Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Слаб интерес към информационната кампания на открито за бизнеса "Новите мерки по ваша мярка"

Метин Хафъзсалим, директор на "Бюрото по труда": Уведомени са работодатели и работодателски организации

Агенцията по заетостта организира днес и на 23 юли четвъртък събития като част от национална информационна кампания на открито за бизнеса „Новите мерки по Ваша мярка”. Всички 107 бюра по труда в страната посрещнаха българските работодатели на открито, за да отговорят на техните въпроси за новите антикризисни мерки, които предлага Агенцията. Целта е бърза и оперативна подкрепа за бизнеса в условията на ограничения, наложени с въведената извънредна обстановка.
Дирекцията Бюро по труда в Кърджали разпъна шатрата си на открито днес, като събитието продължи до 16 часа. Мястото на консултациите бе тревната площ от северната страна на сградата. Експертите бяха от отделите "Предприемачески услуги по заетост" и "Актуални политики на пазара на труда", като целта им е да разяснят на работодателите как могат да кандидатстват за държавна подкрепа.  Новата схема  "Заетост x 3" е насочена към бизнеса в сферата на транспорта, туризма и ресторантьорството.  Подкрепят се работодатели, общински предприятия и самоосигуряващи се лица, като се поема част от работната заплата, и дължимите данъци и осигуровки.
Въпреки че имаше разгласа в национални и регионални медии, имаше нисък интерес към събитието. До обяд едва няколко бяха работодателите, които се възползваха от консултациите в сферите строеж на пътища, питейни заведения и представител на читалище, както и на транспортна фирма 
Метин Хафъзсалим, директор на Бюрото по труда в Кърджали заяви: "Определено стигнахме до работодателите. Първо изпратихме на електронната поща, на всички работодатели, с които работим, информация по какъв начин могат да кандидатстват по тези мерки. Свързахме се и с работодателските организации. Определено считаме, че сме стигнали до всеки един работодател по различни канали". Чуйте цялото изявление в прикрепения файл.Един от проявилите интерес към информационното събитие в подкрепа на работодателите беше Гюнай Ниязи. Той притежава автобусна фирма за междуселищни превози в община Кърджали с двама работници. Ниязи сподели притесненията и очакванията си: "Дойдохме да се възползваме от програмата за транспортните фирми. Имам транспортна фирма в град Кърджали. Затрудненията ни са да изплащаме заплати на служителите. Нямаме пътници, няма движение на хора. Приходите ни са намалели с 80 %". Ниязи каза, че е информиран за схемата, по която може да бъде подпомогнат. Чуйте собственика на малка фирма.


Общинският съветник Даниел Делчев, който е и предприемач, също прояви интерес към кампанията на Агенцията по заетостта. Даниел Делчев за това какви са неговите впечатления за интереса на бизнеса към мерките за подпомагане на Агенцията по заетостта и за това дали посланията на агенцията достигат до тях. "Аз мисля, че летните месеци и отпускарският сезон са причината, хората да не го разберат толкова бързо / за информационната кампания, б.р./. Като цяло сравнително бавно и със сравнително слаб интерес стартираха и другите мерки, първоначалната 60/40, която тръгна пак през Дирекциите Бюра по труда и двете мерки, за подпомагане на предприятията, за преодоляване на последствията от кризата. Имаше една мярка, до 10 000 лева, за микро и малки предприятия. И тази която е за средни предприятия до 150 000 лева. Въпреки сравнително слабия интерес към началото, по тази мярка до 10 хиляди, има 27 5000 заявки, дори повече, за цялата страна, което показва, че предприятията имат нужда от тези пари. Не знам на каква база решиха, че с такава сума биха подпомогнали бизнеса, но 27 500 заявки дори затрудниха министерство на икономиката. До момента за два месеца има одобрени около 7 000 проекта, останалите са в процес на разглеждане". Цялото мнение на Даниел Делчев, може да чуете в прикачения файл.


Вижте още

"Родопа" Смолян и "Розова долина" Казанлък завършиха 2:2

Двубоят между "Родопа-Смолян" и "Розова долина" завърши при равен резултат 2:2. Срещата от 7-ия кръг на първенството на Трета лига - Югоизточна група се игра днес, на Стадион "Севтополис" в Казанлък. Първи резултата откриха гостите от Смолян още в 3 минута, когато Михаел Кисьов се оказа най-съобразителен пред противниковата врата и успя дя вкара за 0:1...

публикувано на 19.09.20 в 19:16

Николай Мелемов: Намираме в сложна обстановка, използват се всякакви провокации, за да се злепостави управлението

"Намираме в сложна обстановка, използват се всякакви провокации, за да се злепостави управлението. ГЕРБ е в кондиция за следващите избори, няма да се разцепи. Но най-важното е всеки да подреди в мисълта си тези няколко думи: „Аз днес бях ли човек?”. И вечер да намери време да си отговори."  Това каза кмета на Смолян Николай Мелемов на областно събрание..

публикувано на 19.09.20 в 16:51

Младежите от ДПС в Ардино почетоха Световния ден на почистването с поход до Дяволския мост

Членове от младежката структура на ДПС в Ардино почистиха  7- километровия участък до Дяволския мост. Инициативата е по повод Световния ден на почистването. За няколко часа младежите събраха множество разпилени боклуци. „Съчетахме днешния повод с поход. Мисля, че се получи добре, поразходихме се и в същото време почистихме изхвърлените..

публикувано на 19.09.20 в 16:37

Фолклорният фестивал „Хайдушка софра“ се провежда в Хасково

Седмото издание на фолклорния фестивал „Хайдушка софра“ се провежда в Хасково. По традиция танцьори от цялата страна с пъстро дефиле стигнаха до мястото на провеждане на фестивала, информират от община Хасково. Тази година „Хайдушка софра“ се провежда под открито небе- на СК „Спартак“. Над 40 клуба от цяла България участват в седмото издание на „Хайдушка..

публикувано на 19.09.20 в 16:27

Хасково е домакин на Държавното лично първенство по вдигане на тежести

Хасково е домакин на Държавното лично първенство по вдигане на тежести за всички възрастови групи. Шампионатът ще се проведе от 22 до 26. 09.2020 г., съобщава община Хасково. Повече от 20 години Хасково посреща най-добрите тежкоатлети от цялата страна. Тази година се очакват над 400 състезатели в категориите: момчета и момичета до 13 г., кадети и..

публикувано на 19.09.20 в 16:23

Двама души загинаха при силна буря в Гърция

Двама души загинаха днес при силна буря в централната част на Гърция, наводнила улици и домове, предадоха "Ройтерс" и "Асошиейтед прес". Властите съобщиха, че вчера ураганният вятър е изкоренил дървета и е причинил спиране на тока на островите в Йонийско море и Западен Пелопонес. След това ураганът се е преместил към централната част на страната,..

публикувано на 19.09.20 в 16:15

Цвета Караянчева откри Народния събор в Пловдив

В пловдивския район "Тракия" се провежда един от най-големите фолклорни фестивали. На трите сцени на "Народен събор Пловдив"  в парк "Лаута" се изявяват групи и изпълнители от цялата страна.  За откриването пристигна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя поздрави участниците и публиката.  Осигурени са безконтактни машини за..

обновено на 19.09.20 в 15:32