Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мажоретен състав "Фаворитки" в Кърджали стана на 40 години

Една вълнуваща история с много действащи лица започва в училище "Отец Паисий" в Кърджали преди 40 години по идея на младия тогава хореограф Димитър Кондиков. Ражда се мажоретната формация, наречена "Фаворитки", твърде необичайна за социалистическите времена. В началото инициаторът не е гледан с добро око, тъй като се е смятало, че налага западно влияние. Гражданите на Кърджали обаче посрещат изпълненията на момичетата с въодушевление. През тези 4 десетилетия успехите и наградите на мажоретния състав са безброй. Чуйте вълнуващия разказ на основателя Димитър Кондиков, който и до днес е основен двигател на състава, в звуковия файл:
Димитър Кондиков: Мажоретният състав "Фаворитки" е създаден през октомври 1980 година и един от първите в страната. В него участват над 60 деца от 7 до 17 години в две възрастови групи. Той е активен участник във всички значими тържества в Кърджали, областта и страната. През годините се превърна в емблема на града. Още с първата ни проава на 1 май 1981 година предизвика фурор сред гражданите на Кърджали. Те виждаха за първи път мажоретки, викаха "Браво!", ръкопляскаха, непрекъснато ги аплодираха. Тогавашната власт не харесваше това изкуство. Бях обвиняван, че пропагандирам западно влияние. Само топлото посрещане на гражданите и аплодисментите им ме спасиха от неприятности.
Още като студент в София, в хореографския институт ние пътувахме из Европа с ансамбъла  на Филип Кутев, в който участвах. Във Франция, в град Дижон за първи път видяхме мажоретки и много се впечатлихме. След завършване на института се завърнах в Кърджали и реших да направя такъв състав. Много ме подкрепи тогавашният директор на училище "Отец Паисий" Иван Стоилов. През октомври 1980 г. започнахме да набираме деца. Избрахме 30 и така тръгна.
Истинското възраждане на състава започна след 2000 година. Пристигаха покани от всички краища на България. Лично министърът на образованието ни покани да водим шествието на 24 май в София. през 2002 г. синдикатите ни поканиха да водиям шествието на 1 май. Започнаха да идват покани и от чужбина, от фестивали на танцовото изкуство. Така се стигна до участието ни в Италия през 2008 г., където от 20 състава спечелихме първо място. През 2010 г. участвахме в Александра, Гърция, през 2011 - в Римини, Италия. На фестивала в град Винчи, родното място на Леонардо да Винчи в Италия, също станахме първи. При голяма конкуренция завоювахме първа награда на международния фестивал в Париж, Франция, сред 64 състава. През 2019 г. участвахме в Сенж Крък, Хърватия. Тази година нещата се объркаха. Трябваше да пътуваме за Рим, Италия, но всичко се отложи.
Директорите на училище "Отец Паисий" Наталия Михалевска и Златко Атанасов са ни подкрепяли винаги, а също и община Кърджали в лицето на кмета Хасан Азис, за което им благодаря.
Вижте още

Наталия Михалевска: Благодаря на Кондикови, че запазиха ентусиазма си през годините

През октомври 2020 г. се навършват 40 години от създаването на мажоретния състав "Фаворитки" в Средно училище "Отец Паисий" в Кърджали. Основателят Димитър Кондиков среща одкрепа в директорите на училището: Иван Стоилов, Наталия Михалевска и Златко Атанасов. Чуйте какво си спомня Наталия Михалевска в разговор с Валентина Иванова: Наталия..

публикувано на 22.10.20 в 17:39

Адлен Шефкет, народен представител от ДПС: След изтичането на мандата Караянчева няма да се върне в Кърджали

След изтичането на мандата на това народно събрание Цвета Караянчева няма да има очи да се върне в Кърджали, прогнозира народната представителка от ДПС Адлен Шефкет. Тя коментира, че ДПС е следяло отблизо дейността на председателят на Народното събрание. Оставката на Цвета Караянчева е била поискана сега, защото са се натрупали много..

публикувано на 20.10.20 в 17:11

Колоритна изложба за Деня на Кърджали в Керимовата къща

Есенната изложба събира за пръв път след началото на пандемията кърджалийските художници в Керимовата къща. Поводът - празникът на Кърджали, 21 октомври. Часът е 18, но всеки може да дойде и по-късно, защото празникът н а изкуството продължава до вечерта. Цвят в деня на Кърджали ще добавят 20 майстори на четката, които се представят с 40..

публикувано на 20.10.20 в 13:12

Стела Тодорова: Имах късмет да работя със Стефана Василева, забележителен учен и ерудит

Наближава 21 октомври - Деня на Кърджали. Обикновено тогава се обявяват почетните граждани, но тази година няма да има наградени. Затова ви предлагам да си спомним за удостоения със званието през 2009 г. Това е Стефана Василева - една жена, която години наред обикаля надлъж и шир Източните Родопи като доброволен природозащитник. Спасява от унищожение..

обновено на 19.10.20 в 17:09

Пламен Даракчиев представя книгата си "ДНК на прехода" в Кърджали

Макар че от години живее в София, Пламен Даракчиев е добре познат в Кърджали, където е живял и работил като журналист в местни вестници и кореспондент в централния печат. Той е един от първите членове на неформални сдружения като „Подкрепа“, „Екогласност“ и Независимото дружество за защита правата на човека преди 10 ноември 1989 година. 30 години след..

публикувано на 19.10.20 в 11:45

Български екипажи са победители във всички класове на "Кърджали офроуд фест-2020"

10-тото юбилейно издание на Кърджали офроуд фест завърши успешно, макар и с по-малко участници, заради епидемията. Победители във всички категории станаха български пилоти. Директорът на състезанието Тодор Христов ще съобщи класирането в различните класове. Чуйте в звуковия файл интервюто на Валентина Иванова с Тодор Христов: Тодор Христов:..

публикувано на 19.10.20 в 09:59

Д-р Тодор Черкезов: Честит празник, колеги! Прекланям се пред вашия труд!

Днес Православната църква отбелязва деня на Свети Иван Рилски Чудотворец, обявен за покровител на България, а българските лекарите празнуват своя празник. С д-р Тодор Черкезов, директор на най-голямото лечебно заведение в област Кърджали, говорим за самочувствието на медиците, за връзката лекар-пациент и за предизвикателствата пред здравната система,..

публикувано на 19.10.20 в 08:43