Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туроператорът Михаела Кирчева: Малките фирми вероятно ще проявят повече гъвкавост в кризатаКак малките фирми в сферата на туризма с по няколко души самоосигуряващи се, ще понесат тежестта на мерките срещу КОВИД-19. Как се отразява ситуацията върху селския и алтернативен туризъм. Говоря с Михаела Кирчева, млад предприемач, собственик на къщи за гости, а преди това - на Слънчевата ферма.

"Ситуацията е наистина безпрецедентна, много интересна за момента и за целия туристически сектор в световен мащаб. Малките фирми по принцип са по-гъвкави някакси в такива и в различни ситуации. За тях би било по-лесно и по-възможно да оцелеят, защото нали по-малко са служителите, по-малък обем работа има, с конкретни партньори и така по-малко се работи и може да се реагира и реорганизира дейността на такива фирми, за да може да оцелеят.  И да, ако това положение се задържи повече от два месеца, за никого няма да е добре. Но първи ми се струва, че ще пострадат по-големите фирми, не само туроператори, въобще транспортни, самолетни компании, всички пряко участващи фирми в туристическия бизнес, които сега не можем да работим. Това, което сме развили толкова години, сега сме спрени и няма как да си изкарваме доходите.

Другото ми притеснение е, че забраната за пътувания и въобще границите ще се отворят, ще падне забраната, но паниката, която се създаде у хората, не знам дали ще им позволи веднага да се впуснат да пътуват. И се надявам, че пак така като по-малка фирма, и по-малък обект, биха били с предимство при избора на хората. Логично е да се предпочетат къщите за гости, или да речем фирмите, които работят с по-малки групи, и те първи да започнат да си възстановят работата.

ЗА ТОВА ИМАТ ЛИ ФИРМИТЕ СПАСИТЕЛНИ ПРОГРАМИ

"Самите наши обекти са с по 2-3 стаи за гости, и когато има изисквания за спазване на разстояния, хигиенни условия, бих казала, че няма проблем да се предложат всякакъв тип програми. Дори бих казала, че и сега еднодневните програми за туризъм никаква пречка няма да се провеждат особено, когато са навън. Навън, в планина, в гора, където и да е. Напълно е възможно да се събират малки групи от хора, да се каже, че максимумът е от 8 човека и те да се движат в някаква колона на един два метра един от друг".

ДОГОВОРКАТА 60/40

"Одобрявам я, но тя е за по-големите фирми. По-малките фирми, повечето собственици са самоосигуряващи се лица, с един двама, максимум служители на договор. Предполагам, че повече от малките фирми биха си освободили служителите, т.е съкратили поради намаляване обема на работата. Просто е по-сигурно, по лесно. Тази мярка все още, докато заработи, ми се струва не много практически насочена. Поне за нашата е така, ние няма да я ползваме".
Вижте още

40 години от обявяването на Дяволския мост за културна ценност

На 24 февруари  се навършват 40 години от обявяването на "Дяволския мост" (Шейтан кюпрю) до Ардино за обект със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност, съгласно § 12, ал. 1 от Закона за културното наследство, а с Протокол на Комисия за определяне на границите и охранителните режими, утвърден от Министъра на..

публикувано на 24.02.24 в 13:08

Община Кърджали започва работа с 350 деца в риск и техните семейства

350 деца в риск от нула до 20 години ще бъдат обхванати в новия социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“. Той е първият на територията на общината, който предвижда дейности за деца до 3 години, както и патронажна грижа в семейства в неравностойно положение. Целта му е превенция на риска от изоставяне, подобряване на качеството..

публикувано на 23.02.24 в 13:59

В напреднал стадий е проектирането на лифт до Патмос

До средата на годината се очаква да бъде възложено проектирането на новия лифт, който ще води до крепостта Патмос в община Ардино. Районът стана изключително популярен в последните години заради големия завой на яз. Кърджали до село Сухово. Лифтът ще минава над язовира и ще свързва двете сухоземни части над меандъра. Той е стара мечта на..

публикувано на 23.02.24 в 13:46

„Тайната вечеря на Дякона Левски“ търси отговор на „Народе????“

Трудно се играе една икона, какъвто е Апостола на свободата, голяма отговорност най вече пред младата публика. Това каза за Радио Кърджали актьорът Атанас Атанасов, който изгражда образа на Васил Левски в спектакъла на Театрално-музикален център – Кърджали „Тайната вечеря на Дякона Левски“ на Стефан Цанев с режисьор Гълъб Бочуков...

публикувано на 19.02.24 в 17:52

Павлин Кръстев: Преборихме се за финансиране на инфраструктурни проекти и в нашите общини

Благодарение на настоятелността ни в няколко поредни народни събрания, вече е осигурено финансиране за проектиране на нов мост над р. Арда при с. Китница. Това обясни в ефира на Радио Кърджали депутатът от ДПС Павлин Кръстев.  „Средствата ги има не само за моста, а тук вече говорим за целия участък, който е от Кобиляне през Боровица до Сполука..

публикувано на 16.02.24 в 14:38

Кадир Мустафов: Още от февруари кърджалийци правят резервации за 8 март

Много двойки празнуват 14 февруари в последните години. Това каза пред Радио Кърджали Кадир Мустафов, ръководител на Българската асоциация на заведенията в Кърджали. Най-често младежите подаряват цветя, но не липсват и предложения за граждански брак.  Още от февруари обаче двойките правели запитвания и резервации за 8 март, който бил празнуван от много..

публикувано на 14.02.24 в 13:00

Доц. Господинов: Топлото време през февруари не е необичайно, но зимата не е свършила

Топлото време през февруари не е нещо невъзможно и необичайно за този период на зимата, въпреки че температурите не са типични за месеца, наречен Малък Сечко от народа ни. Това коментира за Радио Кърджали доц. Илиан Господинов от Националния институт по метеорология и хидрология. Февруари е последният зимен месец и колкото повече се доближаваме..

публикувано на 12.02.24 в 13:41