Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отговорността и мотивацията на екипа са ценности в "Дънди Прешъс Металс"

Инж. Любомир Хайнов: Не можеш да назначиш човек, без да му дадеш правото да се радва на труда си

Инж. Любомир Хайнов
Снимка: Валентина Иванова БНР Кърджали

Всяка година на 18 август минната общност у нас чества своя професионален празник - Деня на миньора. В църковния календар това празникът Успение на Свети Иван Рилски, патрон на българските миньори и работещите в минната промишленост. Най-голямата фирма от бранша в област Кърджали е златодобивната компания "Дънди Прешъс Металс Крумовград". Тази година не се предвиждат шумни тържества, заради извънредната епидемична обстановка. Оперативният директор инж Любомир Хайнов поздравява колегите си с празника. Той припомня някои основни ценности в изграждане на екипа, година след откриването на рудник Ада тепе. Чуйте разговора на Валентина Иванова с него в звуковия файл:
Инж Любомир Хайнов: Когато си направихме плана как да назначим хора, колко хора да назначим, какво обучение ще трябва да преминат те, ни стана ясно, че няма да е лесна работа. Ние, които дойдохме от Челопеч, нямахме голям опит в открития добив. Първо трябваше ние да се обучим, за да можем да обучим и хората. Но това, което можехме веднага да им дадем, беше правилно отношение към ценностите на компанията.
Част от колегите от Крумовград преминаха през Челопеч по стажански и други програми и заложихме на тях. Ползвахме и външни консултанти. Опитахме се да научим хорта първо на отговорност - човек е мотивиран, когато чувства, че от него зависи нещо. Не можеш да назначиш човек, без да му дадеш правото да се радва на труда си. Така започнахме: със задълженията, с отговорностите и с мотивацията. Това е Ноу-Хау-то на "Дънди Прешъс Металс": да наемеш човека, да му дадеш възможност да се реализира и в крайна сметка този човек да почувства, че от него зависи нещо.

Вижте още

Радостина Лулова със златни медали пет месеца, след като стана майка

Първи успехи и първи медали на единствения в Кърджали спортен клуб по силов трибой "Юнак". Преди дни в Дупница се проведе първият кръг от републиканското първенство. Малко повече от месец, след като получи лиценза си и правото да участва в състезания, кърджалийският отбор спечели в първото си официално състезание общо 14 медала в трите движения -..

публикувано на 18.06.21 в 17:49

Хайдутите - тема на ученическата конференция по история в Кърджали

43 разработки - доклади, есета, презентации, филми и краеведчески изследвания за хайдутите в българската история ще бъдат представени на националната ученическа конференция по история. Тя се провежда на 18 и 19 юни за шести път в СУ "П.Р.Славейков" в Кърджали. Темата е "Личности и събития, повлияли на българската история", а идеята на организаторите..

публикувано на 18.06.21 в 11:54

Местни производители на риба: Яз. "Кърджали" се източва неправомерно, което е убийствено за рибата и хайвера

Представители на местния бизнес са обезпокоени от драстично ниското ниво на язовир "Кърджали". Твърдят, че от няколко дни язовирът се източва по необясними за тях причини. Безводието създава тревоги на производителите на риба и рибни продукти. Днес в изнесеното студио на Радио Кърджали, което бе на яз. Кърджали репортерът Галина Стефанова разговаря..

публикувано на 14.06.21 в 16:03

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и Кърджали. Отчита се спад на новозаразените и спад на смъртността, расте и броят на ваксинираните. Можем..

публикувано на 31.05.21 в 18:25

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е..

публикувано на 24.05.21 в 17:53

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи..

публикувано на 24.05.21 в 17:22

Над 40 хиляди ученици в 376 неделни училища извън България честват 24 май

Над 40 хиляди ученици, които учат в общо 376 неделни училища извън  България и в двете държавни училища - в Прага и Братислава, празнуват 24 май. Заради пандемията от коронавирус честванията на повечето места не са присъствени, но навсякъде са насители с изключителна емоция заради връзката с България. Когато родолюбието не е формално, не е..

публикувано на 24.05.21 в 17:00