Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Светла Калудова-Станилова: Има доста наследници, които ще поемат по моя път

Светла Калудова-Станилова
Снимка: Facebook/Светла Калудова-Станилова

Светла Калудова-Станилова представи песента на Надежда Хвойнева  „Черешко, чорна вишничко“ във фолклорното предаване „Полет над Родопите“.

Това е едно от изпълненията, които тази седмица участват в седмичната класация на предаването. Слушателите трябва да избират още между песните „Все плачеш Яне“ в изпълнение на Янка Иванова и „Родом са се наредили“ в изпълнение на Апостол Ташев.

„Черешко, чорна вишничко“ е една от емблематичните родопски песни. Тя е любима на Светла Станилова, записана е преди 15 години. Аранжиментът е на проф. Николай Стойков, музикалният съпровод е на оркестъра на АМТИИ-Пловдив, а записът е направен в Радио Пловдив.

Светла Калудова е родена в Асеновград. Тя наследява таланта на своя баща и от малка е на изпълнителската сцена.

В последните 15 години проф. Светла Станилова се е насочила към научна работа. Тя е професор по народно пеене и дирижиране на народен хор в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“. През 2004 г. защитава дисертация на тема: "Вокално-изпълнителските способности на народния певец - формиране и развитие" и получава образователната и научна степен "Доктор по музикознание и музикално изкуство", през 2006 г. защитава конкурс за доцент, а през 2013 г. - за професор. Автор е на редица учебни програми по водещи дисциплини. Издала е "Методика на обучението по народно пеене", по която работи цяла България.

Тя казва за себе си, че не ѝ е останало много време, за да се насочи към изпълнителската дейност.

„Всеки час аз пея на моите студенти. Пея и на учениците в музикално училище „Добрин Петков“. Там създадох клас по „народно пеене“ и първият випуск вече са студенти в Академията. Така че аз по цял ден пея. Не ми е останало време да вляза в студио, да запиша още песни. Това, което има в музикалния фонд, са някъде около 20 мои песни. Имам много песни събрани, но аз ги подарявам на моите студенти. Защото считам, че трябва да подкрепяме младите. Те да имат собствен репертоар и много от песните, които аз не можах да запиша, съм ги подарила на моите студенти и ученици.“, разказва проф. Станилова.

Като преподавател в музикалната академия професорът преподава всички маниери на народно пеене, но любима фолклорна област ѝ остава родопската. И това няма как да е другояче, защото родът ѝ е от Родопите.

„Майка ми е от село Стойките, от род Славчеви, а баща ми е роден в Яврово, той беше съратник на Николай Хайтов. Така че в детството си съм слушала основно родопски песни, затова и по-голямата част, които съм записала, са родопски“, разказва още преподавателката по народно пеене Светла Калудова-Станилова.

Чуйте цялото интервю със Светла Калудова-Станилова в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram
Вижте още

Отлагат откриването на бюст-паметника на Радка Кушлева

Отлагат откриването на бюст-паметника на родопската изпълнителка Радка Кушлева. Откриването беше предвидено за 12 юли в Смолян, в пространството пред Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“. Датата се отменя за втори път, заради извънредната епидемиологична обстановка в страната и високия брой заразени с Covid-19 в Смолянска област...

публикувано на 10.07.20 в 15:35

Рецептите на баба Дянка от Петров дол - яхния със сушени сливи и сърми с бабек

И от колата на Дони и Нети, се придвижваме, отново на виртуални колела - но не из Родопите, а към морето, към община Провадия. Градът е вторият по големи след Варна. Той разполага с исторически музей, художествена галерия и музейни сбирки. Интерес за археолозите представлява праисторическият комплекс Солницата , който освен че е един от..

публикувано на 09.07.20 в 15:20
Регионален исторически музей

РИМ Смолян организира лятна школа - "Ваканция в музея"

В Регионалния исторически музей "Стою Шишков" в Смолян организират лятна школа - "Ваканция в музея", под надслов "Научи българското". Преди осем години, музейният педагог Тинка Белегова поставя началото на лятната школа в музея. „Ваканция в музея“ ще се проведе от 20 до 31 юли, всеки делничен ден. Заниманията ще се провеждат от 9.30 ч. до..

публикувано на 08.07.20 в 13:12

Ще има ли здравни последици от баловете в Кърджали?

Въпреки че баловете в Кърджали отминаха, притесненията за здравето на абитуриентите ще се проявяват сега , в зависимост от това дали ще берем горчиви плодове от тях. Кърджали доскоро бе огласян от абитуриентите от Випуск 2020, въпреки епидемичната обстановк а. Множество млади хора, облечени празнично, довели и роднините си, изпъстриха улиците на..

публикувано на 05.07.20 в 18:53

В Сладун откриха възпоменателна плоча на тракийската певица Кичка Савова

В село Сладун се откри възпоменателна плоча на тракийската певица Кичка Савова. Тя произхожда от семейство на бежанци от Одринска Тракия. Родена е на 22 февруари 1934 г. в Сладун. В родното село на тракийската певица се събраха нейни родственици, близки, ученици и съселяни. Откриването на паметна плоча на Кичка Савова е по идея на кмета на..

публикувано на 05.07.20 в 15:39
Васил Анастасов

Васил Анастасов създава гайдарска школа в Кърджали

Гайдарят Васил Анастасов от три години е част от оркестър ПИМ с ръководител Тинчо Севдалинов. От малък се занимава със свирене на гайда. Неговият първи учители е гайдарят Петър Янев. Завършва СУ „Любен Каравелов“ в Пловдив с профил гайда. Преди година завършил бакалавърска степен в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство..

публикувано на 04.07.20 в 14:55
Оркестър ПИМ

"Излези майчо погледни" - новата песен на орк. ПИМ

Тинчо Севдалинов и оркестър ПИМ зарадваха почитателите на родопската музика с нова песен „Излези майчо погледни“. Записа е направен в студиото на Виктор Йорданов – Кардама. Аранжиментът на песента е на гайдаря Васил Анастасов и Кардама. Песента е клипирана и се върти в една от фолклорните телевизии. До края на годината предстоят да бъдат..

публикувано на 04.07.20 в 14:50