Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изет Шабан: Туризмът е сред приоритетите на община Ардино

Общинското ръководство на Ардино е поставило туризма като един от приоритетите в програмата си. Освен обектите от национално значение като Дяволския мост, Орловите скали и крепостта Патмос, се работи по реализиране на ваканционно селище и къмпинги, подготвен е и очаква одобрение от Оперативна програма "Региони в растеж" интересен проект за културен туризъм. Каква е визията за развитие на този сектор, чуйте кмета Изет Шабан в звуковия файл:
Изет Шабан: В община Ардино имаме три обекта от национално значение: Дяволският мост, Орловите скали и крепостта Патмос. Ако сравним с миналата година, туристопотокът е горе-долу същият. Голяма посещаемост има и на т.нар."опашка" на язовир "Кърджали", където смятаме да обособим място за къмпинг. След решение на Общинския съвет вървим по процедурите, за да получим терени, държавна собственост, които се намират край язовира, срещу крепостта Патмос. Кандидатствали сме с един интересен проект за културен туризъм към Оперативна програма "Региони в растеж" и чакаме одобрение. Чрез него ще можем да реализираме дейности на крепостта Патмос и да изградим ваканционно селище край язовира.
"Белите брези" е курорт от местно значение.Той е много важен за нас и за региона. Има ПУП, изработен много отдавна, но той не можа да влезе в действие. Трябваше да се изкупят имотите, за да станат общински, но тогава, преди десетина години, цените бяха непосилни за общинския бюджет. В момента там има няколко работещи хотела и ведомствени хижи, обявени за продан. Не сме се отказали да търсим друго решение, имаме визия за развитие на курорта, така че да се използва чистия въздух, много подходящ за лечение на белодробни заболявания и възстановителни процедури след лечение. Вероятно през следващата година ще пристъпим към някакви действия, свързани с "Белите брези".
Вижте още

Радостина Лулова със златни медали пет месеца, след като стана майка

Първи успехи и първи медали на единствения в Кърджали спортен клуб по силов трибой "Юнак". Преди дни в Дупница се проведе първият кръг от републиканското първенство. Малко повече от месец, след като получи лиценза си и правото да участва в състезания, кърджалийският отбор спечели в първото си официално състезание общо 14 медала в трите движения -..

публикувано на 18.06.21 в 17:49

Хайдутите - тема на ученическата конференция по история в Кърджали

43 разработки - доклади, есета, презентации, филми и краеведчески изследвания за хайдутите в българската история ще бъдат представени на националната ученическа конференция по история. Тя се провежда на 18 и 19 юни за шести път в СУ "П.Р.Славейков" в Кърджали. Темата е "Личности и събития, повлияли на българската история", а идеята на организаторите..

публикувано на 18.06.21 в 11:54

Местни производители на риба: Яз. "Кърджали" се източва неправомерно, което е убийствено за рибата и хайвера

Представители на местния бизнес са обезпокоени от драстично ниското ниво на язовир "Кърджали". Твърдят, че от няколко дни язовирът се източва по необясними за тях причини. Безводието създава тревоги на производителите на риба и рибни продукти. Днес в изнесеното студио на Радио Кърджали, което бе на яз. Кърджали репортерът Галина Стефанова разговаря..

публикувано на 14.06.21 в 16:03

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и Кърджали. Отчита се спад на новозаразените и спад на смъртността, расте и броят на ваксинираните. Можем..

публикувано на 31.05.21 в 18:25

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е..

публикувано на 24.05.21 в 17:53

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи..

публикувано на 24.05.21 в 17:22

Над 40 хиляди ученици в 376 неделни училища извън България честват 24 май

Над 40 хиляди ученици, които учат в общо 376 неделни училища извън  България и в двете държавни училища - в Прага и Братислава, празнуват 24 май. Заради пандемията от коронавирус честванията на повечето места не са присъствени, но навсякъде са насители с изключителна емоция заради връзката с България. Когато родолюбието не е формално, не е..

публикувано на 24.05.21 в 17:00