Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Възстановено е водоподаването в 10 населени места в Димитровградско

Снимка: Pixabay

Възстановено е водоподаването в 10 населени места на димитровградска община, но водата може да се ползва само за битови нужди, предупредиха здравните власти.

Второ денонощие на сух режим остават четири общини по поречието на река Марица. Водата там беше спряна превантивно, тъй като 29 животни бяха отровени след водопой.

В канала, от където са пили вода стадото крави, са открити нитрати, които са били 350 пъти над нормата.

Следствието прави проверка и в химическия завод,  за който се предполага, че може да е причинил замърсяването. От вчера в региона са двама министри -  на здравеопазването и на екологията.

3 260 домакинства от десет населени места в Димитровградска община вече имат вода в чешмите.

Резултатите от изследванията са добри, но на първия етап водата е само за хигиена, каза здравният министър професор Костадин Ангелов:

"РЗИ ще вземе проби от питейната вода в тези населени места, за да докажем, че тази вода е абсолютно безопасна. Когато докажем, че водата е безопасна ще разрешим тя да се използва и за питейни нужди".

В останалите четири общини все още се чакат междинните резултати.

В тези райони вече второ денонощие водата е спряна превантивно заради умрелите 29 животни след водопой край река Марица.

Там в канала са открити нитрати, които са били 350 пъти над нормата, обясни министърът на екологията Емил Димитров и допълни, че се води разследване.

"Има процесуално-следствени действия, които се провеждат на територията на предприятието, което е възможен замърсител. Там също се взимат проби".

Водоснабдяването на 48-те населени места в Хасковска област беше спряно превантивно, когато 29 животни умряха след водопой в канал, който се влива в река Марица.

Селищата, които останаха на сух режим, са били снабдени с два тона минерална вода, а днес се очаква нова пратка от 80 хиляди литра:

"След като излязат пробите от тези шест кладенеца, ако те са отрицателни, тоест доказват, че липсва в тях наличие на някакви вещества, които да са опасни за живота и здравето на хората, тоест ако водата е чиста и безопасна, тази вода ще бъде пусната по мрежата и тя ще стигне до тръбите на хората. След като тази вода стигне, ние ще дадем разрешение тя да бъде използвана само за битови нужди. След като започне използването на водата за битови нужди РЗИ ще вземе проби от питейната вода в тези населени места, тези проби ще бъдат изследвани отново, за да докажем, че тази вода е абсолютно безопасна. Когато докажем, че водата е безопасна ще разрешим тя да се използва и за питейни нужди", обясни по-рано министър Ангелов.

По-рано беше съобщено, че пробите, взети от река Марица, отговарят на нормите и няма опасност от екологична катастрофа.

Под ръководството на  районна прокуратура Димитровград е образувано досъдебно производство за замърсяване на водите на река Марица.


Вижте още

На 15 август няма да се проведе празникът в кв. Гледка

Тази година квартал Гледка в Кърджали щеше да отбележи 10 години от както са възродили празника на квартала, но поради ковидпандемията той няма да се състои.  Празникът има около 80-годишна традиция, когато Гледка е било селото. През годините селския празник се е измествал на 24 май, но преди 10 години жителите на квартала решават да го възродят отново..

публикувано на 13.08.20 в 14:39

Отец Боян Саръев поздрави всички християни с днешния празник Преображение Господне

Отец Боян Саръев поздрави от ефира на Радио Кърджали всички християни с днешния празник Преображение Господне и призова на днешния ден да се помолим за мир, благоденствие, благополучие. В света за любов и разбирателство между хората, а накрая да се помолим за нас, за нашите близки. да се помолим първо за тяхното спасение във вечността, а след..

публикувано на 06.08.20 в 16:37

И българите в чужбина излизат на протести

Стотици българи в чужбина ще излязат заедно на протест. "Не сте сами!” Това е посланието, което сънародниците ни от десетки градове извън България искат да изпратят днес на протестиращите в страната. Сънародниците ни се обединяват в общи протестни шествия, за да покажат, че подкрепят напълно исканията за оставка на премиера Борисов и главния прокурор..

публикувано на 02.08.20 в 12:34

Хотелите в Турция няма да затварят, дори да се установят случаи на коронавирус

Хотелите в Турция няма да бъдат затваряни, в случай че бъде установено заразяване с коронавирус сред гостите. Персоналът ще действа съгласно инструкциите, изпратени от Министерството на културата и туризма на Турция. Предвидени са специални помещения за изолация, така че хотелите няма да се затварят, съобщи днес Турската федерация на хотелиерите Според..

публикувано на 02.08.20 в 11:59

Пожарите в Хасковско са локализирани

Локализиран е пожарът възникнал между харманлийските села Шишманово, Българин и Овчарово. Пламъците са обхванали площ около 3000 дка, 600 дка от тях са към горския фонд, а останалите 2400 дка са предимно сухи треви и храсти. В момента на място са разположени шест автомобила на пожарна безопасност, техника на държавно лесничейство и Общинско..

публикувано на 01.08.20 в 14:33

Макар и с контузия, боксьорът Ергюнал Сабри записа първа победа в Украйна

Звездата на "Арда бокс" Ергюнал Сабри - Оги представя България на двустранна среща в Украйна. В първия си мач в Харков той спечели убедителна победа в категория 52 кг. Чуйте в звуковия файл подборности за двубоя, споделени от Стоян Узунов, треньор на  "Арда бокс", в разговор с Валентина Иванова: Стоян Узунов: В първата си среща в Харков Ергюнал е..

публикувано на 31.07.20 в 17:43

Над 1 милион са монтираните дистанционни електромера

ОТ EVN-Електроснабдяване отчитат, че въвеждането на дистанционните електромери се е оказало далновидно в ситуацията на извънредно положение.  Не са били изложени на опасност както отчетниците, така и клиентите на компанията. Над 1 милион са монтираните дистанционни електромера. Това съобщи на брифинг ,Петър Костадинов, от отдел..

публикувано на 30.07.20 в 14:16