Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местният парламент на Кърджали решава дали да закрие детските градини в четири села

Снимка: Община Търговище



На днешната общинска сесия (28 май) кметът на община Кърджали Хасан Азис ще предложи от 1 септември тази година да бъдат закрити полудневните детски градини в селата Звезделина, Жинзифово и Бели пласт, както и изнесената целодневна група в Звиница. Какво налага закриването, научаваме от зам.-кметът Веселина Тихомирова: 
"В последните години в Община Кърджали има изразена тенденция към намаляване на раждаемостта и миграционни процеси, свързани предимно с хора в трудоспособна възраст, което води довсе по- голямазастрашеност от закриване или преструктуриране на предучилищни форми, особено в населените места." 
За учебната 2019/2020 год. в националната електронна информационна система на МОН за Община Кърджали са въведени и утвърдени 23 детски градини с целодневна организация на работа и 3 детски градини с полудневна организация на работа към тях, както следва: 

"Детска градина с полудневна организация на работа в с. Звезделина,общ.Кърджали  към ДГ ”Славейче” с.Широко поле , общ.Кърджали  – със 7 деца. Детска градина с полудневна организация на работа в с. Жинзифово, общ.Кърджали към ДГ ”Мечо Пух” с.Чифлик , общ.Кърджали  – с 11 деца. Детска градина с полудневна организация на работа в с. Бели пласт, общ.Кърджали към ДГ ”Пчеличка” с.Три могили, общ.Кърджали  – със 6 деца." 

Тези три детски градини съществуват с Решение на Общински съвет - Кърджали, в чиито правомощия влиза правото да вземе решение, на основата на което със заповед на кмета на общината да се откриват, преобразуват, променят или закриват общинските детски градини. 

Заместник кметът Веселина Тихомирова допълни, че установеният стандарт в нормативната уредба е детските градини да се обучават, възпитават, отглеждат и социализират минимум 6 /шест/ деца. "Като се има предвид минималния брой деца, на който са утвърдени тези форми, техните отсъствия по здравословни и други причини, средната месечна посещаемост почти през цялата учебна година не достига изискуемия минимум", каза още Веселина Тихомирова. 

Минималният брой на децата, посещаващи тези детски градини налага вземането на решението за закриване на дейността им. Кои са другите фактори, разяснява зам.-кметът Веселина Тихомирова: 
"Детските градини с полудневна форма на организация не са делегирана от държавата дейност и Община Кърджали поема изцяло разходите за консумативи и заплати за 3 щата педагогически персонал.За последната година размера на средствата заложени за тези три форми в общинския бюджет е 74000лв. Желанието ни , като общинско ръководство е да се осигури по-пълноценно, достъпно и ефективно възпитание и съвременно образование за децата от тези населени места в среда на връстници и съмишленици.
Освен тези три детски градини с полудневна организация на работа, в преложението за закриване е и целодневната изнесена група в с.Звиница към ДГ „Кокиче” с. Мост. Заместник кметът Веселина Тихомирова обясни ситуацията там: 

"В дирекция „Хуманитарни дейности „  на Общинска администрация–Кърджали, постъпи списъчен състав за децата, които са заявили желание да посещават детската градина в село Звиница през учебната 2020/2021 год. Списъкът е изготвен от директора на ДГ ”Кокиче” Мост. Директорът  ни уведомява, че за  учебната 2020/2021 год , броят на децата в групата с адрес на обучение село Звиница е едва 6 деца и това обстоятелство не позволява да бъде сформирана градинска група с целодневен режим на работа, съгласно изискванията на Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование за утвърденият норматив за минималния брой на децата в целодневните групи." 

Детската градина в с. Звиница, като част от ДГ „Кокиче” село Мост е със статут на общинска детска градина. Същата не е на делегиран бюджет. За 2020 година средствата получени на 100% по ЕРС за 12 деца, утвърдени в целодневната група в Звиница са в  размер на 36 837 лв., а необходимите средства за извършване на задължителните разходи за персонала са в размер на 65 000лв. Недостигът на средства на ДГ”Кокиче” за бюджет 2020 година е в размер на 35 500 лв., които до голяма степен се формират от ниския брой деца в изнесената целодневна форма в село Звиница, каза още зам.-кметът и допълни каква ще бъде съдбата на децата, които имат нужда да посещават предучилищна форма след закриването на трите полудневни детски градини и целодневната група в село Звиница: 

"Предлагаме децата да се обучават в ДГ ”Кокиче” село Мост, с целодневна организация на работа, като ще се подсигури транспорт за извозването им. Децата от детска градина с полудневна организация на работа в Звезделина, която е към ДГ ”Славейче” Широко поле, да се обучават в ДГ”Славейче” Широко поле с целодневна организация на работа, като се подсигури транспорт за тяхното извозване. Децата от детска градина с полудневна организация на работа в Жинзифово да се обучават в ДГ ”Мечо Пух” в село Чифлик с целодневна организация на работа, като се подсигури транспорт за тяхното извозване. След закриване на детската градина с полудневна организация на работа в Бели пласт, предлагаме децата да се обучават в ДГ ”Мики Маус” село Стремци с целодневна организация на работа, като разбира се и за тях се подсигури транспорт за извозване." 

Зам.-кметът Веселина Тихомирова увери, че предварително са пручени нагласите на родителите, като кметът Хасан Азис е провел работни срещи с тях, за да се обсъди проблемът и последщите мерки за решаването му. 











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56