Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб интерес към информационната кампания на открито за бизнеса "Новите мерки по ваша мярка"

Метин Хафъзсалим, директор на "Бюрото по труда": Уведомени са работодатели и работодателски организации

Агенцията по заетостта организира днес и на 23 юли четвъртък събития като част от национална информационна кампания на открито за бизнеса „Новите мерки по Ваша мярка”. Всички 107 бюра по труда в страната посрещнаха българските работодатели на открито, за да отговорят на техните въпроси за новите антикризисни мерки, които предлага Агенцията. Целта е бърза и оперативна подкрепа за бизнеса в условията на ограничения, наложени с въведената извънредна обстановка.
Дирекцията Бюро по труда в Кърджали разпъна шатрата си на открито днес, като събитието продължи до 16 часа. Мястото на консултациите бе тревната площ от северната страна на сградата. Експертите бяха от отделите "Предприемачески услуги по заетост" и "Актуални политики на пазара на труда", като целта им е да разяснят на работодателите как могат да кандидатстват за държавна подкрепа.  Новата схема  "Заетост x 3" е насочена към бизнеса в сферата на транспорта, туризма и ресторантьорството.  Подкрепят се работодатели, общински предприятия и самоосигуряващи се лица, като се поема част от работната заплата, и дължимите данъци и осигуровки.
Въпреки че имаше разгласа в национални и регионални медии, имаше нисък интерес към събитието. До обяд едва няколко бяха работодателите, които се възползваха от консултациите в сферите строеж на пътища, питейни заведения и представител на читалище, както и на транспортна фирма 
Метин Хафъзсалим, директор на Бюрото по труда в Кърджали заяви: "Определено стигнахме до работодателите. Първо изпратихме на електронната поща, на всички работодатели, с които работим, информация по какъв начин могат да кандидатстват по тези мерки. Свързахме се и с работодателските организации. Определено считаме, че сме стигнали до всеки един работодател по различни канали". Чуйте цялото изявление в прикрепения файл.



Един от проявилите интерес към информационното събитие в подкрепа на работодателите беше Гюнай Ниязи. Той притежава автобусна фирма за междуселищни превози в община Кърджали с двама работници. Ниязи сподели притесненията и очакванията си: "Дойдохме да се възползваме от програмата за транспортните фирми. Имам транспортна фирма в град Кърджали. Затрудненията ни са да изплащаме заплати на служителите. Нямаме пътници, няма движение на хора. Приходите ни са намалели с 80 %". Ниязи каза, че е информиран за схемата, по която може да бъде подпомогнат. Чуйте собственика на малка фирма.


Общинският съветник Даниел Делчев, който е и предприемач, също прояви интерес към кампанията на Агенцията по заетостта. Даниел Делчев за това какви са неговите впечатления за интереса на бизнеса към мерките за подпомагане на Агенцията по заетостта и за това дали посланията на агенцията достигат до тях. "Аз мисля, че летните месеци и отпускарският сезон са причината, хората да не го разберат толкова бързо / за информационната кампания, б.р./. Като цяло сравнително бавно и със сравнително слаб интерес стартираха и другите мерки, първоначалната 60/40, която тръгна пак през Дирекциите Бюра по труда и двете мерки, за подпомагане на предприятията, за преодоляване на последствията от кризата. Имаше една мярка, до 10 000 лева, за микро и малки предприятия. И тази която е за средни предприятия до 150 000 лева. Въпреки сравнително слабия интерес към началото, по тази мярка до 10 хиляди, има 27 5000 заявки, дори повече, за цялата страна, което показва, че предприятията имат нужда от тези пари. Не знам на каква база решиха, че с такава сума биха подпомогнали бизнеса, но 27 500 заявки дори затрудниха министерство на икономиката. До момента за два месеца има одобрени около 7 000 проекта, останалите са в процес на разглеждане". Цялото мнение на Даниел Делчев, може да чуете в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Смолянските села Тарън, Подвис и Ровино ще бъдат без вода днес

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 13:49

Добромир Якимов: Хубаво е да се помисли за професионални преброители

Хубаво би било да се помисли за професионални преброители, които да облекчат работата на секционнните избирателни комисси, защото там стават най-много грешки. Това каза в ефира на Радио Кърджали председтелят на избирателната комисия в Хасково за евровота, парламентарните избори и частичните местни избори за съветници адвокат Добромир Якимов. Както..

публикувано на 25.04.24 в 13:36

Росен Желязков вече не е председател на Народното събрание

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ", "против" гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС.  Проектът на решение беше внесен и подписан вчера от народните..

публикувано на 25.04.24 в 11:55

В Смолян избирателите за Европарламент са повече от тези за Народно събрание

97 070  са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107  избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян Таня Светлинова...

публикувано на 25.04.24 в 10:15

Запалиха огъня на "Южна пролет" в Хасково за 52-ри път

Лауреатът от 2011 година Иван Ланджев запали огъня на 52- то издание на литературните дни “Южна пролет“в Хасково.  Ладжев направи своя дебют преди 13 години точно на фестивала в Хасково. Авторът днес призна, че е на прага на своя втори важен дебют в живота, тъй като му предстои да стане родител. Ланджев призна, че наградата през 2011 година е..

публикувано на 25.04.24 в 09:11

Забрана на рекламата на хазарт в медиите разглеждат депутатите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:34

Облаци и захлаждане

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 25 април.  В четвъртък през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно. Ще има валежи от дъжд, на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони ще са значителни по количество. Има..

публикувано на 25.04.24 в 07:50