. Успява да предаде любовта към този музикален инструмент и на двамата си сина.

„Никога не съм ги карал на сила да свирят на гайда. Един ден, докато си работех в работилницата големия син влезе и ми каза: „Радецки, ти на мен кога ще ми направиш гайда?“ И аз му казах: ми, трябва да дадеш поръчка, колега“. И така закачливо тръгна с гайдата… Аз между другото най-малко съм преподавал на моите деца,“ разказва пред водещия на „Полет над Родопите“ Тодор Тодоров.

В състава „100 каба гайди“ има и жени гайдарки, една от тях е Аглика Каменова. Тя влиза в оркестъра като солист, но възхитена от родопския инструмент решава да пробва да се научи да свири и вече 12 години гайдата и е спътник. 

Любовта към родопската песен се заражда още като дете. Като ученичка Аглика е пяла по концерти. След като се омъжва прекъсва с пеенето за около двадесет години и през 2006 година пътя я води в читалище „Орфееви гори“ в квартал Райково и така започва отново да се занимава с пеене.

„Когато чуя родопската песен, тя те пали отвътре. Няма как човек, родопчанин който да издържи и да не запее или да не си я тананика,“ разказва Аглика Каменова.

Аглика Каменова е представяла родопската песен освен в България и в Сърбия, Германия, Гърция и Чехия.

„Щом сме разплаквали публиката това е показателно, че родопската песен и гайда докосват душата на човек, пък бил той и чужденец“, споделя Аглика.

През 2021 година оркестър „100 каба гайди“ ще отбележи 60-годишен юбилей от създаването си.

Чуйте повече в прикачените звукови файлове. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна детската лятна школа в музея в Смолян

Започна лятната школа в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. Тази година тя е под надслов: „Ваканция в музея – научи българското“, съобщи директорът Валентина Василева. В продължение на две седмици се очаква над 120 деца да се включат в заниманията. Сред традиционните инициативи, които са включени, са  запознаване с експозицията на..

публикувано на 15.07.24 в 12:01
Екипът на проекта с наградените млади предприемачи

Млади предприемачи представиха бизнес идеите си в Мастер Клас

Трима млади предприемачи получиха награди в приключилия „Мастер Клас за млади предприемачи от област Кърджали“, организиран от Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Обединена българска банка (ОББ). Регионалният конкурс беше за насърчаване на предприемачеството сред младите хора в областта. „Целта е да се насърчат..

публикувано на 15.07.24 в 09:47

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39