Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В област Кърджали са подадени 15 158 заявления

Йорданка Гочева: Пандемията не попречи на успешното приключване на Кампания-2020


Приключи кампанията за подаване на заявления от земеделските стопани за директни плащания. Областната дирекция "Земеделие" създаде перфектна организация, така че пандемията да не се отрази. Подкрепа е дошла от селските кметове, които са се анжажирали активно в процеса. Община Кирково е отличникът в областта - има подадени 4211 заявления. Йорданка Гочева,  директор на Областната дирекция „Земеделие” в Кърджали, напомня на собствениците и наемателите на земеделски земи, че до 31 юли 2020 година трябва да заявят в службите по земеделие как ще стопанисват своите площи. В противен случай мога да загубят възможност да ползват субсидии за тях. Наемателите пък трябва да сключат нови договори, валидни за стопанската 2020-2021 година. Чуйте в звуковия файл какво още каза Йорданка Гочева в разговора с Валентина Иванова:
Йорданка Гочева: На 15 юни Кампанията за подпомагане на земеделските стопани, които кандидатстват по първи стълб, т.е. за директни плащания. Макар и в условия на епидемична обстановка, тя протече добре. Общо в област Кърджали се подадоха 15 158 заявления, което е 97,9% спряма 2019 година., т.е. с 323 броя по-малко. Най-много са в община Кирково - 4211 и в община Крумовград - 4027. В Ардино са най-малко - 570, но това е тендеция от години. 
За 2019 година средствата са приведени към стопаните. Тези, които сега до 15 юни подадоха заявления, ще очакват плащания след средата на октомври, след проверки от фонд "Земеделие" и теренни проверки на нашите общински служби. Целта е до края на 2020 г. да бъде изплатен основният пакет.
По преходната национална помощ за тютюна общо в област Кърджали са подадени 11 559 заявления. Това е с 200 по-малко от 2019 г.Тази година има увеличение на площите, засети с тютюн. Но по тази мярка, за която подават заявления сега, е за референтен период 2007-2009 г., т.е. тези, които в момента отглеждат тютюн, не кандидатстват по тази схема, ако не са отглеждали тютюн през 2007-2009 г.
До 31 юли всички собственици и ползватели на земеделски земи трябва да подадат в общинските земеделски служби декларации по образец, с които да заявят как ще стопанисват своите площи през следващата стопанска 2020-2021 година. Така ще могат да кандидатстват за субсидии. Наемателите пък трябва да подновят договорите за същия период. Ако не бъдат подадени тези заявления, земеделските земи могат да попаднат в споразумение на друг съседен собственик или наемател.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Евгений Дайнов: Предстои победа на Ахмед Доган и редовия състав на ДПС срещу Пеевски

Ако ДПС се разцепи и Делян Пеевски реши да създаде нова партия, той ще изчезне от политическата сцена, прогнозира политологът проф. Евгений Дайнов. Според него Делян Пеевски от първия ден иска да заграби всичко. "Аз го виждам като човек, който не знае мяра, той не, че е загубил мяра, той никога не е знаел, че съществува такова нещо, като мяра, камо..

публикувано на 12.07.24 в 12:25

Георги Кулов: Двата лагера в ДПС вървят към разцепване на Движението

“Последните събития показват, че нещата са наистина необратими. Както казват и от двата лагера, те вървят към едно разцепване на ДПС”, коментира напрежението в ДПС журналистът и историк Георги Кулов.   “Вече определено отчетливо след като са изключени от парламентарната група на ДПС седемнадесетте депутати, които застанаха зад Доган, след като..

публикувано на 11.07.24 в 14:48

Д-р Гюлестан: Процесите в ДПС ще отприщят демократичните рефлекси на хората

“Като човек на години и човек, който е видял много неща в ДПС, моля Делян Пеевски да си отиде с мир. За негово добро и за доброто на ДПС”, призова в ефира на Радио Кърджали общественикът д-р Фикри Гюлестан.  Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС Пеевски с отговор на призива на Доган: Не съм предател...

публикувано на 11.07.24 в 14:13

Георги Георгиев: Възможно е съставянето на правителство анти ГЕРБ-ДПС

Възможно е  този парламент да излъчи правителство. Това може да стане само ако президента Радев връчи третата папка на ПП“Възраждане“, каза в ефира на Радио Кърджали депутата от Хасково и областен координатор на партията за Кърджали и Хасково Георги Георгиев. „Ние ясно заявихме, че само ние можем да съставим правителство, защото както..

публикувано на 10.07.24 в 11:43

Агоп Узунбохосян: Има достатъчно мотивирани, интелигентни и грамотни ученици, които проявяват интерес към нашата школа

Агоп Узунбохосян директор на Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали сподели, че лятната школа вече има много широк спектър от теми за наблюдение и за работа в сравнение с първата  школа през 70-та година. Тази годино тя ще започне на 1 август до 16-ти август.    "Просто технологиите и времената станаха такива, че това дава..

публикувано на 09.07.24 в 17:48

Кольо Парамов: Депутатите няма да вдигнат ръка срещу себе си, защото при предсрочни избори оценката за тях може да бъде жестока

Всичко това, което се случва в момента, е достатъчно добре прогнозирано, и ние знаехме, че ще се стигне накрая до тук- да попаднат всички политически формации в парламента до пиковата ситуация . Неслучайно при четвъртият избор прогнозирахме, че ще направят всичко възможно в един момент, а то стана до шестият избор, да се търси изход само..

обновено на 09.07.24 в 15:09
Мехмед Юмер

Мехмед Юмер: Анкара изчаква с отношението си към ситуацията в ДПС

Няма яснота в момента как Анкара гледа на ситуацията в ДПС и от Турция изчакват думата на почетния председател Ахмед Доган. Това мнение изказа пред Радио Кърджали журналистът и политически наблюдател, бивш главен редактор на в. "Заман", Мехмед Юмер: " През 2020 г., когато ДПС провеждаше своята 10-та национална конференция дойде изненадващо видео..

публикувано на 08.07.24 в 12:56