Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Председателят на Регионалната колегия на БЛС съобщи и номинациите за "Лекар на годината"

Д-р Стоян Петков: Здравната система доказа, че е в състояние да се справи с много напрегнати ситуации

Снимка: БГНЕС"Кадровия проблем по отношение на лекарите у нас е сериозен и той не е от вчера. На фона на ковид обстановката той се задълбочава, тъй като до момента над 1500 медици се заразиха с коронавирус". Това каза в интервю за Радио Къурджали д-р Стоян Петков, председател на Регионалната колегия на БЛС в Кърджали. 

 "Сега сякаш се задълбочава покрай обстоятелството, че твърде много медицински кадри се заразиха и по една или друга причина излизат временно от системата. Около 1500 души медици са засегнати от заразата. Не е лесно да се работи в такава обстановка, но аз мисля, че българската здравна система вече доказа, че е в състояние да се справи с много напрегнати ситуации." 

Д-р Петков коментира също защитени ли са лекарите и има ли недостиг на лични предпазни средства: 

"Едва ли има някъде някой колега, който да няма необходимите средства за защита. Въпросът е да ги ползват, както трябва и безкомпромисно. Вярно е, че в началото имаше определен недостиг на предпазните средства, особено що се отнася до гащеризони, до шлемове и т.н., дори за маски по едно време имаше проблем, но така или иначе с течение на времето и бързата реакция на Щаба, струва ми се, че тези проблеми бяха своевременно решени. Не мисля, че сега има някъде недостиг, поне в това отношение." 

Според д-р Петков решението личните лекари да издават направление за PCR тест цели да се намали хаоса в здравната система. 
"Остоятелството, че личните лекари не можеха да издават такова направление водеше до излишно разкатаване на болните. 

Това мисля, че е добра идея, разбира се, при условие, че се изработят прецизни критерии въз основа на които да се издава такова направление. Струпването на пациенти пред кабинетите винаги носи рискове. Това не би трябвало да се случва, но при нас има една такава традиция хората да посещават личните лекари по всяко време. Предварителните контакти са за съжаление не много разпространено явление. Добре е предварително да се чуят с личния лекар и да се явят на място при взаимна уговорка. За жалост, много рядко се прави. Не бих казал, че ни липсва дисциплина и все пак в сравнение с първоначалния начин по който реагира обществото беше наистина приятно за окото човек да гледа как хората се отнасят толкова сериозно към мерките на Щаба, а те в началото бяха доста рестриктивни, а сега ми се струва, че има твърде голямо разхлабване в това отношение, особено по отношение на носенето на маски. Не бива да се случва това. те не са толкова сложни нещата, има две-три неща да изпълним – да носим маските, да спазваме тази дистанция и хигиената на ръцете." 

Ясни са вече номинациите за Лекар на годината в област Кърджали. Регионалната колегия на БЛС определи 5 номинации, от които една на национално ниво. По традиция на 19 октомври в Деня на българския лекар се връчват наградите на Българския лекарски съюз за принос в медицината. Д-р Стоян Петков съобщи номинираните лекари от областта: 

"Имаме една номинация на национално ниво, това е д-р Магдалена Маринова, началник на Инфекциозно отделение. Другите колеги са д-р Надежда Чаушева, пулмолог, д-р Жана Георгиева, общопрактикуващ лекар, д-р Паунка Георгиева, анестезиолог и един млад колега, д-р Гюлтекин Мустафа, който е специализант акушер-гинеколог". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Вижте още

Наталия Михалевска: Благодаря на Кондикови, че запазиха ентусиазма си през годините

През октомври 2020 г. се навършват 40 години от създаването на мажоретния състав "Фаворитки" в Средно училище "Отец Паисий" в Кърджали. Основателят Димитър Кондиков среща одкрепа в директорите на училището: Иван Стоилов, Наталия Михалевска и Златко Атанасов. Чуйте какво си спомня Наталия Михалевска в разговор с Валентина Иванова: Наталия..

публикувано на 22.10.20 в 17:39

Адлен Шефкет, народен представител от ДПС: След изтичането на мандата Караянчева няма да се върне в Кърджали

След изтичането на мандата на това народно събрание Цвета Караянчева няма да има очи да се върне в Кърджали, прогнозира народната представителка от ДПС Адлен Шефкет. Тя коментира, че ДПС е следяло отблизо дейността на председателят на Народното събрание. Оставката на Цвета Караянчева е била поискана сега, защото са се натрупали много..

публикувано на 20.10.20 в 17:11

Колоритна изложба за Деня на Кърджали в Керимовата къща

Есенната изложба събира за пръв път след началото на пандемията кърджалийските художници в Керимовата къща. Поводът - празникът на Кърджали, 21 октомври. Часът е 18, но всеки може да дойде и по-късно, защото празникът н а изкуството продължава до вечерта. Цвят в деня на Кърджали ще добавят 20 майстори на четката, които се представят с 40..

публикувано на 20.10.20 в 13:12

Стела Тодорова: Имах късмет да работя със Стефана Василева, забележителен учен и ерудит

Наближава 21 октомври - Деня на Кърджали. Обикновено тогава се обявяват почетните граждани, но тази година няма да има наградени. Затова ви предлагам да си спомним за удостоения със званието през 2009 г. Това е Стефана Василева - една жена, която години наред обикаля надлъж и шир Източните Родопи като доброволен природозащитник. Спасява от унищожение..

обновено на 19.10.20 в 17:09

Пламен Даракчиев представя книгата си "ДНК на прехода" в Кърджали

Макар че от години живее в София, Пламен Даракчиев е добре познат в Кърджали, където е живял и работил като журналист в местни вестници и кореспондент в централния печат. Той е един от първите членове на неформални сдружения като „Подкрепа“, „Екогласност“ и Независимото дружество за защита правата на човека преди 10 ноември 1989 година. 30 години след..

публикувано на 19.10.20 в 11:45

Български екипажи са победители във всички класове на "Кърджали офроуд фест-2020"

10-тото юбилейно издание на Кърджали офроуд фест завърши успешно, макар и с по-малко участници, заради епидемията. Победители във всички категории станаха български пилоти. Директорът на състезанието Тодор Христов ще съобщи класирането в различните класове. Чуйте в звуковия файл интервюто на Валентина Иванова с Тодор Христов: Тодор Христов:..

публикувано на 19.10.20 в 09:59

Д-р Тодор Черкезов: Честит празник, колеги! Прекланям се пред вашия труд!

Днес Православната църква отбелязва деня на Свети Иван Рилски Чудотворец, обявен за покровител на България, а българските лекарите празнуват своя празник. С д-р Тодор Черкезов, директор на най-голямото лечебно заведение в област Кърджали, говорим за самочувствието на медиците, за връзката лекар-пациент и за предизвикателствата пред здравната система,..

публикувано на 19.10.20 в 08:43