Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бирата освен за пиене, става и за готвене! Кюфтенца с бира, локумки и пърленки

Разговор на Радка Петкова с Мария Панайотова, медик и главен готвач в кърджалийски ресторанти



И макар че в българската национална кухня бирата не е толкова на почит, колкото виното, има немалко рецепти със златистата напитка, които могат да обогатят нашата трапеза. Всички сме чували за печено пиле на шише, например.
Оказва се, че има домакини, в чиято кухня бирата е на особена почит, и те могат да ни предложат достатъчно рецепти с бира, както за овкусяване с месо, така и като съставка за сладки и тестени изделия.
Как се прави вкусно печено месо, хрупкави пилешки бутчета, локумки и други вкусотии с бира, ще ни каже Мария Панайотова, медик по образование, любител на кулинарията. Мария Панайотова:

"аз например, най-елементарното, което мога да кажа, и първото, за което се сещам, при приготвянето на едни вкусни пържени домашни кюфтета, какво би ги направило по-сочни? Освен това, че каймата трябва да бъде от смляно месо, и то някъде, в пропорции 60 на 40, 60 нали процента свинско месо и 40 процента телешко месо. И най-вкусни стават, когато ние си ги направим в къщи, и ги поднесем на любимите си хора". При самото омесване на каймата, слагам лук, и задължително малко кимион, черен пипер, солчица и бира. Направени с бира, кюфтенцата стават много по-сочни, особено пържените кюфтета, естествено прибавяме и едно яйце. Ако е вече на скара кюфтето нали, не се слага яйчицето".

ИЗПОЛЗВАНЕТО НА БИРА ПРИ ПЕЧЕНО НА МЕСА

бирата съдържа малц, хмел, вода и мая. А какво е хмелът? Хмелът се приготвя от житни култури, тя придава малко по-горчив вкус, различни аромати на бирата и играе ролята на консервант. А малцът това е покълната във вода зърнена култура, било то ечемик, пшеница, ориз или пък някакъв друг вид култура. А маята - това са специфични активни дрожди, които усилват процеса на ферментация.

Аз в моето семейство използвам например бирата, при печенето на различни видове меса, мога да приготвя например свинска вратна пържола, когато е добре овкусена, със солчица, с риган, черно пиперче. Аз не предпочитам да слагам фиксове, подправки за барбекю, защото съдържат глутамат, който не се преработва от организма. Затова предпочитам да използвам риган, чубрица, джинджифил на прах или чесън на прах, каквото ще да е, но да си бъдат български подправки.

Използвам бирата при вратните пържоли, при телешкото месо. Не е нужно това месо да се начуква толкова. Понякога виждам, някой грабнал чукчето и бие ли, бие, тази пържола. Пържолата става крехка, ако към нея се прибави, освен подправките, вода заедно с едно 50 мл бира. Това е достатъчно, за да ти е вкусно и крехко ястието.

Бирата може да се използва и при приготвянето на марина.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА Т.НАР. ПАСТА ПАТАФРИ

Тази паста е смес от брашно, бира и белтък. Тя се използва при паниране, подходяща е за пилешко, морски деликатеси - мида, филе от акула, калмари. Панират се и зеленчуци. При паниране на

"Характерното за нея, че когато се разбърка бирата, 1 чаша бира с брашно, слага се една щипка сол. Взимаме два белтъка, които с миксера разбиваме на сняг. И след това, вече с една лъжица, прибавяме към тази така приготвена бирена каша, и сместта става много пухкава".

С нея може да се панират и хапки кашкавал, и тиквички, пилешки крилца, и бутчета. При морските деликатеси, те трябва да бъдат  измити и подсушени, за да не се разводнява бирената паста. Преди пърженето и овалването в пастата, продуктите се потапят в брашно.

Така приготвеното ястие може да се комбинира с млечен сос, приготвен от кисело мляко, майонеза, малко зехтин, лимонов сок и пресен чесън.

За това как бирата се използва в тестените изделия, чуйте целия разговор на Радка Петкова с Мария Панайотова.

ОЩЕ ЕДНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

За Цяло пиле с мед, горчица и бира са ви нужни

1 цяло пиле
1 кен бира
3 супени лъжици мед
2 чаени лъжици горчица
половин лайм
черен пипер
сол
олио

Пилето се измива и се намазва отвътре и отвън с бира. Намазва се отвътре и отвън и със сол.

Кенчето се отваря. Намазнява се или се увива с алуминиево фолио, което също се намазнява.

Трябва да остане отвор за бирата. Пилето се слага върху кенчето в права позиция. Меда се стопля. Към него се добавят горчицата, черния пипер и сока от лайм. Разбърква се.

Със сместа се намазва цялото пиле. Слага се да се пече. В процеса на печене пилето се намазва още 2-3 пъти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56