Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 14 хил. ученици ще прекрачат прага на училищата в област Кърджали

Гроздан Колев, РУО: Училищата имат готовност да посрещнат учениците, спазвайки мерките срещу Covid-19Училищата в област Кърджали са заявили готовност да започнат новата учебна година със спазване на противоепидемичните мерки срещу COVID-19. Всяко училище е изготвило план за действие, който е съобразен с насоките, дадени от Министерството на образованието, съвместно с Министерството на здравеопазването. Това съобщи Гроздан Колев, началник на Регионалното управление по образованието ( РУО) Кърджали в интервю за Радио Кърджали.

Над 14 000 ученици ще прекрачат прага на училищата в област Кърджали на 15 септември, като първокласниците ще са около 1000. За последните 10 години, учениците запазват броят си, констатира Гроздан Колев.

За мерките и насоките  заради Covid-19, Гроздан Колев коментира:

Не е задължително училищата да разполагат с отделна стая за изолация в която да настаняват ученик или учител, когато са налични симптоми на коронавирус. При добро време това може да стане и навън, в двора на учебното заведение. Изразът "стая за изолация" звучи стресиращо, както за децата, така и за родителите, но идеята е докато чака детето или учителят лекарска помощ, те да бъдат в една по-спокойна среда.

Когато се установи заразен с коронавирус ученик, паралелката ще работи дистанционно. Мярката се налага, за да се ограничи разпространението на заразата в училище.

100% от училищата в областта имат готовност да преминат в дистанционна форма на обучение, в случай, че се наложи. Опитът с дистанционното обучение ни дава възможност вече да няма неучебни дни заради грипни епидемии или в ситуации на липса на отопление. През периода март-юни 2020 година в дистанционна форма на обучение са обхванати всички училища в област Кърджали.

Регионалната здравна инспекция ще бъде контролиращият орган в училищата, относно спазване на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса. Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването изработиха насоки за дейността на училищата под знака на ковид, а ръководствата на училищата изработиха по тях план за действие. 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.
Вижте още

д-р Юлиян Петров: Образователните институции са подготвени да посрещнат учениците

В навечерието на учебната година, усещайки еуфорията на родителите към първия учебен ден успяхме да формираме в обществото, че българското училище ще бъде възможно най- безопасната среда за проповядване на религията образование. Това заяви председателят на СО "Подкрепа" д-р Юлиян Петров на приемна в Кърджали, организирана от..

публикувано на 21.09.20 в 06:58

Дизайнерът Фатих Осман: Посланието, което изпраща модният подиум през 2020 е смелост

Модата се върти, вкусовете се променят, желанията отминават, но стремежът към себеизразяване е перманентен и налага абсолютната адаптация към промените.През последните месеци световната модна сцена смени курса си на плаване, заради финансовата необходимост да се спаси от потъване, като модата през 2020 е олицетворение на..

публикувано на 21.09.20 в 06:43
Стария Златоград

Откриват „Делювите празници“ в Златоград

В Златоград откриват „Делюви празници“ с различни събития. В първия празничен ден – 18 септември ще се открие тематична изложба „Тракийски царе“ на автора Николай Русев в „Сивриева зала“ в стария град. На 19 септември, събота жителите и гостите на Златоград ще се забавляват на открито, на мегдана в стария Златоград с концерт на Деси..

публикувано на 18.09.20 в 08:25
БЧК

БЧК се включва в националната кампания „Да изчистим България заедно“

Месец септември беше обявен като месец на първата долекарска помощ по безопасността на движението по пътищата. Съответно младите доброволци на БЧК, главно от областния град успяха да се включат във вече 10-тина инициативи разказа Жана Чакърова - директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК в Кърджали. Най-интересното от тях беше..

публикувано на 16.09.20 в 08:28

279 помощи за първолаци са отпуснати в Кърджали

279 помощи на първокласници са отпуснати в Кърджали към 9 септември. Това съобщи Цветомир Хаджиев, директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане". Помощта се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца на семейства, които са записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в..

публикувано на 16.09.20 в 06:00

Диана Димитрова: По-добре нулева година, отколкото нахвърлена информация, която децата не асимилират

"Не" на маските и изолаторите в училище. За това призовават родители, които излязоха на протест в някой градове у нас. Родителите настояват сами да решават дали децата им да носят маски в училище. Родителите се притесняват, че мерките срещу коронавируса ще нанесат психически травми върху децата разказва Диана Димитрова, млада..

публикувано на 16.09.20 в 06:00
Кутелската група

Кутелската група - фолклорната емблема на селото

В Родопите има много селища прочути със своите фолклорни творци и таланти, оставили своята диря във фолклорното изкуство, като Широка лъка, Гела, Момчиловци. Към тези села може да добавим и село Кутела.  Кутела е родно място на прочутия родопски певец Веселин Джигов, който много хора го познават, като солист на „Виевска фолк група“ . В продължение на..

публикувано на 12.09.20 в 14:50