Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Деца от Мадан представиха достойно родопската фолклорна област на "Орфеево изворче"

Деца с фолклорни дарби от Мадан се представиха в Националния детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ в Стара Загора.

Пет момичета от класа на вокалният педагог Бистра Панджилова, която преподава пеене към НЧ „Иван Вазов“ в града на миньора взеха участие в три възрастови групи.

В първа възрастова група, грамота за участие и златен медал спечели Ивалина Атанасова. Песните с които се представи пред журито са „Черешко, чорна вишничко“ и „Абре юначе“.

Карина Минчева впечатли журито с песен на Бойка Присадова – „Соноьо, ти мой соньо“ и  „Залюбих майчо“ и това и донесе златен медал.

В трета възрастова група са Ралица Дурева, Валя Делчева и Семира Керменова, те също представиха достойно родопската фолклорна област и бяха отличени с грамота за участие и диплом за отлично представяне.

 „Доволни сме. Удовлетворени сме от това което показахме в Стара Загора. И друг път съм водила деца на този конкурс, но последните 3-4 години сме пропускали. Защото има и други конкурси в страната и е хубаво да идем да ни чуе и друго жури, да не се повтаряме при едно и също жури, защото като ако ходим всяка година,  развитието сякаш не се усеща“, разказва вокалният педагог  Биляна Панджилова.

Може да чуете цялото интервю в прикачения звуков файл. 


Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram 

Галерия

Вижте още

Бирата освен за пиене, става и за готвене! Кюфтенца с бира, локумки и пърленки

И макар че в българската национална кухня бирата не е толкова на почит, колкото виното, има немалко рецепти със златистата напитка, които могат да обогатят нашата трапеза . Всички сме чували за печено пиле на шише, например. Оказва се, че има домакини, в чиято кухня бирата е на особена почит , и те могат да ни предложат достатъчно рецепти с..

публикувано на 13.08.20 в 14:46

Повече от месец в село Джерово са на воден режим

Проблемът с безводието на кирковското село Джерово продължава вече месец. Хората от селото имаха надежда, че проблема ще се реши бързо, но от тогава до днес домакинствата в селото са на воден режим. От община Кирково бяха, казали,че са заделени около 25 хиляди лева за изграждането на нов довеждащ водопровод до селото, но все още това не е..

публикувано на 13.08.20 в 14:04
Аделина Черкезова

Певците на село Дрангово

През 1982 година Динка Гочева взима участие в събора за народно творчество в Копривщица. Изпълнява песента „Заспала е мирина мома“. Тази песен ѝ носи златен медали. От БНР я канят за запис на песента с което гласът на Динка Гочева, днес Менова попада в архивите на националното радио. В родното Дрангово, по онова време фолклорната дейност е била..

публикувано на 11.08.20 в 18:34

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, в този хубав слънчев ден, ви казвам аз Радка Петкова от предаването "Вкусен следобед" - пространството, в което се чувстваме удобно и свободно. Това е епизодът от 9 август. Той е малко по-кулинарен, защото сме в сезона не само на дините, но и на б ирата, а и наскоро бе световният ден на златистото пиво! Н о, както знаем, за ценителя на този..

публикувано на 11.08.20 в 12:58

Кърджалийка спаси женски таралеж от кучета

На фона на стремежа да излезем сред природата, се сещаме и за някои нейни обитатели. Едно от най-симпатичните малки животинчета, които може да срещнете в парка докато тичате, в гората или дори залутано в градска среда, е таралежа. Таралежите са мили бодливи същества, които се навиват на топка, щом видят опасност, но както личи от много домашни..

публикувано на 02.08.20 в 17:40

Източните Родопи привличат туристи с дивата и непокътната природа

За някои хора да живеят на село е мъчение, но пък за други - истинско приключение . Да се събуждаш рано с петлите и да си лягаш с нежния хор на щурците може да бъде много приятно изживяване . За други става начин на живот. Т ака е с Бети и Ники, които продават апартамента си и се преместват в малко село, близо до Маджарово, за да станат..

публикувано на 02.08.20 в 15:20

Мораториум върху продажбата на детските площадки и техен Регистър с електронно приложение предлагат от ГЕРБ Кърджали

Общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ в Кърджали ще предложат на предстоящата сесия, която е на 29 юли, да се наложи мораториум върху продажбата на имоти-общинска собственост на територията на община Кърджали, върху които са монтирани / поставени/ изградени детски площадки и съоръжения за спорт на открито . Илияна Типова потърси Цветелин..

публикувано на 28.07.20 в 10:30