Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минерални бани с проект за звук и светлина на крепостта „Топликос”

Община Минерални бани ще бъде организация изпълнител на проекта „Промотиране и развитие на туризма чрез историята PATH”, съфинансиран от Европейския съюз чрез програма Интеррег-ИТП за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020. Партньор по проекта ще бъде Специалната провинциална администрация Киркларели, Турция. Продължителността на проекта е 24 месеца, а стойността му е 421 584 евро. Договорът за субсидията бе подписан на 26.02.2020 г. В рамките на проекта ще бъдат изпълнени мерки за рехабилитация и експониране на крепостта Топликос. Предвидени са дейности за благоустрояване на прилежащите пространства около крепостта, реконструкция и рехабилитация на алейната мрежа в парковата среда, повишаване на достъпността до обекта, вкл. за хора в неравностойно положение, осигуряване на парково и художествено осветление на археологическия паметник, създаване на места за отдих и обособяване на зона за организиране на събития, пърформанси на открито и временни туристически атракции. В допълнение, крепост „Топликос“ ще бъде експонирана посредством съвременни методи и средства, целящи максимално достъпно представяне на историята на село Минерални бани през вековете. Мултимедия в комбинация от звук, светлина, анимация и пушечно шоу ще представи развитието на крепостта в различните епохи. Това аудиовизуалното шоу е съвременен метод за маркетинг и реклама на археологическия обект чрез пресъздаване на образи, картини и движения. Историята се съживява в с. Хамдибей. Настоящата дейност е продължение на дългогодишната работа на местната администрация за обновяване на културната и историческа инфраструктура в с. Хамдибей и превръщането му в туристическа дестинация. Предвидени са дейности за обновяване на древни калдъръмени улици и изграждане на панорамна платформа, от която жителите и гостите на населеното място могат да се насладят на откриваща се красива гледка. Разработване на туристически пътеводител и други информационни материали, насочени към широко популяризиране и рекламиране на местните природни, културни и исторически дадености и създаване на интегриран висококачествен туристически продукт. Организиране на семинар за насърчаване на туризма в трансграничния район, който има за цел да насърчи работата в мрежа за развитие на устойчив туризъм като преразгледа съществуващия модел на управление на туризма и препоръча промени, които ще превърнат целевия регион в конкурентна и привлекателна туристическа дестинация. За поставяне края на проектните дейности, гражданите и гостите на с. Минерални бани ще бъдат поканени да вземат участие в заключително събитие за представяне на реализираните дейности и постигнати резултати в рамките на проекта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

До месец и половина приключва ремонтът на покрива на Художествената галерия

Дългоочакваният ремонт на покрива на художествената галерия "Станка Димитрова" в Кърджали започна. Средствата за ремонтните дейности са близо 103 хиляди лева, а крайният срок за изпълнение е месец и половина. Управителят на фирмата-изпълнител поясни какви ремонтни дейности предстоят: " Основен ремонт на покривната конструкция , която беше много..

публикувано на 28.08.24 в 14:16

Спряха нерегламентирана продажба на лекарства в интернет

Сайт за нерегламентирана продажба на лекарства в интернет е спрян след постъпил сигнал в Комисият а за защита на потребителите. Това съобщиха от организацията. Сайтът е предлагал медицински продукти с неясен произход и съмнителни качества. Експерти от Комисията за защита на потребителите са извършили проверка , при която е установено, че в..

публикувано на 28.08.24 в 14:00
Димитър Главчев

Главчев назначи трима заместник-министри

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на здравеопазването е назначен Петко Стефановски, който заемаше същия пост и при предходното служебно правителство.  Като заместник-министри на културата се връщат също Амелия Гешева и Илко Ганев.  

публикувано на 28.08.24 в 13:02

Полицията в Кърджали задържа водач, употребил наркотик и спътника му със 70 грама хероин

При полицейска проверка, извършена на 27 август в Кърджали, е установено, че водач на лек автомобил, управлява МПС след употреба на наркотични вещества. При проверка на пътник в автомобила, са установени около 70 грама прахообразно вещество, реагиращо при направения полеви тест на хероин. Задържани до 24 часа са двама  варненци - на 28..

публикувано на 28.08.24 в 11:46
Ерол Мюмюн

Старата гимназия в Кърджали се връща към училищния живот

В Целодневна детска градина "Чайка" ще заработи  нова пристройка, там ще има още четири групи с деца. Това стана ясно о т брифинга на колела на кмета Ерол Мюмюн. Репортерът Илияна Типова съобщи, че Старата гимназия също ще отвори врати: "Там ще се премести ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" . Сградата е завършена, изцяло е подновена настилката отвън, в..

публикувано на 28.08.24 в 11:06

Днес ще бъде облачно, максимални температури 32 градуса

Д нес ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Ще има условия и за градушки. Вятърът ще се ориентира от север-северозапад, ще е слаб, в източната половина от страната – умерен. Максималните температури ще бъдат в широк интервал: от..

публикувано на 28.08.24 в 09:15

Минималната заплата за страната ще бъде 1077 лева догодина

От 1 януари идната година минималната заплата за страната ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева.  Това предвижда проект на правителствено постановление, публикуван за обществено обсъждане.  Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и е 50 процента от средната заплата за период от 12 месеца.  По закон..

публикувано на 28.08.24 в 09:06