Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб интерес към информационната кампания на открито за бизнеса "Новите мерки по ваша мярка"

Метин Хафъзсалим, директор на "Бюрото по труда": Уведомени са работодатели и работодателски организации

Агенцията по заетостта организира днес и на 23 юли четвъртък събития като част от национална информационна кампания на открито за бизнеса „Новите мерки по Ваша мярка”. Всички 107 бюра по труда в страната посрещнаха българските работодатели на открито, за да отговорят на техните въпроси за новите антикризисни мерки, които предлага Агенцията. Целта е бърза и оперативна подкрепа за бизнеса в условията на ограничения, наложени с въведената извънредна обстановка.
Дирекцията Бюро по труда в Кърджали разпъна шатрата си на открито днес, като събитието продължи до 16 часа. Мястото на консултациите бе тревната площ от северната страна на сградата. Експертите бяха от отделите "Предприемачески услуги по заетост" и "Актуални политики на пазара на труда", като целта им е да разяснят на работодателите как могат да кандидатстват за държавна подкрепа.  Новата схема  "Заетост x 3" е насочена към бизнеса в сферата на транспорта, туризма и ресторантьорството.  Подкрепят се работодатели, общински предприятия и самоосигуряващи се лица, като се поема част от работната заплата, и дължимите данъци и осигуровки.
Въпреки че имаше разгласа в национални и регионални медии, имаше нисък интерес към събитието. До обяд едва няколко бяха работодателите, които се възползваха от консултациите в сферите строеж на пътища, питейни заведения и представител на читалище, както и на транспортна фирма 
Метин Хафъзсалим, директор на Бюрото по труда в Кърджали заяви: "Определено стигнахме до работодателите. Първо изпратихме на електронната поща, на всички работодатели, с които работим, информация по какъв начин могат да кандидатстват по тези мерки. Свързахме се и с работодателските организации. Определено считаме, че сме стигнали до всеки един работодател по различни канали". Чуйте цялото изявление в прикрепения файл.



Един от проявилите интерес към информационното събитие в подкрепа на работодателите беше Гюнай Ниязи. Той притежава автобусна фирма за междуселищни превози в община Кърджали с двама работници. Ниязи сподели притесненията и очакванията си: "Дойдохме да се възползваме от програмата за транспортните фирми. Имам транспортна фирма в град Кърджали. Затрудненията ни са да изплащаме заплати на служителите. Нямаме пътници, няма движение на хора. Приходите ни са намалели с 80 %". Ниязи каза, че е информиран за схемата, по която може да бъде подпомогнат. Чуйте собственика на малка фирма.


Общинският съветник Даниел Делчев, който е и предприемач, също прояви интерес към кампанията на Агенцията по заетостта. Даниел Делчев за това какви са неговите впечатления за интереса на бизнеса към мерките за подпомагане на Агенцията по заетостта и за това дали посланията на агенцията достигат до тях. "Аз мисля, че летните месеци и отпускарският сезон са причината, хората да не го разберат толкова бързо / за информационната кампания, б.р./. Като цяло сравнително бавно и със сравнително слаб интерес стартираха и другите мерки, първоначалната 60/40, която тръгна пак през Дирекциите Бюра по труда и двете мерки, за подпомагане на предприятията, за преодоляване на последствията от кризата. Имаше една мярка, до 10 000 лева, за микро и малки предприятия. И тази която е за средни предприятия до 150 000 лева. Въпреки сравнително слабия интерес към началото, по тази мярка до 10 хиляди, има 27 5000 заявки, дори повече, за цялата страна, което показва, че предприятията имат нужда от тези пари. Не знам на каква база решиха, че с такава сума биха подпомогнали бизнеса, но 27 500 заявки дори затрудниха министерство на икономиката. До момента за два месеца има одобрени около 7 000 проекта, останалите са в процес на разглеждане". Цялото мнение на Даниел Делчев, може да чуете в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

110 дръвчета ще бъдат засадени в Кирково по случай 110-ата годишнина от създаването на общината

Общо 110 дръвчета ще бъдат засадени в учебно-възпитателни заведения, читалища, кметства и паркове на територията на община Кирково по случай 110-ата годишнина от създаването на общината. Това каза за БТА кметът на пограничната община Шинаси Сюлейман. За годишнината, която се навършва на 26 март, в малката родопска община са поканени приятели от съседна..

публикувано на 18.03.24 в 18:00

В пъти по-малко вандалски прояви след поставянето на камери за видеонаблюдение в Момчилград

След поставяне на повече от 20 камери за видеонаблюдение на възлови обществени места в град Момчилград, случаите на вандалски прояви са намалели в пъти и към днешна дата те вече са единични. Това каза пред БТА инж. Севдалин Огнянов, директор на дирекция „Устройство на територията, кадастър и регулация и европейски програми и проекти“. Той припомни, че..

публикувано на 18.03.24 в 17:41

Милко Багдасаров: Правителство ще има

Правителство ще има. Това коментира за Радио Кърджали Милко Багдасаров от БСП след като Мария Габриел от ГЕРБ-СДС получи от президента Румен Радев проучвателен мандат за съставяне на нов кабинет. Милко Багдасаров: „Мисля, че това, което се случва е сериозен пазарлък за много лични неща, а не за обществени интереси. Правителство ще има. В..

публикувано на 18.03.24 в 17:20

Радослав Милев: Най-разумното е да има правителство за още 9 месеца

Българският народ не се нуждае от нови избори, а от работещо правителство. Това мнение изрази Радослав Милев- общинският съветник от ПП-ДБ в Кърджали по повод връчения от президента мандат на ГЕРБ-СДС. Радослав Милев: „Най-разумното нещо, което могат да направят българските политици, които взимат решението в момента е да съставят..

публикувано на 18.03.24 в 17:06

Радостина Лулова зае пето място на престижния турнир по силов трибой Арнолд Спорт Фестивал

С пето място в трибоя, но с най-добър личен резултат приключи участието на кърджалийката Радостина Лулова в престижното състезание Арнолд Спорт Фестивал. То се проведе през почивните дни в Бирмингам, Великобритания, и събра най-добрите атлети в силовия трибой.  „Тази година състезанието беше наистина много оспорвано и аз съм щастлива и доволна, че..

публикувано на 18.03.24 в 16:57

За ден 271 кърджалийци подадоха онлайн годишни данъчни декларации

Само за ден 271 кърджалийци пуснаха онлайн предварително попълнени годишни данъчни декларации, отчетоха от офиса на приходната агенция в Кърджали.  Формуляри са достъпни  в портала за електронни услуги на НАП.  Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП), могат да се възползват от..

публикувано на 18.03.24 в 16:54

Откриват новоизградения планетариум към Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали

Планетариумът към Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в град Кърджали ше бъде открит официално на 20 март т.г. Кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн и директорът на Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ Агоп Узунбохосян ще прережат лентата.  на новоизградения планетариум.  Новоизграденият планетариум към обсерваторията е..

публикувано на 18.03.24 в 14:57