Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Струпването на полиция не беше реципрочно

Пламен Даракчиев: Премиерът Борисов е отговорен за ескалацията на протеста


Журналистът Пламен Даракчиев, познат на кърджалийци от зората на демокрацита като един от първите изявени противници на комунистическия режим, днес е участник в протестите в София.Той смята, че премиерът носи отговорността за ескалацията на събитията снощи на площад "Независимост". Чуйте неговия коментар в звуковия файл:
Пламен Даракчиев: Тези протести ми напомнят за 1997 година, макар че сезонът беше друг, икономическата обстановка беше друга. Напомнят ми с гнева на хората, който все повече се засилва, защото правителствот ос еправи, че не забелязва протестите.
От това, което видях снощи, има едно нещо, което е определящо: някой носи отговорност за случващото се, включително и за неорганизираните и спонтанни действия, и този някой е премиерът Борисов. Не биха могли да поемат някаква отговорност съорганизаторите или отделни хора. Ако оставката закъснее още, нещата могат да се усложнят.
Големите струпвания на полиция и жандармерия е силен дразнител. Снощи нямаше реципрочност. Доколкото разбрахме, около 8000 полицаи и жандармеристи са били командировани от страната. Ще дам пример: Тази сутрин в 3 часа лагерът на Орлов мост беше разтурен. Той беше обкръжен от полиция с основно ядро т.нар. Специален отряд за борба с тероризма, плюс жандармерия. Близо 100 специализирани полицаи бяха изправени срещу 40 жени и мъже с голи ръце.
Едва ли страхът ще е определящ за продължаване на протестите, по-скоро ще е определящ гневът.
Нямаме нужда от цар-премиер, нито от генерал-премиер, нито от командир-премиер. Имаме нужда от ясно разделение на функциите на трите власти, имаме нужда от правителство, ясно разграничено от законодателната власт. Алтернативата на управляващата партия е на протеста. Виждам сериозен потенциял от млади хора, които утре ще влязат във властта и ще управляват по съвсем, съвсем друг начин. Не казвам, че ще бъдат идеални, но имаме нужда от хора знаещи, решителни иотговорни и най-важното, да имат морал и лице да застанат пред гражданите, дори когато гражданите са гневни. Защото, виждаме, че сегашните не смеят да се покажат.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Даниела Павлова

Кърджали е домакин на престижно състезание по английски език

Повече от 800 ученици от цялата страна идват в Кърджали за най-престижното състезание по английски език, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Това е седмо издание. В него участват възпитаници на училища и езикови школи и центрове, които са на възраст между 8 и 18 години. Състезанието протича на три етапа. Първият е..

публикувано на 15.03.24 в 14:44

Отец Гарена за патриарх Неофит: Това е последният мохикан на добротата

Отец Петър Гарена реагира емоционално на вестта за смъртта на патриарх Неофит. Отец Гарена има лични спомени от студентските си години в Богословския факултет с духовния баща на българския народ. Според кърджалийския свещеник починалият патриарх е последният мохикан на добротата.  През сълзи той, отец Петър каза:  "Това е последният мохикан на..

публикувано на 14.03.24 в 16:07

Отец Ангел: Патриарх Неофит бе смирен и мъдър духовник

"Патриарх Неофит бе смирен и мъдър духовник. Ще го запомня като един достоен пример за всички вярващи християни", каза отец Ангел, служещ в църквата "Св. Успение Богородично" в кв. "Гледка" в Кърджали.  На въпрос, какъв трябва да бъде новият патриарх на България, отец Ангел отговори: "Новият патриарх трябва да продължи достойно делото на Негово..

публикувано на 14.03.24 в 15:44

Отец Николай Величков призова хората да се помолят за душата на патриарх Неофит

Отец Николай от храма "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали посрещна с мъка новината за кончината на патриарх Неофит. Той  призова хората да се помолят за душата му.  " Бог да прости и да всели във Вселената на праведните в Царството небесно нашият ангел светейшен българският патриарх Неофит! Загубихме светла личност, миротворец, блажен човек, надарен..

публикувано на 14.03.24 в 15:30

Турски митничари откриха мигранти увити във фолио на влизане в България

 Турски митничари откриха мигранти увити във фолио на влизане в България.  Нелегалните мигранти, които се опитват да преминат през турско-българската граница, се покриват с алуминиево фолио, за да не може рентгеновият апарат да засече телесната им температура, съобщават турските медии. Последният случай е бил засечен на граничния пункт..

публикувано на 14.03.24 в 11:40

Кърджали е домакин на Националния кръг на престижно международно състезание по английски език

За първи път Кърджали ще бъде домакин на Националния кръг на престижно международно състезание по английски език. То ще се проведе на 15 и 16 март и ще е под патронажа на кмета на общината Ерол Мюмюн. Организатори са Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, Езикова гимназия „Христо Ботев“ и Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“.  Откриването..

публикувано на 14.03.24 в 10:41

Назначиха директори на 6 училища в Хасково след конкурси

Избрани са директори на 6 училища в Област Хасково след конкурси, съобщава БТА. Процедурите са били обявени на 11 януари за общо девет учебни заведения.  Кандидатите са минали през два етапа - писмен изпит, както и решаване на тест, събеседване с решаване на казуси и защита на концепция за управление. Повечето от спечелилите са заемали и..

публикувано на 11.03.24 в 17:28