Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България е единствената страна, която не извърши декомунизация

Проф. Евелина Келбечева: Българското общество не се справи с оценката на комунистическия режим

Проф. Евелина Келбечева
Снимка: Валентина Иванова БНР Кърджали

76 години след 9 септември 1944 година дали се отдалечихме достатъчно във времето, за да направим една обективна оценка на събитията, свързани с тази дата и последващия съдбовен за България период? Валентина Иванова потърси отговор при историка проф. Евелина Келбечева, известна като последователен радетел за изучаването на комунистическия режим и включването му в учебниците на българските училища. Многогодишната й битка темата да влезе в учебните програми завърши с частичен успех, за който също говори в звуковия файл:
Проф. Евелина Келбечева: Това, което започва в България на 9 септември 1944 година, сменя цялата матрица на българското общество и на българската история. Между 1944 и 1989 година имаше ескалация на всички митологии, които представят 9 септември не като един военен преврат и окупация на България от Червената армия, а като начало на антифашистко всенародно въоръжено въстание. Нито една дума от тези определения не отговаря на историческата реалност.
Ако говорим за ревизия на историческата реалност през тези последни 30 години, мога категорично да кажа, че българското общество не успя да се справи с разбирането на най-новата си история, с това какво представлява комунизмът и неговите метастази в сегашното ни време.
България е единствената страна, в която няма декомунизация. Декомунизацията включва няколко процеса. Първият, справедливост на прехода, не се коментира. В България се той се изрази почти само в реституционните закони и един половинчат закон като Законът "Панев", срещу който имаше огромни съпротиви, а той не наруши никакви права на никакви функционери. Второто, което е още актуално, е лустрация, която би могла все още да се направи спрямо функциониращи в публичното пространство и на високи позиции агенти на Държавна сигурност от висок ранг. Това е един от въпросите, които трябва много сериозно да бъдат поставени на дневен ред в момента, в който има възможност да се предоговори договора с гражданите от едни нови правителства.
Дългогодишната ни битка за изучаване на комунистическия режим приключи с частичен успех. Накрая все пак МОН промени програмата. Вече нямаме учебник, който да не пише, да не оценява комунизма като престъпен режим. Това е най-големият пробив в начина , по който да се изучава историята. След започна битката с издателствата, които трябваше да променят текстовете, неотговарящи на новата програма. Но две важни неща не бяха включени заради наши колеги от Софийски университет. Не беше приет терминът "съветска окупация" и не влезе желанието на Тодор Живков България да стане 16-та съветска република, за което той прави два пъти предложения - през 1963 и прецз 1973 г.

Вижте още

Показват завръщането на дивата природа на Стария континент

Грандиозното завръщане на дивата природа в Източните Родопи оживява н а телевизионните екрани на NAT GEO WILD по целия свят. Зрителите в България ще могат да гледат премиерата на епизода “Завръщането на лешоядите” тази събота , 19-и септември от 19 часа. Филмът е част от документалната поредица “Europe's New Wild”..

публикувано на 18.09.20 в 12:25

ЕГ "Христо Ботев" в Кърджали ще посрещне около 850 ученици

Утре, 15 септември е първият учебен ден за новата 2020/2021 година. Знаем, всяко училище трябваше през лятото да се подготви, съгласно насоките, определени от Министерствата на образованието и на здравеопазването, така, че и ученици, и учители да се чувстват спокойни да провеждат учебните занятия присъствено под знака на ковид. Едно от най-големите..

публикувано на 14.09.20 в 14:56

Маргарита Тодорова: Намерихме решение за еднопосочно придвижване на децата по коридорите

Има ли притеснения, свързани с новата учебна година и в едно от кърджалийските основни училища - Основно училище "Свети Климент Охридски". Както вече знаем, тя започва присъствено. Министерството на образованието и науката съвместно с Министерството на здравеопазването изработиха насоки за работа на учебните заведения. Част от тях..

публикувано на 10.09.20 в 10:47
Фрагмент от „Съединена България“, литография от Николай Павлович.

Помним ли историческите уроци от Съединението?

След Б ерлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия . Останалото под османска власт българско население се стреми към обединение с освободените българи. Така през 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет , който трябва да осъществи съединяването на Княжеството с Източна..

публикувано на 05.09.20 в 11:53

Природолюбители ще отбележат Международния ден на лешоядите

И тази година в Маджарово природолюбители и хора с екомислене ще отбележат Международния ден на лешоядите. Традиционно, той се чества всяка първа събота на септември и цели да повиши информираността и ангажираността на обществеността в опазването на тези птици. Леш фестът се организира от фондация "По-диви Родопи" и Българското дружество за..

публикувано на 04.09.20 в 15:46

Димитър Димов: Властта се окопава, очаквам интересен политически сезон към края на септември

Бих разделил протеста на две части - това, което се случва след 9-10 вечерта, малко или много се използва от различни групи в обществото, каза за избилото напрежение и арести на 56-ия протест под надслов "Велико народно въстание" политологът от Кърджали Димитър Димов. Автентичният протест за мен е през деня, когато тези, които наистина..

публикувано на 03.09.20 в 16:01

Проф. Евгений Дайнов: София вече не е територия на ГЕРБ

Вчера се случи това, което в София съм го виждал през 90-а и 97-а година, каза политологът проф. Евгений Дайнов за вчерашния 56-и протест под надслов "Велико Народно въстание". Според него случилото се е революция и София вече не е територия на ГЕРБ, а депутатите са вече на вражеска територия. Полицията лъже, за броя на ранените полицаи,..

публикувано на 03.09.20 в 14:53