Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стела Тодорова: Имах късмет да работя със Стефана Василева, забележителен учен и ерудит

| обновено на 19.10.20 в 17:09

Наближава 21 октомври - Деня на Кърджали. Обикновено тогава се обявяват почетните граждани, но тази година няма да има наградени. Затова ви предлагам да си спомним за удостоения със званието през 2009 г. Това е Стефана Василева - една жена, която години наред обикаля надлъж и шир Източните Родопи като доброволен природозащитник. Спасява от унищожение десетки ценни растения, описва 16 нови находища на видове, включени впоследствие в Червената книга на България. Основава отдел "Природонаучен" в историческия музей в Кърджали, където е оставила фонд между 450 и 500 херберизирани растения и над 3000 геоложки експоната. Умира през 2013 г. в София. Стела Тодорова, бивш уредник в отдел "Природа" в музея в Кърджали, работила дълги години със Стефана Василева, си спомня за нея с респект и благодарност:
Стела Тодорова: Стефана Василева беше ерудит, перфекционист, макар и серт жена. Завършила е специалност "Естествена история" в Софийския университет, една несъществуваща вече специалност, която й е дала задълбочени познания в много сфери. Беше преподавател по химия и биология в Учителския институт. Тя основа през 1981 г. постоянна изложба с хербарии на растения и минерали и ме покани да работя там. Оттогава до смъртта й сме имали контакти, не сме прекъсвали връзката.  През 1983 г. с много ходене и настояване Василева създаде отдел "Природа" към Историческия музей. Тогава започнахме да систематизираме нещата. В отдела имаше два подотдела: жива природа - фауна и флора, другияя -минерали и скали.Стефана Василева е прошарила целите Източни Родопи. Благодарение на нея са регистрирани 16 нови находища на растения, включени в Червената книга на България. Тя има огромна заслуга за документирането на ареалите на редки растителни видове. В музея остави фонд между 450 и 500 херберизирани растения. Отделно и над 2500-3000 геоложки експоната, на базата на които се създаде и експозицията на музея.
Цялото интервю на Валентина Иванова със Стела Тодорова можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Нашенка в Англия: Тук здравната система е по-тромава, отколкото в България

Гергана Симеонова е работила като медицинска сестра в Център за спешна помощ в България. В момента живее и работи в английското градче Харлоу, близо до Лондон като социален работник, който помага на възрастни, самотни или болни хора в ежедневните им нужди. В разговор на Илияна Типова, Гергана разказва как тя и съпругът й са преболедували..

публикувано на 27.11.20 в 11:34

Милена Харизанова: Мафията в Мексико е същата

Маите в Мексико са си същите, променят се обаче, а и с мафията е така. Това разказа за Радио Кърджали Милена Харизанова, живяла пет години сред тях. Чуйте повече в следващия звуков файл:

публикувано на 25.11.20 в 20:10

Община Черноочене даде старт на изграждането на нова, модерна автогара

Община Черноочене даде старт на изграждането на нова, модерна автогара в централното село. Финансирането е със собствени бюджетни средства на Община Черноочене като стойността е 1,5 млн. лв.. Срокът за изпълнение на проекта е 15 месеца. Автогарата ще създаде съвременни условия и удобства на пътуващите по общинската, републиканската и..

публикувано на 24.11.20 в 10:52

Инспекторите от КЗП съпоставят цените заради Черния петък

В България кампанията за Черния петък се превръща в един по-дълъг период на намаления. В условията на КОВИД-19 се засилва онлайн пазаруването и рисковете, които могат да дебнат там със своите специфични моменти. "Много важно е да кажем на хората да не се доверяват на бомбастичните проценти, които могат да бъдат адресирани към тях. Да съпоставят не само..

публикувано на 19.11.20 в 14:07

Има и фирми, които по желание тестват служителите си за наличието на антитела срещу Covid-19

Бързият кръвен тест за наличие на антитела срещу коронавирус струва между 20 и 25 лв в кърджалийските лаборатории. Т. нар. бързи тестове с кръвна проба са най-показателни две седмици, след като човек се е заразил и евентуално е изработил антитела срещу коронавируса.  В студиото на Радио Кърджали разговаряхме  с Цветелин Гавазов , но..

публикувано на 13.11.20 в 16:31

Д-р Милчо Енчев: Има логика във включването на аспирин в лечението на пациенти с Covid-19

Около 90% от всички жертви на Covid19 са с придружаващи заболявания, като най-честите от тях са сърдечни заболявания, диабет, артериална хипертония, хронични белодробни проблеми и онкологични заболявания. Тази статистика потвърди за Радио Кърджали кардиологът д-р Милчо Енчев от Кърджали и коментира защо тези хора са най-уязвими в битката с..

публикувано на 13.11.20 в 14:56

КНСБ: Има много неясноти за болничния на заразен с Covid-19, а също и за отчитането на карантината

Има много неясноти относно отчитането на крантината на служителите, а също и кой издава болничния на заразен с ковид. Десетки сигнали от предприятия от Кърджали са постъпили в КНСБ в последните дни заради неясноти с правилата за карантиниране на болни или контактни работници и на така нареченото „самоизолиране“ или „самокарантиниране“. Иванка..

публикувано на 09.11.20 в 11:17