Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лекарят на първа линия в Кърджалийско:

Д-р Магдалена Маринова: Приемам номинацията "Лекар на годината" като заслужено уважение към менНачалникът на Инфекциозно отделение в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" Кърджали д-р Магдалена Маринова е номинирана на национално ниво за "Лекар на годината 2020". По традиция на 19 октомври в Деня на българския лекар се връчват наградите на Българския лекарски съюз (БЛС) за принос в медицината. 

Номинацията си, д-р Маринова коментира така: 

"Искам да изкажа, най-напред благодарност на Управителния съвет на Регионалната колегия на БЛС в Кърджали за тази номинация. Приемам я като едно заслужено уважение към мен като дългогодишен инфекционист, а и в момента като човек, който работи на първа линия с ковид и всеки ден в работата си, както всички други лекари допринасям за доброто на нашите пациенти."

В Инфекциозно отделение имат нужда от нови кадри. В момента в най-натовареното отделение работят 2-ма лекари и седем сестри. Д-р Магдалена Маринова каза още: 

"В Инфекциозно отделение сме две лекарки от много време. И двете сме със специалност, вече така на определена възраст сме и е много добре да имаме желаещи, които да дойдат да работят в Инфекциозно и да специализират инфекциозни болести, за да може да продължат нашата работа." 

Чувстват ли се защитени лекарите на първа линия в областната болница, д-р Маринова коментира така: 

"В нашия регион, в лицето на нашето ръководство се направи всичко, което е необходимо ние да разполагаме с лични предпазни средства , необходимите дезинфектанти и съответно по този начин да бъдем добре подготвени да можем да реагираме адекватно с новата ситуация и това ново предизвикателство с този вирус. Ние, лекарите работим чисто физически с необходимата защита, но ние работим в епидемично огнище. Инфекциозно отделение е епидемично огнище, понятие от епидемиологията, на болни с ковид. Това е въздушно-капкова инфекция и независимо , че се ползват лични предпазни средства, и да направите литературна справка, пак съществува известен риск от заразяване, т.е. няма 100 % защита. " 

Д-р Маринова заяви, че моментът в който е необходимо да се разкрият отделения за COVID-19 и в общинските болници в област Кърджали е дошъл.  Във връзка с нарастващия брой заразени с коронавирус, областният управител Никола Чанев съобщи, че при необходимост ще бъдат разкрити отделения за COVID-19 и в общинските болници в Ардино и Момчилград. 
Чуйте цялото интервю в звуковия файл. 


 Вижте още

Наталия Михалевска: Благодаря на Кондикови, че запазиха ентусиазма си през годините

През октомври 2020 г. се навършват 40 години от създаването на мажоретния състав "Фаворитки" в Средно училище "Отец Паисий" в Кърджали. Основателят Димитър Кондиков среща одкрепа в директорите на училището: Иван Стоилов, Наталия Михалевска и Златко Атанасов. Чуйте какво си спомня Наталия Михалевска в разговор с Валентина Иванова: Наталия..

публикувано на 22.10.20 в 17:39

Адлен Шефкет, народен представител от ДПС: След изтичането на мандата Караянчева няма да се върне в Кърджали

След изтичането на мандата на това народно събрание Цвета Караянчева няма да има очи да се върне в Кърджали, прогнозира народната представителка от ДПС Адлен Шефкет. Тя коментира, че ДПС е следяло отблизо дейността на председателят на Народното събрание. Оставката на Цвета Караянчева е била поискана сега, защото са се натрупали много..

публикувано на 20.10.20 в 17:11

Колоритна изложба за Деня на Кърджали в Керимовата къща

Есенната изложба събира за пръв път след началото на пандемията кърджалийските художници в Керимовата къща. Поводът - празникът на Кърджали, 21 октомври. Часът е 18, но всеки може да дойде и по-късно, защото празникът н а изкуството продължава до вечерта. Цвят в деня на Кърджали ще добавят 20 майстори на четката, които се представят с 40..

публикувано на 20.10.20 в 13:12

Стела Тодорова: Имах късмет да работя със Стефана Василева, забележителен учен и ерудит

Наближава 21 октомври - Деня на Кърджали. Обикновено тогава се обявяват почетните граждани, но тази година няма да има наградени. Затова ви предлагам да си спомним за удостоения със званието през 2009 г. Това е Стефана Василева - една жена, която години наред обикаля надлъж и шир Източните Родопи като доброволен природозащитник. Спасява от унищожение..

обновено на 19.10.20 в 17:09

Пламен Даракчиев представя книгата си "ДНК на прехода" в Кърджали

Макар че от години живее в София, Пламен Даракчиев е добре познат в Кърджали, където е живял и работил като журналист в местни вестници и кореспондент в централния печат. Той е един от първите членове на неформални сдружения като „Подкрепа“, „Екогласност“ и Независимото дружество за защита правата на човека преди 10 ноември 1989 година. 30 години след..

публикувано на 19.10.20 в 11:45

Български екипажи са победители във всички класове на "Кърджали офроуд фест-2020"

10-тото юбилейно издание на Кърджали офроуд фест завърши успешно, макар и с по-малко участници, заради епидемията. Победители във всички категории станаха български пилоти. Директорът на състезанието Тодор Христов ще съобщи класирането в различните класове. Чуйте в звуковия файл интервюто на Валентина Иванова с Тодор Христов: Тодор Христов:..

публикувано на 19.10.20 в 09:59

Д-р Тодор Черкезов: Честит празник, колеги! Прекланям се пред вашия труд!

Днес Православната църква отбелязва деня на Свети Иван Рилски Чудотворец, обявен за покровител на България, а българските лекарите празнуват своя празник. С д-р Тодор Черкезов, директор на най-голямото лечебно заведение в област Кърджали, говорим за самочувствието на медиците, за връзката лекар-пациент и за предизвикателствата пред здравната система,..

публикувано на 19.10.20 в 08:43