Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фронтменът на група "Хоризонт" Валери Славчев: Истински обичаме радиото



Фронтменът на група Хоризонт Валери Славчев, е роден по това време, в което да слушаш радио е модерно. То довява новите гласове в рока и допринася за обогатяване на музикалната култура и вкусове на българските ценители на тази музика. Освен това радиото е друг проводник, по който гласът на рока може да стигне до своите почитатели.
Група Хоризонт пеят само на български. От няколко години тече тяхна инициатива с безплатни концерти "Изпей обичам те на български", като призивът е и младите изпълнители да се присъединят към нея. А по-голямата цел - за повече българска музика във радиоефира и за запазване на ценностите в българските песни.
Според тях колегите им, които целят чрез пеенето на чужд език да достигнат по-лесно международна популярност, пренебрегват незаслужено нашата красива реч.

Инициативата среща подкрепата на редица утвърдени музиканти. Сред тях са Жоро Янакиев (Сигнал), Групите Фанданго, Атлас, Спринт, Ренегат, Иво Русев Бенд 69 и много други

"Хоризонт“ е българска рок група, създадена през 1994 година, когато музикантите записват първата българска кавърверсия - на песента „До последен дъх“ на „Тангра“.

Група Хоризонт е една от малкото български групи, която отстоява своя стил и посока, независимо от моментните вкусове на масовата аудитория. Група, която не разчита на случаен бум в своята популярност. Момчетата имат над 3 000 концерта и клубни изяви в България и чужбина, първото и единствено в историята на българската музика радио-турне, по време на което за 5 дни посещават над 50 радиостанции в цялата страна с акустични изпълнения на живо.

Хоризонт са сред финалистите на „Златния Орфей“, а през 97-а стават група на годината. „Сълзите ти вярват на моята длан“ успява да се задържи пет поредни седмици на първо място в ТОП 20 в класацията на Българското национално радио.
Групата е в състав Валери Славчев - китара, вокал, втори вокал и бас китара Валери Иванов, клавишни - Димитър Бенков и ударни Михаил Желев.
В момента Хоризонт работят върху 15 нови песни, но са в изолация. Фронтменът и вокал Валери Славчев поздрави радио Кърджали за четиригодишнината:

"Знам, че вече сте на 4 години. Тъй като моят син, Владислав, сега на 16 май става на четири годинки и той. Така че мога да кажа, че си представям точно по какъв път преминавате. На младия екип пожелавам, именно тези усещания, с които сега в началото работите, цялата тази енергия, цялата тази тръпка, която съм сигурен, че изпитвате, да я запазите занапред в годините. И след 10 години да сте така, и след 15 и след 20, защото ние, слушателите винаги усещаме, когато има един откровен водещ".

Цялото интервю на Радка Петкова с Валери Славчев може да чуете в прикрепения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56