Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Никола Чанев: Има известно влошаване на епидемичната обстановка в областта


За последното денонощие в страната са установени 122 нови случая на коронавирусна инфекция, като в Кърджали има 1 регистриран, но вчера бе съобщено за рекорден  брой от 20 души. Областният кризисен щаб проведе редовното си заседание, където Никола Чанев коментира епидемичната обстановка в областта, чуйте го в звуковия файл:

Областният управител Никола Чанев: Голямо безспокойство у нашите съграждани предизвика съобщения брой заразени вчера - 20. Трябва да кажем, че те са резултат от няколко причини. 5 граждани на Гърция са си направили PCR-тест, за да могат да се приберат в страната си, защото такива са изискванията. Още 6-7 проби са от предишните почивни дни и данните са въведени по-късно в Единния информационен портал. Но реално установените 10 случая никак не са малко. Днес има само 1 нов регистриран. Внимателно наблюдаваме ситуацията и при нужда сме готови да действаме. Има известно влошаване на епидемичната обстановка в сравнение с предходните седмици. имахме едва 2-3 случая на настанени в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски", към днешна дата са 10. Всички те са над 50-годишна възраст и са в задоволително състояние. Няма хора на интензивно лечение. 40 се лекуват в домашни условия без симптоматика или с леки симптоми. 93 са карантинирани.
Ситуацията пред Паспортна служба е тревожна. Забелязва се масово струпване на хора, които не спазват никакви противоепидемични правила. Призовавам ги, въпреки че са навън, да ползват лични предпазни средства и дистанция.

Вижте още

Тестването срещу Ковид-19 задължително в Гърция

Властите в Гърция масово тестват населението, за да се установят реалните нива на разпространение на вируса. Гръцки острови привличат туристи с ваксиниране на всички жители.  Пандемията показва тенденция на ограничено влияние, съобщават здравните власти в южната ни съседка. Гърция получи днес поредната пратка от 2,5 милиона теста за Covid-19. От..

публикувано на 16.04.21 в 16:34

Благоустрояват централния парк на Джебел

Продължава благоустрояването на централния парк в Джебел. Новите дейности са заложени по проект, който бе подписан днес от кмета Неджми Али с Държавен фонд „Земеделие“ и местната инициативна група „Ардино-Джебел“. „Проектът включва обновяване на зелени площи, паркова алейна мрежа, изграждане на детска площадка, спортна площадка на открито,..

публикувано на 16.04.21 в 15:34

Ботевци участваха виртуално в сесия на Европейския парламент

Ученици от Езиковата гимназия "Христо Ботев" в Кърджалии участваха в онлайн заседание на парламента в Страсбург, заедно с 1300 ученици от 102 училища от 24 страни. Виртуалното присъствие е за младшите посланици на "Ботев" и за тяхната активната и съдържателна дейност, за заявената им устойчива гражданска позиция  през учебната 2019-2020 г. , съобщиха..

публикувано на 16.04.21 в 15:31
Ардино

Стартира обновяването на градския парк в Ардино

В Ардино започна обновяването на градския парк по проект „Обновяване на парк за широко обществено ползване в град Ардино”. Началото на строителните дейности даде кметът Изет Шабан . Проектът предвижда промяна на старите и изграждане на нови алеи, полагане на настилка от нови тротоарни плочи, оформяне на цветни площи с градински бордюри, разширяване и..

публикувано на 01.04.21 в 17:45

Предвижда се нова визия за централната част на Момчилград

Почти е готов проектът за обновяване, реконструкция и архитектурно оформление на централния градски площад в Момчилград . След окончателното му довършване, общината ще кандидатства с него за финансиране. Проектът цели запазване на основната функция пространството като център на града, средище за осъществяване на различни културни и социални събития и..

публикувано на 31.03.21 в 18:26

Златен медал за Рухан Расим

Борецът Рухан Расим от клуб „Крепост”-Стремци отново се окичи със златен медал. Това стана на международния турнир за мъже и жени до 23 години „Петко Сираков – Иван Илиев“. Надпреварата се проведе в зала „Диана“, а в трите дни за призовите места спориха борци от 10 страни .  Над 200 състезатели от изявени в свободната борба школи се събраха в..

публикувано на 31.03.21 в 14:13

Родопското село Момчиловци заспа зимен сън

"По-скоро е зима, отколкото пролет. И в момента Момчиловци няма гости от страната"  каза Сийка Суркова, кмет на смолянското село. Животът на хората в село Момчиловци замря, къщите за гости затвориха врати. "Тази сутрин снегът ни е около 30 сантиметра" информира кметицата и допълни, че животът на хората в родопското село коренно се е променил с..

публикувано на 24.03.21 в 16:24