Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Струпването на полиция не беше реципрочно

Пламен Даракчиев: Премиерът Борисов е отговорен за ескалацията на протеста


Журналистът Пламен Даракчиев, познат на кърджалийци от зората на демокрацита като един от първите изявени противници на комунистическия режим, днес е участник в протестите в София.Той смята, че премиерът носи отговорността за ескалацията на събитията снощи на площад "Независимост". Чуйте неговия коментар в звуковия файл:
Пламен Даракчиев: Тези протести ми напомнят за 1997 година, макар че сезонът беше друг, икономическата обстановка беше друга. Напомнят ми с гнева на хората, който все повече се засилва, защото правителствот ос еправи, че не забелязва протестите.
От това, което видях снощи, има едно нещо, което е определящо: някой носи отговорност за случващото се, включително и за неорганизираните и спонтанни действия, и този някой е премиерът Борисов. Не биха могли да поемат някаква отговорност съорганизаторите или отделни хора. Ако оставката закъснее още, нещата могат да се усложнят.
Големите струпвания на полиция и жандармерия е силен дразнител. Снощи нямаше реципрочност. Доколкото разбрахме, около 8000 полицаи и жандармеристи са били командировани от страната. Ще дам пример: Тази сутрин в 3 часа лагерът на Орлов мост беше разтурен. Той беше обкръжен от полиция с основно ядро т.нар. Специален отряд за борба с тероризма, плюс жандармерия. Близо 100 специализирани полицаи бяха изправени срещу 40 жени и мъже с голи ръце.
Едва ли страхът ще е определящ за продължаване на протестите, по-скоро ще е определящ гневът.
Нямаме нужда от цар-премиер, нито от генерал-премиер, нито от командир-премиер. Имаме нужда от ясно разделение на функциите на трите власти, имаме нужда от правителство, ясно разграничено от законодателната власт. Алтернативата на управляващата партия е на протеста. Виждам сериозен потенциял от млади хора, които утре ще влязат във властта и ще управляват по съвсем, съвсем друг начин. Не казвам, че ще бъдат идеални, но имаме нужда от хора знаещи, решителни иотговорни и най-важното, да имат морал и лице да застанат пред гражданите, дори когато гражданите са гневни. Защото, виждаме, че сегашните не смеят да се покажат.
Вижте още

Тестването срещу Ковид-19 задължително в Гърция

Властите в Гърция масово тестват населението, за да се установят реалните нива на разпространение на вируса. Гръцки острови привличат туристи с ваксиниране на всички жители.  Пандемията показва тенденция на ограничено влияние, съобщават здравните власти в южната ни съседка. Гърция получи днес поредната пратка от 2,5 милиона теста за Covid-19. От..

публикувано на 16.04.21 в 16:34

Благоустрояват централния парк на Джебел

Продължава благоустрояването на централния парк в Джебел. Новите дейности са заложени по проект, който бе подписан днес от кмета Неджми Али с Държавен фонд „Земеделие“ и местната инициативна група „Ардино-Джебел“. „Проектът включва обновяване на зелени площи, паркова алейна мрежа, изграждане на детска площадка, спортна площадка на открито,..

публикувано на 16.04.21 в 15:34

Ботевци участваха виртуално в сесия на Европейския парламент

Ученици от Езиковата гимназия "Христо Ботев" в Кърджалии участваха в онлайн заседание на парламента в Страсбург, заедно с 1300 ученици от 102 училища от 24 страни. Виртуалното присъствие е за младшите посланици на "Ботев" и за тяхната активната и съдържателна дейност, за заявената им устойчива гражданска позиция  през учебната 2019-2020 г. , съобщиха..

публикувано на 16.04.21 в 15:31
Ардино

Стартира обновяването на градския парк в Ардино

В Ардино започна обновяването на градския парк по проект „Обновяване на парк за широко обществено ползване в град Ардино”. Началото на строителните дейности даде кметът Изет Шабан . Проектът предвижда промяна на старите и изграждане на нови алеи, полагане на настилка от нови тротоарни плочи, оформяне на цветни площи с градински бордюри, разширяване и..

публикувано на 01.04.21 в 17:45

Предвижда се нова визия за централната част на Момчилград

Почти е готов проектът за обновяване, реконструкция и архитектурно оформление на централния градски площад в Момчилград . След окончателното му довършване, общината ще кандидатства с него за финансиране. Проектът цели запазване на основната функция пространството като център на града, средище за осъществяване на различни културни и социални събития и..

публикувано на 31.03.21 в 18:26

Златен медал за Рухан Расим

Борецът Рухан Расим от клуб „Крепост”-Стремци отново се окичи със златен медал. Това стана на международния турнир за мъже и жени до 23 години „Петко Сираков – Иван Илиев“. Надпреварата се проведе в зала „Диана“, а в трите дни за призовите места спориха борци от 10 страни .  Над 200 състезатели от изявени в свободната борба школи се събраха в..

публикувано на 31.03.21 в 14:13

Родопското село Момчиловци заспа зимен сън

"По-скоро е зима, отколкото пролет. И в момента Момчиловци няма гости от страната"  каза Сийка Суркова, кмет на смолянското село. Животът на хората в село Момчиловци замря, къщите за гости затвориха врати. "Тази сутрин снегът ни е около 30 сантиметра" информира кметицата и допълни, че животът на хората в родопското село коренно се е променил с..

публикувано на 24.03.21 в 16:24