Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три шампионски титли и 8 медала спечелиха каякарите на "Арда"


С пълна кошница медали се завърнаха състезателите от Спортен клуб по кану каяк "Арда" - Кърджали от приключилото в Пловдив Държавно лично първенство. Три златни, три сребърни и две бронзови отличия добавиха към колекцията на отбора Венцислав Илков и Емирджан Дурали. Въпреки пандемията и финансовите затруднения младите надежди показаха качества и желание за победа и защитиха името на кърджалийската школа в каяка. Треньорът Янко Мандаджиев обобщава резултатите през сезона.

Янко Мандаджиев: При момчетата до 10 години на мини каяк Метин Ахмед зае 7-мо място. В първия ден от първенството Венцислав Илков извоюва първа шампионска титла в кариерата си на едноместен каяк 1000 метра във възрастова група момчета до 14 години. В следващите дни той показа възможностите си и се качи още веднъж на върха, спечелвайки дисциплината 2000 метра убедително, с 5 секунди преднина пред останалия втори състезател на „Левски“. Само на 500 метри Венци отстъпи на представителя на клуба от Асеновград и остана втори. Венци има потенциал да се бори за медали при юноши младша възраст и аз очаквам тепърва добри постижения от Венцислав.

Емирджан Дурали участва на едноместен каяк при Юноши старша възраст, макар че е по-горна група за него, но не се даде лесно на батковците и спечели 2 бронзови медала на 500 м и на 5000 м. Интересното при Емирджан е, че на 500 метра даде резултат 1 минута и 47 секунди, което е негов личен рекорд. В своята възрастова група Емирджан също показа класа, макар че отстъпи от миналогодишните си постижения, когато спечели 3 златни медала от трите дисциплини. Сега той стана втори на 500 и на 1000 метра, но завоюва шампионската титла на 5000 м.

На двойка каяк при Юноши младша възраст Радослав Василев и Никола Иванов участваха на 200, 500 и 1000 метра. Най-добре се представиха на 1000 метра, завършвайки на 8 място.

При мъжете Мариян Димитров завърши на 9-то място в дисциплината 200м, а Георги Пройков се класира на трето място в „Б“ финала на 500 м и на пето в „Б“ финала на 1000 м.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

До средата на годината: Решават за пълно интегриране на България и Румъния в Шенген

Белгийското председателство на ЕС и всички страни-членки да приемат до средата на годината решение за пълно интегриране на България и Румъния в Шенген. Това се казва в проекторезолюция, която се очаква да бъде гласувана днес в комисията по петиции на Европейския парламент. Документът е посветен на проблемите при обработката на тежкотоварни превозни..

публикувано на 19.03.24 в 10:25

Светият Синод избира наместник-председател

Светият Синод се събира на заседание, за да избере наместник-председател. Според Устава на Българската православна църква архиереите трябва да направят избора в седемдневен срок от кончината на патриарха. Заседанието ще започне в 10 часа. "В Устава на Българската православна църква е разписано, че наместник-председателят със Светия Синодуправлява..

публикувано на 19.03.24 в 09:25
Даниела Павлова

Кърджали е домакин на престижно състезание по английски език

Повече от 800 ученици от цялата страна идват в Кърджали за най-престижното състезание по английски език, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Това е седмо издание. В него участват възпитаници на училища и езикови школи и центрове, които са на възраст между 8 и 18 години. Състезанието протича на три етапа. Първият е..

публикувано на 15.03.24 в 14:44

Отец Гарена за патриарх Неофит: Това е последният мохикан на добротата

Отец Петър Гарена реагира емоционално на вестта за смъртта на патриарх Неофит. Отец Гарена има лични спомени от студентските си години в Богословския факултет с духовния баща на българския народ. Според кърджалийския свещеник починалият патриарх е последният мохикан на добротата.  През сълзи той, отец Петър каза:  "Това е последният мохикан на..

публикувано на 14.03.24 в 16:07

Отец Ангел: Патриарх Неофит бе смирен и мъдър духовник

"Патриарх Неофит бе смирен и мъдър духовник. Ще го запомня като един достоен пример за всички вярващи християни", каза отец Ангел, служещ в църквата "Св. Успение Богородично" в кв. "Гледка" в Кърджали.  На въпрос, какъв трябва да бъде новият патриарх на България, отец Ангел отговори: "Новият патриарх трябва да продължи достойно делото на Негово..

публикувано на 14.03.24 в 15:44

Отец Николай Величков призова хората да се помолят за душата на патриарх Неофит

Отец Николай от храма "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали посрещна с мъка новината за кончината на патриарх Неофит. Той  призова хората да се помолят за душата му.  " Бог да прости и да всели във Вселената на праведните в Царството небесно нашият ангел светейшен българският патриарх Неофит! Загубихме светла личност, миротворец, блажен човек, надарен..

публикувано на 14.03.24 в 15:30

Турски митничари откриха мигранти увити във фолио на влизане в България

 Турски митничари откриха мигранти увити във фолио на влизане в България.  Нелегалните мигранти, които се опитват да преминат през турско-българската граница, се покриват с алуминиево фолио, за да не може рентгеновият апарат да засече телесната им температура, съобщават турските медии. Последният случай е бил засечен на граничния пункт..

публикувано на 14.03.24 в 11:40