Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Певците на село Дрангово

5
Аделина Черкезова

През 1982 година Динка Гочева взима участие в събора за народно творчество в Копривщица. Изпълнява песента „Заспала е мирина мома“. Тази песен ѝ носи златен медали. От БНР я канят за запис на песента с което гласът на Динка Гочева, днес Менова попада в архивите на националното радио. В родното Дрангово, по онова време фолклорната дейност е била развита. Имало е фолклорна група за автентичен фолклор. Ходели са по участия и се връщали със златни медали от всяко участие с конкурсен характер, спомня си Динка Гочева. Преди 12 години липсата на работа в региона кара дранговчанката да се премести да живее и работи в Созопол. Въпреки това тя не изоставя пеенето. Там става част от клуб „Българка“ и тракийското дружество „Яни Попов“. Тогава се научава да пее и странджанските песни. Взима участия по конкурси със странджански песни. На един от конкурсите Динка Гочева впечатлява с пеенето си странджанската певица Жечка Сланинкова, която е в журито. Динка Гочева живее и работи 11 години в Созопол, но никога не забравя родопската песен. От една година родопчанката вече се е върнала в родното Дрангово.

Певческият талант тя наследява от баба си. От нея Динка научава много от автентичните песни на Дрангово и региона. Цялото семейство са били музикални. Баща ѝ пеел и свирил на саз, майка ѝ и брат ѝ също са пеели. Дори успяла да увлече по родопското пеене и дъщеря си.

„В тетрадка имам записани 314 родопски песни. Подредени са – сватбарски, хороводни, бавни и  тъжни", разказва Динка Менова и продължава.

„Когато си бях в Дрангово пеех в състав „Родопи“ с Андрей Мъсарлиев. По много сватби сме свирели и пеели, по седенки. На 40 дена бебе съм го оставила, за да ида на пея на Копривщица и съм извоювала първия златен медал за Дрангово през 1982 година“, спомня си Динка Менова.

Динка Гочева - Менова

Друго популярно име във фолклора от село Дрангово е Андрей Карамфилов Мъсарлиев. Той е роден през 1955 година. Още от 12-13-годишен се увлича по народната песен и я запява.

„Много се радвам да веселя хората. Приятно ми е когато изляза пред публика и им запея. Обичам тежките, бавни песни да пея. Преди години сформирахме състав, ходехме по събори, сватби. Тогава се правиха големи сватби пял съм по 5-6 часа без да спирам. Така състава съществува около десет години, после се разпадна. Приятели бяхме с Веселин Джигов, пял съм с тях по участия из Кърджалийско и Смолянско. Неговите песни почти всички ги знам. С Румен Родопски също се познаваме. Много обичам родопската песен. Който ме е помолил, винаги съм запявал, дори и на пътя ако някой ме срещне, разказва Андрей Мъсарлиев.

Андрей Карамфилов Мъсарлиев

От няколко години в Дрангово е сформирана детска фолклора група „Родопски звън“ с ръководител Асен Михайлов. В нея участват деца от селото, които учат в местното училище. Като дете в детската фолклора група „Родопски звън“ постъпва Аделина Черкевзова, която продължава своето музикално образование в НУФИ Широка лъка, a днес е втори курс в софийски университет „Св. Климент Охридски“ със специалност педагогика.

„Голяма подкрепа, за да ида да уча в Широка лъка получих от баща ми и Асен Михайлов, ръководител на „Родопски звън“, разказва Аделина.

Когато не е в София Аделина Черкезова, се връща в Дрангово, защото тук из региона има участия.

„Хората тук в Родопите се забавляват много по-добре, отколкото в София, затова се връщам тук“ разказва още младата изпълнителка. Мечтата ѝ е да завърши и на свой ред да обучава деца и да им показва любовта българския фолклор. 

Аделина Черкезова

Може да чуете цялото интервю и песни в прикачения звуков файл. 


Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram  

Динка Гочева - Менова и гайдаря Искрен Михайлов

Галерия

Вижте още
Стария Златоград

Откриват „Делювите празници“ в Златоград

В Златоград откриват „Делюви празници“ с различни събития. В първия празничен ден – 18 септември ще се открие тематична изложба „Тракийски царе“ на автора Николай Русев в „Сивриева зала“ в стария град. На 19 септември, събота жителите и гостите на Златоград ще се забавляват на открито, на мегдана в стария Златоград с концерт на Деси..

публикувано на 18.09.20 в 08:25
БЧК

БЧК се включва в националната кампания „Да изчистим България заедно“

Месец септември беше обявен като месец на първата долекарска помощ по безопасността на движението по пътищата. Съответно младите доброволци на БЧК, главно от областния град успяха да се включат във вече 10-тина инициативи разказа Жана Чакърова - директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК в Кърджали. Най-интересното от тях беше..

публикувано на 16.09.20 в 08:28

279 помощи за първолаци са отпуснати в Кърджали

279 помощи на първокласници са отпуснати в Кърджали към 9 септември. Това съобщи Цветомир Хаджиев, директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане". Помощта се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца на семейства, които са записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в..

публикувано на 16.09.20 в 06:00

Диана Димитрова: По-добре нулева година, отколкото нахвърлена информация, която децата не асимилират

"Не" на маските и изолаторите в училище. За това призовават родители, които излязоха на протест в някой градове у нас. Родителите настояват сами да решават дали децата им да носят маски в училище. Родителите се притесняват, че мерките срещу коронавируса ще нанесат психически травми върху децата разказва Диана Димитрова, млада..

публикувано на 16.09.20 в 06:00

Гроздан Колев, РУО: Училищата имат готовност да посрещнат учениците, спазвайки мерките срещу Covid-19

Училищата в област Кърджали са заявили готовност да започнат новата учебна година със спазване на противоепидемичните мерки срещу COVID-19. Всяко училище е изготвило план за действие, който е съобразен с насоките, дадени от Министерството на образованието, съвместно с Министерството на здравеопазването. Това съобщи Гроздан Колев, началник на..

публикувано на 14.09.20 в 14:36
Кутелската група

Кутелската група - фолклорната емблема на селото

В Родопите има много селища прочути със своите фолклорни творци и таланти, оставили своята диря във фолклорното изкуство, като Широка лъка, Гела, Момчиловци. Към тези села може да добавим и село Кутела.  Кутела е родно място на прочутия родопски певец Веселин Джигов, който много хора го познават, като солист на „Виевска фолк група“ . В продължение на..

публикувано на 12.09.20 в 14:50

270 осмокласника ще получат еднократна помощ от държавата

Учениците, записани в осми клас за учебната 2020-2021 година в държавно или общинско училище, ще получат еднократна помощ от 250 лева. Това заяви Цветомир Хаджиев, Цветомир Хаджиев, директор на Регионалната дирекция ''Социално подпомагане''. Целевата група са децата, които постъпват в прогимназиален етап, тъй като в този етап на..

публикувано на 11.09.20 в 12:20