Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Севджан Рамадан: Сбъднах една мечта

Севджан Рамадан
Снимка: Facebook/ Севджан Рамадан

„Севджан Рамадан с грамота за отличнопредставяне на Роженския събор“, „Севджан Рамадан покори Копривщица“, „Концерт на  музикална школа “Станимака“ и Севджан Рамадан в Асеновград“, това са малка част от заглавията на местната преса за младата народна певица Севджан Рамадан от Асеновград.

Нейният път в областта на фолклора започва през 2004 година в школата „Детска песен – Надежда Хвойнева“, с главен художествен ръководител Стойчо Каранлъков.

След това продължава да се занимава с народно пеене в СУ „Свети свети Кирил и Методий“ в Пловдив.

“Първата ми преподавателка в училището Вичка Николова, с нея започнвахме да концертираме. Дори ходихме в чужбина. След четири години в „Свети свети Кирил и Методий“, завърших училище със златен медал , с Кирил и Методиевска награда. След това реших да кандидатствам в Музикалната академия, това се случи през 2007 година, разказва Севджан Рамадан.

В Академията за танцово и изобразително изкуство в Пловдив Севджан се запознава с проф. д-р Светла Станилова.

„Благодарна съм на всички преподаватели от Музикалната академия, но за мен специално място ще има преподавателят ми по народно пеене професор Станилова. Много ми помогна за постановка, орнаментика, стилово изпълнение на изпита, разказва народната певица Севджан Рамадан.

Младата певица си спомня детството, когато е ходила при дядо си баба си в село Три могили, където често пеели с дядо си турски песни. Асеновградчанката изпълнява и турски фолклор. Чувства и двата стила близки до сърцето си, но казва, че с чувства родопчанка.

След Музикалната академия Севджан Рамадан става преподавател в първомайското село Искра, където трупа трудов опит и увереност в продължение на четири години за бъдещото създаване на собствена  музикална школа. Тази нейна мечта се реализира в края на 2012, началото на 2013 година, когато в читалище „Родолюбие“ в Асеновград създава музикална школа „Станимака“. Школата стартира с три деца. До днес през школата са преминали над 120 деца. Изнасят самостоятелни концерти пред асеновградска публика и не само. Участват в благотворителни концерти. Децата от школата участват успешно в много национални конкурси, а някои от тях са тръгнали професионално да се занимават с български фолклор.

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56

Хотелите в Златоград са резервирани преди година за празника на чевермето

Под звуците на каба кайда в Златоград ще въртят чевермета и ще демонстрират как се приготвя качамак. Празникът на чевермето ще се състои на 10, 11 и 12 май. Очакват се хиляди гости, а хотелите и местата за настаняване са резервирани още от миналата година. Цената за килограм агнешко чеверме още не е определена, но търговците работят без..

публикувано на 16.04.24 в 14:21