Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според Гавазов през 2019 г. издръжката на общинските служители е 11 млн. лв., а събраните приходи от местни данъци и такси са 13 млн. лв.

Цветелин Гавазов, ГЕРБ: Данъкоплатците на Кърджали издържат Общинска администрация

Групата съветници на ГЕРБ отказа да подкрепи оздравителния план на община Кърджали за периода 2020-2022 г



Групата съветници на ГЕРБ отказа да подкрепи оздравителния план на община Кърджали за периода 2020-2022 г с аргумента, че той е в ущърб на хората и няма да подобри финансовото й състояние. За причината, поради която съветниците от ГЕРБ на подкрепиха оздравителния план, Илияна Типова разговаря с общинския съветник Цветелин Гавазов:

Отхвърлихме оздравителният план, защото този оздравителен план сам по себе си няма нищо оздравително в него. Какво има предвид – през 2019 година издръжката на общинските служители в община Кърджали е 11 000 000 лв., а приходите от местни данъци и такси, които са събрани за предходната година са 13 000 000 лв.“

Според Цветелин Гавазов  данъкоплатците на Кърджали издържат Общинска администрация. „Един оздравителен план се прави тогава, когато отстраниш абсолютно всички излишни разходи, коментира Гавазов като даде пример в Общинския съвет:

„През предходния  мандат имахме двама заместник председатели, които за 4 години не свършиха нищо във функциите си на заместник председатели на ОбС. През този мандат имаме един заместник председател, който по ме мнение, няма да се различава като дейност по-различна от предходните двама. Нека тогава, кметът Хасан Азис да предложи отстраняването въобще на тази длъжност, която вкупом със зам.-директора на Дома на културата генерират 150 000 лв. разход за три години, което не е никак малко.“

Общинският съветник от ГЕРБ изрази позицията си, че след като е необходимо оздравяване на общината, то би било логично да се концентрират в генериране на разходите, а не, по думите му, в желанието на кмета Хасан Азис да вдигне местните данъци и такси с близо 40%:

„Трябваше да се акцентира върху начини да се търсят странични приходи (в т.ч. Кърджали е единственият областен град, който няма синя зона), а не да се ощетяват данъкоплатците.

Цветелин Гавазов заяви, че не приема също мотивът, че дадени сектори, катообразование, култура и спорттрябва да пострадат:

„Предходната година имахме гласуван бюджет за спорта 250 000 лв., а в момента го намалихме на 200 000 лв. Догодина 100 000 лв. ли ще бъде, в този ред на мисли? Това, че хората се занимават със спорт, това са хора, които са се посветили в тази посока. Това са хора, които отделят време и енергията си за децата, за здравето на всички наши деца, за това те да не изпадат в едни крайности за които знаем какви може да са последствията. И тези хора нямат абсолютно никаква вина, че парите в общината не се управляват така, както трябва.“ 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56