Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Девойките от баскетболен клуб "Орфей" пропускат републиканските финали поради липса на средства

| обновено на 25.06.20 в 10:56


Девойките от баскетболен клуб "Орфей" - Кърджали ще пропуснат републиканските финали. Те са много огорчени, защото основното ядро в отбора се състои от дванадесетокласнички, които вече завършват средното си образование и се разделят, без да могат да видят венеца на седемгодишните си усилия. Клубът не е получил нито лев от общината за 2020 година, а мачовете от шампионата започват след броени дни. Тренировъчният процес също е нарушен поради затварянето на спортна зала "Арпезос", станала вече опасна за влизане. Чуйте тъжните думи на треньора на баскетболен клуб "Орфей" - Кърджали Димитър Георгиев:
Димитър Георгиев: Трябваше да завършим републиканското първенство като участваме във финалната фаза, насрочена от 13 до 19 юли в София. Заради пандемията зоналният кръг не се проведе и Федерацията разшири обхвата на финалите. Ние сме класирани, но ще пропуснем състезанието. Една от причините е липсата на финансиране от страна на общината. Не казвам, нещо допълнително, защото сме се класирали на финали, а за гласуваната вече в бюджета сума. Доколкото разбрах от колеги, никой не е получил пари тази година, а някои - и 50% от миналата.
Втората причина е спортна зала "Арпезос", която вече е затворена, защото стана опасна. Това е единствената зала, която отговаря на баскетболните критерии. Сега тренираме в Средно училище "П.Р.Славейков". Във физкултурния салон са приютени всички възможни клубове - и ветерани, и волейбол, и баскетбол. Само волейбол мъже не са тук.
Като гледам, на обществеността не й дреме ще има ли детско-юношески спорт и изобщо спорт в нашия град....
Нито на момичета, нито на мен като треньор, ни е лесно да се откажем от участие във финалната фаза. Горчилката е голяма. Основното ядро в отбора започна преди 7 години, когато децата бяха на 12. Много рядко се случва да успееш да съхраниш толкова време отбор. Сега те завършват средното си образование. Това трябваше да са последните им мачове заедно и то на такова ниво - републиканско - каквото те заслужават. Имахме нашите шансове за добро представяне там, въпреки жестоката конкуренция. Безкрайно съм благодарен на всички девойки, че работиха всеотдайно през тези години. Те дадоха началото на нашия клуб и възродиха женския баскетбол в Кърджали.

Вижте още
Христина Тодорова и Ирина Георгиева

Ирина Георгиева: Ротари клубът и в новата обстановка ще работи в полза на обществото

Ротари клуб - Кърджали има нов президент - Ирина Георгиева. Тя встъпва в длъжност на 1 юли 2020 г. като приема "щафетата" от Христина Тодорова. Организацията е сред най-големите дарители, като последната й дейност е насочена към оборудването на кърджалийските медици по време на пандемията. Какво не успяха да свършат заради кризата и как ще продължи..

публикувано на 03.07.20 в 14:24
Спортна зала

Радослав Милев пита: Ще стане ли кметът Хасан Азис ликвидатор на спорта в Кърджали?

Ще стане ли кметът Хасан Азис ликвидатор на спорта в Кърджали? Такъв въпрос задава в своето питане общинският съветник от "Демократична България" Радослав Милев. На предстоящата утре сесия на местния парламент се очаква градоначалникът да обясни защо вече шести месец спортните клубове не са получили нито лев субсидии от бюджета и защо спортните..

публикувано на 29.06.20 в 19:57

Цветелин Гавазов: Презастрояването задушава Кърджали

Темата за застрояването на зелените площи в града винаги е била на вниманието на групата общински съветници от ПП ГЕРБ. Наскоро те подеха инициатива да спасят детска площадка в квартал "Студен кладенец" и засега преустановиха строителството там. За терена до блок 60 в квартал "Възрожденци" потърсихме мнението на Цветелин Гавазов от ГЕРБ. Чуйте в..

публикувано на 26.06.20 в 10:53

Даниел Делчев: Ще търсим всички законови средства да се противопоставим на строежа пред блок 60

Както радио Кърджали съобщи преди два месеца, живущи в блок 60 в квартал "Възрожденци" внесоха жалба в община Кърджали, областна администрация и Районна прокуратура във връзка със започналото строителство върху зелена площ, ползвана от години за спортна площадка. Те  са изпратили събраната подписка до общинския съветник от БСП Даниел Делчев, който..

публикувано на 26.06.20 в 10:43

Елена Димитрова: Няма да разрешим да се строи на спортната площадка пред блок 60

Както радио Кърджали съобщи преди два месеца, живущи в блок 60 в квартал "Възрожденци" внесоха жалба в община Кърджали, областна администрация и Районна прокуратура във връзка със започналото строителство върху зелена площ, ползвана от години като спортна площадка. Една от възмутените жители, Елена Димитрова, съобщи за радио Кърджали какви са..

публикувано на 25.06.20 в 21:36

Немска дизайнерка показва артпроект в родния Кърджали

В рамките на програмата „Мултикултурният град’2020” на 26 юни, от 11 часа, в родния град, се завръща Фатма Мурадова . Тя е родена през 1984 г. в Кърджали . Фатма е автор на книгата „Шепот в главата - мемографии на една луцидна дневна мечта” (немско издание), издадена преди една година. В момента работи в отдела за специални проекти..

публикувано на 24.06.20 в 14:28

Община Кърджали е против изграждането на инсталация за отпадъци в областния център

Във връзка с инвестиционно намерение  за обособяване на площадка за съхранение на пластмасови отпадъци в рамките на Кърджали и тяхната преработка чрез изгаряне /пиролиза/, община Кърджали е изпратила до РИОСВ – Хасково отрицателно становище срещу изграждането на това инвестиционно предложение, съобщи началникът на отдел „Опазване на околната среда”..

публикувано на 23.06.20 в 12:21