Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Слаб интерес към информационната кампания на открито за бизнеса "Новите мерки по ваша мярка"

Метин Хафъзсалим, директор на "Бюрото по труда": Уведомени са работодатели и работодателски организации

Агенцията по заетостта организира днес и на 23 юли четвъртък събития като част от национална информационна кампания на открито за бизнеса „Новите мерки по Ваша мярка”. Всички 107 бюра по труда в страната посрещнаха българските работодатели на открито, за да отговорят на техните въпроси за новите антикризисни мерки, които предлага Агенцията. Целта е бърза и оперативна подкрепа за бизнеса в условията на ограничения, наложени с въведената извънредна обстановка.
Дирекцията Бюро по труда в Кърджали разпъна шатрата си на открито днес, като събитието продължи до 16 часа. Мястото на консултациите бе тревната площ от северната страна на сградата. Експертите бяха от отделите "Предприемачески услуги по заетост" и "Актуални политики на пазара на труда", като целта им е да разяснят на работодателите как могат да кандидатстват за държавна подкрепа.  Новата схема  "Заетост x 3" е насочена към бизнеса в сферата на транспорта, туризма и ресторантьорството.  Подкрепят се работодатели, общински предприятия и самоосигуряващи се лица, като се поема част от работната заплата, и дължимите данъци и осигуровки.
Въпреки че имаше разгласа в национални и регионални медии, имаше нисък интерес към събитието. До обяд едва няколко бяха работодателите, които се възползваха от консултациите в сферите строеж на пътища, питейни заведения и представител на читалище, както и на транспортна фирма 
Метин Хафъзсалим, директор на Бюрото по труда в Кърджали заяви: "Определено стигнахме до работодателите. Първо изпратихме на електронната поща, на всички работодатели, с които работим, информация по какъв начин могат да кандидатстват по тези мерки. Свързахме се и с работодателските организации. Определено считаме, че сме стигнали до всеки един работодател по различни канали". Чуйте цялото изявление в прикрепения файл.Един от проявилите интерес към информационното събитие в подкрепа на работодателите беше Гюнай Ниязи. Той притежава автобусна фирма за междуселищни превози в община Кърджали с двама работници. Ниязи сподели притесненията и очакванията си: "Дойдохме да се възползваме от програмата за транспортните фирми. Имам транспортна фирма в град Кърджали. Затрудненията ни са да изплащаме заплати на служителите. Нямаме пътници, няма движение на хора. Приходите ни са намалели с 80 %". Ниязи каза, че е информиран за схемата, по която може да бъде подпомогнат. Чуйте собственика на малка фирма.


Общинският съветник Даниел Делчев, който е и предприемач, също прояви интерес към кампанията на Агенцията по заетостта. Даниел Делчев за това какви са неговите впечатления за интереса на бизнеса към мерките за подпомагане на Агенцията по заетостта и за това дали посланията на агенцията достигат до тях. "Аз мисля, че летните месеци и отпускарският сезон са причината, хората да не го разберат толкова бързо / за информационната кампания, б.р./. Като цяло сравнително бавно и със сравнително слаб интерес стартираха и другите мерки, първоначалната 60/40, която тръгна пак през Дирекциите Бюра по труда и двете мерки, за подпомагане на предприятията, за преодоляване на последствията от кризата. Имаше една мярка, до 10 000 лева, за микро и малки предприятия. И тази която е за средни предприятия до 150 000 лева. Въпреки сравнително слабия интерес към началото, по тази мярка до 10 хиляди, има 27 5000 заявки, дори повече, за цялата страна, което показва, че предприятията имат нужда от тези пари. Не знам на каква база решиха, че с такава сума биха подпомогнали бизнеса, но 27 500 заявки дори затрудниха министерство на икономиката. До момента за два месеца има одобрени около 7 000 проекта, останалите са в процес на разглеждане". Цялото мнение на Даниел Делчев, може да чуете в прикачения файл.


Вижте още

Нов водопровод ще спаси от безводие село Летовник

Нов водопровод замени селската чешма в центъра на момчилградското село Летовник, която досега се ползваше като водоизточник от всички 40 жители на населеното място. Вече във всяка къща ще могат да ползват течаща питейна вода. Тя идва от каптаж край Летовник, който е изграден от община Момчилград и захранва 32-кубиков резервоар, инсталацията се..

публикувано на 20.10.20 в 13:47

Кметът на Ардино Изет Шабан се включи в озеленяването на града

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан засади в централния градски парк индийски люляк, гинко билоба, лирово дърво и японска вишня. С фиданки бяха залесени и парк „Нилюфер“, парковете зад пощата и общинската администрация, озеленена бе и ул. „Бели брези“ към Автогарата. Общо нови 41 дръвчета ще красят Ардино.  Те ще дадат един приятен облик на..

публикувано на 20.10.20 в 13:39

Тодор Величков победи в турнира по тенис за любители, посветен на Деня на Кърджали

Тодор Величков, служител в МВР, победи в турнира по тенис за любители, проведен през уикенда на кортовете на комплекс "Арпезос".  Проявата бе в чест на Деня на Кърджали и бе организирана от тенис клуб "Орфей". Треньорът Христо Чобанов с подробности в звуковия файл: Христо Чобанов : Традиционно след турнира за смесени двойки - дете и възрастен,..

публикувано на 20.10.20 в 13:04

Няма ученици и учители сред новите 18 заразени в Кърджали

Няма заразени ученици и учители сред обявените 18 нови случая на Ковид-19 в област Кърджали през последното денонощие. Д-р Виктор Кирчев, директор на РЗИ, дава повече информация в звуковия файл : Д-р Виктор Кирчев: Ежедневно в района се взимат около 100 проби, които се обработват в лабораторията в болницата и в частна лаборатория. Хората се..

публикувано на 20.10.20 в 11:09

Пеещият градски часовник - един от символите на Кърджали

Вече над 40 години пеещият градски часовник над сградата на местното МВР, огласява Кърджали .  Създаден като подарък за кърджалийци, за националния празник 3 март, той се превръща в един от символите на града .  Смята се, че градът е присъединен към България, точно в 12 часа по обяд и по тази причина градският часовник по обед свири „Велик е..

публикувано на 20.10.20 в 10:35

Нови 1 024 случаи на КОВИД-19 у нас

Н овите случаи на заразени с коронавирус у нас са 1 024 , което е малко над 23 на сто от направените PCR 4406 теста (23,24%) . Това сочат последните данни на Единния информационен портал към полунощ. Най-много са положителните тестове в София - 292. Следват Пловдив със 109 и Благоевград с 60. 88 са пациентите в интензивни отделения с..

публикувано на 20.10.20 в 10:01
Юсеин Ахмед, председател на ОбС в Кърджали

Тържествената сесия за Деня на Кърджали ще се предава онлайн

Неприсъствена тържествена онлайн сесия на Общинският съвет ще се проведе днес ден преди празника на Кърджали, 21 октомври.  Началото ще бъде дадено в 10 часа, както е традиционно, к ато първата реч ще произнесе кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Следва работната сесия, която ще започне веднага след това. Гражданите на Кърджали ще..

публикувано на 20.10.20 в 09:30