Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Весела Фламбурари: Хобитите обичат доброто похапване, и да си поспиват, но спасяват Средната земя заради приятелствотоНа 22 септември, не чак толкова отдавна, почитателите на Толкин отбелязаха рождените дни на Билбо Бегинс и неговия племенник Фродо. Според историята на Средната земя двамата хобити от епичното фентъзи са родени на една и съща дата, но с цели 78 години разлика. Така 22 септември се смята за ден на хобита. А това, което прави един хобит независим, е да е добър по душа и в трудна ситуация да прави това, което знае, че трябва. Не само с тази добродетел в изненадващо силния си характер могат да се похвалят толкиновите герои. Въпреки че обичат семейния уют, да пият безгрижно бира и да употребяват смело пушилист, те се отправят на дълго приключение, което ще реши съдбата на Средната земя. В днешно време, в което добродетелите съвсем не са на мода, културологът Весела Фламбурари разказва за позитивните черти на малките симпатични герои. А една от тях и основна, е приятелството.

Така героите, малки на ръст, израстват пред очите ни, носейки щита на задругата и на смелите си сърца.
Какво още могат да научат децата от малките хобити, които ни показват своята саможертвеност, има ли библейски мотиви във фентъзи епоса и дали пък не са обитавали хобити нашата планета. Радка Петкова разговаря с културолога и автор на детско фентъзи Весела Фламбурари.

Галерия

Вижте още

Румяна Профирова: Няма смисъл да отричаме онлайн обучението щом е най-добрата форма да опазим здравето си

Почти половината от родителите - 47 на сто, се обявяват изцяло за присъствено, а 22% за онлайн обучение на всички ученици поради Covid кризата. Това показва онлайн допитване сред над 20 000 български родители от цялата страна показва, направено от Асоциация „Родители“ и Института за изследвания в образованието. Най-много..

публикувано на 19.11.20 в 11:25

Бирджан Алимола: Студент по време на пандемия

Всяка година началото на академичната година при студените е повод за вълнение за преподаватели и студенти, но и най-вече за тези, които за първи път прекрачват прага на висшите училища. През 2020 г. нещата стоят по-различно от всякога, като българските студенти, у нас и в чужбина, са изправени пред множество неизвестни, породени от..

публикувано на 19.11.20 в 06:00

Коронавирус: Тост за отложената сватба

Тъй като двойките в световен мащаб са изправени пред пандемията COVID-19, предприемането на правилните действия и навигирането в този непрекъснато развиващ се сценарий се оказва предизвикателство за мнозина. След кратката пауза през пролетта сватбеният сезон се завърна в разгара си в цялата страна. Младоженците се съобразяват с..

публикувано на 19.11.20 в 06:00

Никола Чанев за желанието на Общината да повиши данъците: Пир по време на чума

Община Кърджали е насрочила обществено обсъждане за повишаване на местните данъци, алармира областният управител Никола Чанев. Според него във време на ковид криза е абсолютно неуместно общината да прибягва до повишаване на данъците на своите жители.  "Пир по време на чума" - така Никола Чанев обобщи желанието на Община Кърджали да повиши..

публикувано на 11.11.20 в 11:24

Стоян Варналиев даде живот на песни наследени от Вълкана Стоянова

Тракийският певец Стоян Варналиев използва дните на пандемията, за да твори и да записва нови песни. Изпълнителят, който на 19 ноември ще отбележи 52 житейски лета се е възползвал ползотворно от националната изолация и е успял да направи записи на пет тракийски песни. Това са: „Мама на Стоян думаше“; „Мишки скачат“; „В село се е ламя сторила“; „Яна..

публикувано на 07.11.20 в 17:30

Тайни тракийски светилища и църквата "Св. Дух" в Бенковски са дестинациите в "Накъде в неделя"

Тази неделя, малко след 7.00 часа  в "Накъде в неделя" - предаването за туризъм, хоби и свободно време ще пътешестваме заедно с Маргарита Мандраджиева - човекът на пулта и с музикалния редактор Ангел Чавдаров, който, както винаги ни е подбрал страхотни парчета, които да ни настроят на приключенска вълна.  Водеща на предаването е Илияна Типова. Тази..

публикувано на 06.11.20 в 16:00

До сега 7089 души от общо 7958 са получили хранителни пакети от БЧК

Независимо от трудната пандемична обстановка в която в момента живеем   и в която се налага всички с много търпение, отговорност и смирение да преминем, Българския червен кръст продължава да изпълнява ангажиментите си по Европейската хранителна програма за подпомагане на най-нуждаещите се лица – план 2019г. До този момент 6355 души от..

публикувано на 06.11.20 в 06:49