Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Струпването на полиция не беше реципрочно

Пламен Даракчиев: Премиерът Борисов е отговорен за ескалацията на протеста


Журналистът Пламен Даракчиев, познат на кърджалийци от зората на демокрацита като един от първите изявени противници на комунистическия режим, днес е участник в протестите в София.Той смята, че премиерът носи отговорността за ескалацията на събитията снощи на площад "Независимост". Чуйте неговия коментар в звуковия файл:
Пламен Даракчиев: Тези протести ми напомнят за 1997 година, макар че сезонът беше друг, икономическата обстановка беше друга. Напомнят ми с гнева на хората, който все повече се засилва, защото правителствот ос еправи, че не забелязва протестите.
От това, което видях снощи, има едно нещо, което е определящо: някой носи отговорност за случващото се, включително и за неорганизираните и спонтанни действия, и този някой е премиерът Борисов. Не биха могли да поемат някаква отговорност съорганизаторите или отделни хора. Ако оставката закъснее още, нещата могат да се усложнят.
Големите струпвания на полиция и жандармерия е силен дразнител. Снощи нямаше реципрочност. Доколкото разбрахме, около 8000 полицаи и жандармеристи са били командировани от страната. Ще дам пример: Тази сутрин в 3 часа лагерът на Орлов мост беше разтурен. Той беше обкръжен от полиция с основно ядро т.нар. Специален отряд за борба с тероризма, плюс жандармерия. Близо 100 специализирани полицаи бяха изправени срещу 40 жени и мъже с голи ръце.
Едва ли страхът ще е определящ за продължаване на протестите, по-скоро ще е определящ гневът.
Нямаме нужда от цар-премиер, нито от генерал-премиер, нито от командир-премиер. Имаме нужда от ясно разделение на функциите на трите власти, имаме нужда от правителство, ясно разграничено от законодателната власт. Алтернативата на управляващата партия е на протеста. Виждам сериозен потенциял от млади хора, които утре ще влязат във властта и ще управляват по съвсем, съвсем друг начин. Не казвам, че ще бъдат идеални, но имаме нужда от хора знаещи, решителни иотговорни и най-важното, да имат морал и лице да застанат пред гражданите, дори когато гражданите са гневни. Защото, виждаме, че сегашните не смеят да се покажат.
Вижте още

СЕМ гласува единодушно проектобюджета на БНР за 2021 година

Единодушно с пет гласа "за" членовете на Съвета за електронни медии одобриха проектобюджета на Българското национално радио за 2021-ва година, който е в размер на малко над 57 милиона лева. Сумата е с близо 10 милиона повече в сравнение с бюджета на общественото радио за 2020-а година. Основен акцент в проекта е залагане на 10-процентно увеличение на..

публикувано на 15.09.20 в 17:32

Никола Чанев: Има известно влошаване на епидемичната обстановка в областта

За последното денонощие в страната са установени 122 нови случая на коронавирусна инфекция, като в Кърджали има 1 регистриран , но вчера бе съобщено за рекорден  брой от 20 души. Областният кризисен щаб проведе редовното си заседание, където Никола Чанев коментира епидемичната обстановка в областта, чуйте го в звуковия файл: Областният..

публикувано на 10.09.20 в 18:35

Парламентът гласува отпускането на четири държавни парични награди

Депутатите гласуваха със 111 гласа "за" пожизнени парични възнаграждения за особени заслуги към държавата и цялостен принос на илюзиониста  Антраник Шаварш Арабаджиян - Астор, писателя Димитър Коруджиев , поета Ивайло Балабанов и композитора Янко Миладинов. Възнагражденията  са в размер на 700 лв. месечно . С кворум от 127 депутати парламентът започна..

публикувано на 10.09.20 в 11:36
град Неделино

Неделино обяви бедствено положение

Общ ина Неделино обяви бедствено положение заради безводие. От 3 септември до днес родопския град беше на воден режим, но запасите в кладенците са привършили.  Възрастните хора от общината не помнят такова засушаване от дълги години. Река Неделинска в горното си течение е пресъхнала, а там се намират и питейните кладенци на Неделино. От общинското..

публикувано на 08.09.20 в 17:45
Паметник на Капитан Петко войвода в с. Аврен

В Деня на Съединението в Аврен откриха паметник на Капитан Петко войвода

В село Аврен, само на около 68 километра от родното село на Капитан Петко войвода, се откри негова паметна плоча. Тя е дарение от академик Наско Гелимачев, който е направил музей и паметник на войводата в родното му село Доган Хисар в Гърция, заедно с близо 200 дарители.  „По мое желание и инициативния комитет от село Аврен издигнахме паметник на..

публикувано на 06.09.20 в 19:19

"Берое" победи в турнира, организиран от Футболен клуб "Кърджали"

На обновеното игрище в квартал "Веселчане" се проведе турнирът по футбол за деца, родени през 2011 година "Кърджали къп". Той бе организиран от Футболен клуб "Кърджали" и в него участваха 5 отбора, сред които елитните "Берое" - Стара Загора и "Национал" - София. Гостите вдигнаха нивото и доминираха във всички двубои. Неслучайно те се наредиха на..

публикувано на 03.09.20 в 14:06

МВР: 126 задържани, 62 от тях - с криминални прояви, и 80 ранени полицаи

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски даде в НС отчет на действията на полицията  през вчерашния ден на протести . Той заяви: "Още от ранните часове на сутринта е започнало събиране на хора, които са се установили в района на сградата на Народно събрание. След 9 часа обособилото се множество е започнало да проявява агресия спрямо..

публикувано на 03.09.20 в 13:36