Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хасковска фирма с намерение да строи площадка за съхранение на отпадъци в селото

Жителите на Груево стартират подписка - не искат сметище в района на селото

3
Снимката е илюстративна. Контейнери, отпадъци, пристанище Варна - Запад 2020 г.
Снимка: Радио Варна, Румен СарандевВ момчилградското село Груево се породи напрежение сред хората, заради намерението на хасковска фирма да строи площадка за съхранение на пластмасови отпадъци. 
Кметът на село Груево Ахмед Сеидахмед разказва, че хората са притеснени, заради вероятността селото да се превърне в сметище: 

"Хората не знаят в площадката какви пластмасови отпадъци ще изхвърлят, това е проблемът. Хората не вярват точно на това, че отпадъците ще бъдат съхранявани временно. И аз не знам как ще направят, никой нищо не е обяснил на хората и на нас. Стартирали сме подписка, хората не са съгласни, не искат сметище в района на селото."

Притесненията на хората са породени от новините за българските сметища на страните от Европа, каза още Ахмед Сеидахмед. 

Фирмата инвеститор е регистрирана в края на миналата година и капиталът с който разполага, според търговския регистър е 100 лв. В инвестиционното намерение, изпратено до РИОСВ Хасково пише, че площадката ще бъде за съхранение на пластмасови отпадъци, които ще пристигат от България и страни от ЕС. Дейността ще представлява временно съхранение на отпадъците и извозването им до пререботваща фирма в Кърджали. 


Севдалин Огнянов, директор на Дирекция Устройство на територията, кадастър и регулация в община Момчилград коментира къде се намира теренът и какво представлява: 
"Площадката се намира на спирка Джебел преди село Груево и е бивша асфалтова база на ПКС Кърджали, собственост на „Строителство и ремонт“ Кърджали. Може би от 15 или 20 години базата е неработеща и неизползваема. В инвестиционното намерение което ни е предоставила фирмата е записано, че е за временно съхранение, но ние реално не знаем."  

Площта на имота е 15 000 квадратни метра, като в момента капацитетът позволява съхранение на до 5000 тона отпадъци. Предвидено е обаче той да се увеличи от 50 000 до 250 000 тона.

Галерия

Вижте още

СЕМ гласува единодушно проектобюджета на БНР за 2021 година

Единодушно с пет гласа "за" членовете на Съвета за електронни медии одобриха проектобюджета на Българското национално радио за 2021-ва година, който е в размер на малко над 57 милиона лева. Сумата е с близо 10 милиона повече в сравнение с бюджета на общественото радио за 2020-а година. Основен акцент в проекта е залагане на 10-процентно увеличение на..

публикувано на 15.09.20 в 17:32

Никола Чанев: Има известно влошаване на епидемичната обстановка в областта

За последното денонощие в страната са установени 122 нови случая на коронавирусна инфекция, като в Кърджали има 1 регистриран , но вчера бе съобщено за рекорден  брой от 20 души. Областният кризисен щаб проведе редовното си заседание, където Никола Чанев коментира епидемичната обстановка в областта, чуйте го в звуковия файл: Областният..

публикувано на 10.09.20 в 18:35

Парламентът гласува отпускането на четири държавни парични награди

Депутатите гласуваха със 111 гласа "за" пожизнени парични възнаграждения за особени заслуги към държавата и цялостен принос на илюзиониста  Антраник Шаварш Арабаджиян - Астор, писателя Димитър Коруджиев , поета Ивайло Балабанов и композитора Янко Миладинов. Възнагражденията  са в размер на 700 лв. месечно . С кворум от 127 депутати парламентът започна..

публикувано на 10.09.20 в 11:36
град Неделино

Неделино обяви бедствено положение

Общ ина Неделино обяви бедствено положение заради безводие. От 3 септември до днес родопския град беше на воден режим, но запасите в кладенците са привършили.  Възрастните хора от общината не помнят такова засушаване от дълги години. Река Неделинска в горното си течение е пресъхнала, а там се намират и питейните кладенци на Неделино. От общинското..

публикувано на 08.09.20 в 17:45
Паметник на Капитан Петко войвода в с. Аврен

В Деня на Съединението в Аврен откриха паметник на Капитан Петко войвода

В село Аврен, само на около 68 километра от родното село на Капитан Петко войвода, се откри негова паметна плоча. Тя е дарение от академик Наско Гелимачев, който е направил музей и паметник на войводата в родното му село Доган Хисар в Гърция, заедно с близо 200 дарители.  „По мое желание и инициативния комитет от село Аврен издигнахме паметник на..

публикувано на 06.09.20 в 19:19

Пламен Даракчиев: Премиерът Борисов е отговорен за ескалацията на протеста

Журналистът Пламен Даракчиев, познат на кърджалийци от зората на демокрацита като един от първите изявени противници на комунистическия режим, днес е участник в протестите в София.Той смята, че премиерът носи отговорността за ескалацията на събитията снощи на площад "Независимост". Чуйте неговия коментар в звуковия файл: Пламен Даракчиев: Тези..

публикувано на 03.09.20 в 16:00

"Берое" победи в турнира, организиран от Футболен клуб "Кърджали"

На обновеното игрище в квартал "Веселчане" се проведе турнирът по футбол за деца, родени през 2011 година "Кърджали къп". Той бе организиран от Футболен клуб "Кърджали" и в него участваха 5 отбора, сред които елитните "Берое" - Стара Загора и "Национал" - София. Гостите вдигнаха нивото и доминираха във всички двубои. Неслучайно те се наредиха на..

публикувано на 03.09.20 в 14:06