Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България е единствената страна, която не извърши декомунизация

Проф. Евелина Келбечева: Българското общество не се справи с оценката на комунистическия режим

Проф. Евелина Келбечева
Снимка: Валентина Иванова БНР Кърджали

76 години след 9 септември 1944 година дали се отдалечихме достатъчно във времето, за да направим една обективна оценка на събитията, свързани с тази дата и последващия съдбовен за България период? Валентина Иванова потърси отговор при историка проф. Евелина Келбечева, известна като последователен радетел за изучаването на комунистическия режим и включването му в учебниците на българските училища. Многогодишната й битка темата да влезе в учебните програми завърши с частичен успех, за който също говори в звуковия файл:
Проф. Евелина Келбечева: Това, което започва в България на 9 септември 1944 година, сменя цялата матрица на българското общество и на българската история. Между 1944 и 1989 година имаше ескалация на всички митологии, които представят 9 септември не като един военен преврат и окупация на България от Червената армия, а като начало на антифашистко всенародно въоръжено въстание. Нито една дума от тези определения не отговаря на историческата реалност.
Ако говорим за ревизия на историческата реалност през тези последни 30 години, мога категорично да кажа, че българското общество не успя да се справи с разбирането на най-новата си история, с това какво представлява комунизмът и неговите метастази в сегашното ни време.
България е единствената страна, в която няма декомунизация. Декомунизацията включва няколко процеса. Първият, справедливост на прехода, не се коментира. В България се той се изрази почти само в реституционните закони и един половинчат закон като Законът "Панев", срещу който имаше огромни съпротиви, а той не наруши никакви права на никакви функционери. Второто, което е още актуално, е лустрация, която би могла все още да се направи спрямо функциониращи в публичното пространство и на високи позиции агенти на Държавна сигурност от висок ранг. Това е един от въпросите, които трябва много сериозно да бъдат поставени на дневен ред в момента, в който има възможност да се предоговори договора с гражданите от едни нови правителства.
Дългогодишната ни битка за изучаване на комунистическия режим приключи с частичен успех. Накрая все пак МОН промени програмата. Вече нямаме учебник, който да не пише, да не оценява комунизма като престъпен режим. Това е най-големият пробив в начина , по който да се изучава историята. След започна битката с издателствата, които трябваше да променят текстовете, неотговарящи на новата програма. Но две важни неща не бяха включени заради наши колеги от Софийски университет. Не беше приет терминът "съветска окупация" и не влезе желанието на Тодор Живков България да стане 16-та съветска република, за което той прави два пъти предложения - през 1963 и прецз 1973 г.

Вижте още

Местни производители на риба: Яз. "Кърджали" се източва неправомерно, което е убийствено за рибата и хайвера

Представители на местния бизнес са обезпокоени от драстично ниското ниво на язовир "Кърджали". Твърдят, че от няколко дни язовирът се източва по необясними за тях причини. Безводието създава тревоги на производителите на риба и рибни продукти. Днес в изнесеното студио на Радио Кърджали, което бе на яз. Кърджали репортерът Галина Стефанова разговаря..

публикувано на 14.06.21 в 16:03

Коронавирусът в България - овладян, но не и обезвреден

Третата вълна на пандемията от коронавирус в България е овладяна и си отива според здравните власти. И днес процентът на заразени е нисък - положителни са 1.3 на сто от общия брой направени тестове. Няма нови случаи в девет области, включително и Кърджали. Отчита се спад на новозаразените и спад на смъртността, расте и броят на ваксинираните. Можем..

публикувано на 31.05.21 в 18:25

Пепа Петрова: Образованието и културата на един народ поддържат силата му

24 май е празник на българската идентичност, на националния дух и съзнание, където и да се намира човек по света. Нашите сънародници в чужбина знаят това най-добре и може би затова с плам, вдъхновение и самоотверженост българските неделни училища по света работят, за да запалят и запазят искрата на българщината и в децата. Едно от тези училища е..

публикувано на 24.05.21 в 17:53

Кремена Георгиева: Неделните училища в чужбина са малки храмове на българщината

Казват, че Родината е навсякъде, където се съхраняват историческата памет на един народ, на неговите личности и герои. Българските училища в чужбина са онези стотици малки Българии, които съхраняват и предават народната памет и самосъзнание на бъдещите поколения. Така е и в британската столица Лондон, където, в училище Звънче като учител работи..

публикувано на 24.05.21 в 17:22

Над 40 хиляди ученици в 376 неделни училища извън България честват 24 май

Над 40 хиляди ученици, които учат в общо 376 неделни училища извън  България и в двете държавни училища - в Прага и Братислава, празнуват 24 май. Заради пандемията от коронавирус честванията на повечето места не са присъствени, но навсякъде са насители с изключителна емоция заради връзката с България. Когато родолюбието не е формално, не е..

публикувано на 24.05.21 в 17:00

Абитуриентката Ивелина Филипова: Балът не е толкова суета, колкото емоция

В края на май, както е обичайно, идват абитуриентските балове . Пространството на паметника на Васил Левски в Кърджали се изпълва о т млади хора, облечени с най-хубавите си дрехи, с усмивки и цветя в ръце. Преди това обаче са матурите . Какви са вълненията на зрелостниците, успяха ли да се зарадват, че завършват и притесняват ли ги пандемичните..

обновено на 19.05.21 в 18:36
Валентина Михайловская и д-р Олга Михайловская - на гости в

Преживялата ВСВ Валентина Михайловская: Никога повече война!

Да пиеш вода от локва, пълна с кръв, да не бива да пазиш с тяло децата си от бомбите, за да не умреш преди тях и да ги оставиш на произвола на съдбата, бебето в люлката да спаси всички обитатели на къщата, без дори да подозира. Това са само част от спомените, които пази дълбоко в съзнанието си Валентина Михайловска, една руска жена, преживяла ужаса..

публикувано на 16.05.21 в 17:01